Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή στη Δημοτική Πινακοθήκη (κτίριο Α. Γερμανικού και Μυλλέρου, Μεταξουργείο) η έκθεση με θέμα «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση (1936-2014)».

Ads

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας που το 2005 προέβη στη διοργάνωση αρχείου και έκδοσης για την Τέχνη της Αντίστασης, του Εμφυλίου, καθώς και της Φυλακής και Εξορίας ως το τέλος της δικτατορίας, το 1974.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου, έκδοσης και έκθεσης με θέμα «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση» οργανώνονται δύο μεγάλες εκθέσεις.

Η πρώτη έκθεση – σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας – τιτλοφορείται «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ». Στόχος της είναι «να αναδειχθεί ο σημερινός προβληματισμός των εικαστικών για την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΕΕΤΕ. Η έκθεση αυτή που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή θα λειτουργεί έως τις 30 του Νοέμβρη (Τρίτη 10 π.μ.-9 μ.μ. Τετάρτη – Σαββάτο 10 π.μ.-7 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ.-1 μ.μ. Δευτέρα κλειστά).

Ads

Η έκθεση διοργανώνεται μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους τους εικαστικούς-μέλη του ΕΕΤΕ και επιλογή από την Επιτροπή Κρίσεων του ΕΕΤΕ. Συμμετέχουν 175 καλλιτέχνες.

Μία ακόμα έκθεση θα παρουσιασθεί στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (πάρκο Ελευθερίας, μετρό Μέγαρο Μουσικής) και τιτλοφορείται «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ – ΚΑΤΟΧΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΕΜΦΥΛΙΟΣ – ΤΟΠΟΙ ΕΞΟΡΙΑΣ ΩΣ ΤΟ 1967». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 29 του Οκτώβρη (8.00 μ.μ.) και θα λειτουργεί έως τις 30 του Νοέμβρη. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10 π.μ.-8 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ.-4 μ.μ.

Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο της δεύτερης έκθεσης το ΕΕΤΕ διοργανώνει και διημερίδα (22-23 του Νοέμβρη), στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, με θέμα «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση».