Ο Γιώργος Καραμπελιάς θα συνομιλήσει με τον αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου Άγγελο Συρίγο με θέμα «Το Αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια σε συνάρτηση με τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων» την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, στις 20:30 στον ΙΑΝΟ.

Ads

Είσοδος ελεύθερη.
Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

Λίγα λόγια για τον Άγγελο Συρίγο

Ο Άγγελος Συρίγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988. Το 1994 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ της Αγγλίας. Το 2002 εκλέχτηκε λέκτορας διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής. Εργάστηκε ως Research Fellow στο Research Centre for International Law του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ (1993-94), διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου (1999-2003) και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (2000-2002) και είναι εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου (1999- ). Έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ads

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ

(2015)   Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Εκδόσεις Πατάκη

(2005)   Σχέδιο Ανάν, Εκδόσεις Πατάκη

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

(2017)   Ελλάδα και Αλβανία, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

(2017)   Το δίκαιο της διεθνούς κοινωνίας, Νομική Βιβλιοθήκη

(2016)   Η δικτατορία των συνταγματαρχών και η αποκατάσταση της δημοκρατίας, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

(2016)   Η Ελλάδα στον κόσμο της, Εκδόσεις Πατάκη

(2013)   100 χρόνια από τη διεξαγωγή των Βαλκανικών πολέμων, Γενικό Επιτελείο Στρατού

(2013)   Το Κυπριακό και το Διεθνές Σύστημα, 1945-1974: Αναζητώντας θέση στον κόσμο, Εκδόσεις Πατάκη [επιμέλεια, κείμενα]

(2011)   Το δίκαιο της διεθνούς κοινωνίας, Νομική Βιβλιοθήκη

(2010)   Πόλη 1955, Ελευθεροτυπία

(2010)   Τα Σεπτεμβριανά, Η Καθημερινή

(2008)   Προκλήσεις ασφάλειας για την Ελλάδα και την Κύπρο, Εκδόσεις Παπαζήση

(2007)   175 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας (1828 – 2003), Εκδόσεις Ι. Σιδέρης [εισήγηση]

Κριτικογραφία

Κυπριακό: «Δεν ξεχνώ» τα παλαιά σχέδια για επίλυση [Νίκος Χριστοδουλίδης, Τα σχέδια λύσης του Κυπριακού], «Η Καθημερινή», 19.1.2010

Λίγα λόγια για τις «Συναντήσεις Κορυφής»:

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε  σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του.

Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό. Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής,θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.