Από τις 14 έως τις 16.9.1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν άνανδρα και εν ψυχρώ, με βάση ένα καλά μελετημένο σχέδιο, 401 αγαπημένους μας γονείς, συγγενείς και συνεπαρχιώτες, ενώ κατέστρεψαν τα χωριά της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, σε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ads

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων κατά την περίοδο της Κατοχής ανέρχεται σε 461. Ευλόγως λοιπόν, ο Σεπτέμβρης για το λαό της μαρτυρικής και ηρωικής επαρχίας Βιάννου, που αντιστάθηκε όσο λίγοι στο φασισμό, είναι μήνας ιερός, μήνας άφατου πόνου, πένθους και θλίψης. Αλλά και μήνας κορύφωσης του αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση, Δικαιοσύνη και Επανόρθωση!

Για να τιμήσουμε τη μνήμη των σφαγιασθέντων υπό των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής συγγενών και συνεπαρχιωτών μας, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα εναντίον του φασισμού, προχωρούμε και φέτος στη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων στα χωριά της Βιάννου, το Ηράκλειο και την Αθήνα.

Θέλοντας, επιπλέον, να δώσουμε ώθηση στον ιερό αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, πραγματοποιούμε μεταξύ άλλων και την Ημερίδα Μνήμης και Διεκδίκησης, το Σάββατο 17.9.2016 και ώρες 10.00 π.μ. – 3.00 μ.μ. στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου στον Αμιρά ).

Ads

Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί  Παγκρήτια Συνάντηση Φορέων (Μαρτυρικοί Δήμοι, Ενώσεις θυμάτων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κ.α.) και Ενεργών Πολιτών που ασχολούνται με την Ιστορική Μνήμη την περίοδο της Κατοχής και τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών (12.00μ. – 3.00 μ.μ.). Σκοπός της συνάντησης φορέων και ενεργών πολιτών είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και απόψεων, η περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ο συντονισμός για την πιο αποτελεσματική οργάνωση του αγώνα.

Επίσης από την Τετάρτη 14.9.2016, ανήμερα της πρώτης μέρας του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής και έως τις 26.9.2016, θα προβάλλεται από τις οθόνες όλων των σταθμών του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ στην Αττική βίντεο διάρκειας 60’’με θέμα τη Θυσία της Βιάννου και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, την Βουλή των Ελλήνων, τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ ΑΕ), το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ για την συνεισφορά τους στην διοργάνωση των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, όπως και τους ιδιώτες χορηγούς μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 73η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ                       

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016,
Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, Σελί   Αμιρών
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

9.30-10.00: Προσέλευση – εγγραφή συμμετεχόντων
10.00- 10.45: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ – ΕΝΑΡΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ (Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κκ. Ανδρέας, Δήμαρχος Βιάννου  κ. Παύλος Μπαριτάκης, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης, Πολιτικοί αρχηγοί – εκπρόσωποι κομμάτων, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΗ κ. Απόλλων Φιλιππής, Εκπρόσωπος Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κ. Δαμιανός Βασιλειάδης, Εκπρόσωπος Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Γιάννης Επιτροπάκης, Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου κ. Αριστομένης Συγγελάκης

10.45-11.45: ΟΜΙΛΙΕΣ
Βασίλης Μπρακατσούλας, αντιστασιακός – πρώην Βουλευτής, μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. «Η εποποιΐα  της Εθνικής μας Αντίστασης και ο ανυποχώρητος αγώνας για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών»

Γιώργος Καλογεράκης «Άγνωστα ντοκουμέντα από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και τη Γερμανική Κατοχή στην Κρήτη».

Gabriele Heinecke Δικηγόρος, Εκπρόσωπος της Ομάδας AK Distomo από το Αμβούργο

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

12.00 – 13.00: Εισαγωγικές ομιλίες και παρεμβάσεις:

  • Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βουλευτής, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών. «Η έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και πώς προχωρούμε»
  • Μαρία Ντανιέλα Μαρούδα Δικηγόρος, Αν. Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου. «Η διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων πέντε χρόνια από την καμπή της Χάγης»
  • Αριστομένης Συγγελάκης. «Γερμανικές Οφειλές: ενότητα και οργάνωση του αγώνα για τη νίκη!»

Παρεμβάσεις (5’):

  • Tina Gericke / Lars Reissmann, Εκπρόσωποι Ομάδας AK Distomo από το Αμβούργο
  • Μανούσος Παραγιουδάκης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
  • Νίκος Κοτζαμπασάκης, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος Ένωσης Πληγέντων Γερμανικής Κατοχής Ρεθύμνου.
  • Γιώργος Καρτσωνάκης, δικηγόρος, εκπρόσωπος θυμάτων Σοκαρά
  • Γιώργος Σαρρής, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας
  • Μανώλης Σπανάκης, δημοσιογράφος – διευθυντής εφημερίδας «Η Ηχώ της Βιάννου»
  • Δρ. Μαρία Χρηστάκη-Χάμψα, Πρόεδρος Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου Βιάννου

13.00 – 14.45: Συζήτηση  – παρεμβάσεις Δημάρχων, Εκπροσώπων Ενώσεων Θυμάτων και Αντιστασιακών Οργανώσεων.
14.45-15.00: Διακήρυξη της Βιάννου.
20.00-22.00: Μουσική Εκδήλωση από την Χορωδία Βιάννου «Στάθης Μάστορας», Πανδημοτικό Ηρώο Σελί Αμιρών            
                           

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016
Δοξολογία, Επιμνημόσυνη δέηση και Τελετή μνήμης  στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Βιάννου στο χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου  περιοχή Σελί Αμιρών, 9.30-12.00.                              

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθουσα «Ανδρόγεω» Δήμου Ηρακλείου, 19.30-22.00

Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και η Θυσία της Ελλάδας απαιτούν Δικαιοσύνη!

Ομιλητές:

  • Βασίλης Μπρακατσούλας, Δικηγόρος – πρώην Βουλευτής,  Μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
  • Ελένη Σαββάκη, Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Γιώργος Παπαδάκης, Δημοσιογράφος – ιστορικός ερευνητής
  • Εκπρόσωπος της Ομάδας «AK Distomo» από το Αμβούργο

Παρεμβαίνουν:

  • Δήμαρχοι Μαρτυρικών Δήμων
  • Εκπρόσωποι Αντιστασιακών Οργανώσεων
  • Εκπρόσωποι Ενώσεων Θυμάτων

Συντονιστής: Κώστας Τριγώνης, Δημοσιογράφος, Δημοτικός Συμβουλίου Δήμου Μαλεβυζίου.

Κλείσιμο της εκδήλωσης με συναυλία από τον Βασίλη Σκουλά και το συγκρότημα  του.

Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 14/09 έως 26/09/2016

Προβολή Βίντεο διάρκειας 60’’ στους σταθμούς του Μετρό στην Αθήνα
Από την Τετάρτη 14.9.2016, ανήμερα της πρώτης μέρας του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής και έως τις 26.9.2016, θα προβάλλεται από τις οθόνες όλων των σταθμών του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ στην Αττική βίντεο διάρκειας 60’’με θέμα τη Θυσία της Βιάννου και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Η παραγωγή του βίντεο ανήκει στον Δήμο Βιάννου, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και τον Σύλλογο Βιαννιτών Αττικής «Ο Διαβάτης», υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.