Με αφορμή τα 70 χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) διοργανώνουν διήμερο συνέδριο με στόχο να διερευνηθούν οι «διαδρομές» του στη δημόσια ιστορία και τη μνήμη από την πρώτη μετεμφυλιακή περίοδο μέχρι σήμερα.

Ads

Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος (1946-1949) για δεκαετίες διαίρεσε βαθιά την ελληνική κοινωνία και αποτέλεσε το «φίλτρο» μέσα από το οποίο έγινε αντιληπτή συνολικά η δεκαετία του 1940.

Στη διάρκεια των δεκαετιών που μεσολάβησαν από τη λήξη του η θέση του εμφυλίου πολέμου στη συλλογική μνήμη και τη δημόσια σφαίρα άλλαζε καθώς μεταβαλλόταν η ιστορική συγκυρία.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου: 

 

Ads

Το συνέδριο με τίτλο «Διαδρομές του Παρελθόντος: Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Δημόσια Ιστορία και τη Μνήμη» εκκινώντας από τις συζητήσεις και τον αναστοχασμό των τελευταίων χρόνων, φιλοδοξεί να αποτυπώσει τις νέες κατευθύνσεις της έρευνας και να συμβάλλει στη διερεύνηση πεδίων και θεματικών, όπως οι πολιτικές της μνήμης και της λήθης, η μνήμη της βίας και η τοπική της διάσταση, οι αποτυπώσεις πτυχών του πολέμου στην τέχνη και τη λογοτεχνία, η παρουσία του σε παλιά και νέα μέσα (Τύπος, κινηματογράφος, τηλεόραση, διαδίκτυο), οι τρόποι ένταξης και διαπραγμάτευσης του συγκρουσιακού παρελθόντος στη σχολική εκπαίδευση, η συγκρότηση και η διαδρομή τόπων και κοινοτήτων μνήμης, καθώς επίσης και η διαχείριση του τραύματος στην ατομική και συλλογική μνήμη. 

image

Το συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 30 ιστορικοί και κοινωνικοί επιστήμονες από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 2-3 Δεκεμβρίου 2016, στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα).