Μία πολύπλευρη και επίκαιρη εκδήλωση, για την δημοκρατία, την ελευθερία, τα κινήματα, τον ρόλο των πολιτών στις κρίσιμες εξελίξεις κ.λπ. οργανώνει το «Συμπόσιο  Πολιτισμού»,  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας  Κρήτης, με θέμα : «Αμεση Δημοκρατία, Μάης του ΄68, Πολυτεχνείο», με ομιλητή τον διδάκτορα φιλοσοφίας και συγγραφέα, Γιώργο Ν. Οικονόμου, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 7,30 το βράδυ. 

Ads

Σε μια περίοδο που η παγκόσμια ελίτ δρομολογεί την κατάργηση της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Ισότητας, οι τρεις θεμελιώδεις οικουμενικές αξίες  στις οποίες εδράζεται η Δημοκρατία και προωθούν την αντικατάστασή της από την Μεταδημοκρατία των δυνάμεων της αγοράς και του τεχνοκρατισμού, πρέπει οι πολίτες, τα κινήματα, οι δημοκράτες και η Αριστερά, να επαναστοχασθούν με όρους σύγχρονους πάνω στα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας.

Η Άμεση Δημοκρατία που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελλάδα αποτελεί τον μεγάλο πυλώνα διαχρονικά των πολιτικών και πολιτισμικών κατακτήσεων του ανθρώπου, διότι η λειτουργία της συνοδεύτηκε συγχρόνως από την ανάπτυξη  της  φιλοσοφίας, δηλαδή της κριτικής σκέψης απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας, του θεάτρου και της τραγωδίας, ως θεσμού πολιτισμικής διαπαιδαγώγησης και συλλογικής αυτογνωσίας αλλά και ως κορυφαία μορφή ποίησης, της Επιστήμης σε συνδυασμό με την φιλοσοφική σκέψη και την πολιτική ηθική και φυσικά την Γενική Συνέλευση, την Εκκλησία του Δήμου που  έπαιρνε τις καθοριστικές αποφάσεις.

Ταυτόχρονα όλα αυτά με έναν θεσμό Δικαιοσύνης που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν αιρετός, ενώ υπήρχε εναλλαγή και ανακλητότητα στα περισσότερα  θεσμικά όργανα. Η Άμεση Δημοκρατία με την φιλοσοφία ως κριτική σκέψη καθόρισαν την φωτεινή πορεία του ανθρώπου προς την καθολική του απελευθέρωση από κάθε είδους  εκμετάλλευση, όταν οι πολίτες κινητοποιούνταν και διεκδικούσαν την οικονομική , πολιτική  και πολιτιστική τους χειραφέτηση.

Ads

image

Οι μεγάλες σύγχρονες επαναστάσεις, Γαλλική, Ρωσική, η Κομμούνα του Παρισιού, η επανάσταση του 1821, κ.λπ. εμπνεύστηκαν από την Αμεση Δημοκρατία. Πρόσφατα η μεγαλύτερη κατάκτηση του ΕΑΜ σε συνθήκες Ναζιστικής Κατοχής υπήρξε η Αμεση Δημοκρατία  στις μορφές της Λαϊκής Δικαιοσύνης και της Λαϊκής Εξουσίας,  (Αυτοδιοίκησης).

Το μεγαλειώδες κίνημα του Μάη του ΄68 με αφετηρία την Γαλλία που κινητοποιήθηκαν περίπου δέκα έξι εκατομμύρια πολίτες  χωρίς να πάρει την εξουσία επηρέασε δραστικά με τα αιτήματα που έθεσε όλο τον σύγχρονο τρόπο ζωής της Δύσης. Την άσκηση πολιτικής, τις ελευθερίες, την ιδιωτικότητα, τη σεξουαλικότητα, τη νεολαία, τα εργατικά και τα άλλα δικαιώματα κ.λπ.
Ταυτόχρονα εξαπλώθηκε σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική κ.λ.π. αλλάζοντας τα πολιτικά και πολιτιστικά δεδομένα. Επηρέασε σαφώς και την Ελληνική κοινωνία την περίοδο της χούντας, φυσικά και την  μεγαλειώδη εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο Γιώργος Ν. Οικονόμου που ξεκίνησε την διδακτορική του διατριβή στον μεγάλο ΄Ελληνα φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη, έχει συγγράψει βιβλία για την Αμεση Δημοκρατία, τον Μάη του  68, ενώ μετείχε ως φοιτητής στην Επιτροπή κατάληψης του Πολυτεχνείου, όπου τραυματίστηκε σοβαρά, θα μιλήσει για όλα αυτά τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.