Στην Ελλάδα, όταν δεν καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα, λέμε: αυτά είναι κινέζικα για μένα. Στην Αμερική αντίθετα λένε: αυτά είναι ελληνικά για μένα. Φαντάσου το σοκ που υπέστησαν τα μεγάλα ξένα ΜΜΕ όταν πληροφορήθηκαν ότι στην Ελλάδα δεν έγιναν υποκλοπές, αλλά ΕΠΙΣΥΝΔΕΣΗ, όπως λέει η κυβέρνηση. Η γρηούλα που ακούει στα κανάλια την παράξενη αυτή λέξη, σταυροκοπιέται στο όνομα της Μεγαλόχαρης, που γιορτάζει σε δύο ημέρες.

Ads

Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε για υποκλοπές. Γι΄ αυτό, όταν άκουσε τον εαυτό του να μιλάει για επισύνδεση, άρχισε να πλέκει, όχι το πουλόβερ του επιτελικού κράτους, αλλά το εγκώμιο για το εθνικό έργο που επιτελεί η ΕΥΠ. Θέλεις, σου λέει, να πάρει ανάποδες ο Κοντολέων και ν’ αρχίσει να κελαηδάει;

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν χαρακτηρίσθηκε τυχαία «μαιτρ της πολιτικής απάτης». Δεν μίλησε ποτέ για αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα – οι καταναλωτές χρειάσθηκαν ένα οκτάμηνο για να καταλάβουν τί είναι ρήτρα αναπροσαρμογής. Όταν εννόησαν για τα καλά τί εστί αυτό το βερύκοκκο, αμέσως εξήγγειλε το power pass ως το απόλυτο γιατρικό της ακρίβειας. Μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι το γιατρικό ήταν θαυματουργό όσο και το νερό του Καματερού, εξήγγειλε το power pass #2. Νά’ χουνε τα ΜΜΕ να λένε….

Κάπως έτσι, δεν κατάλαβε κανείς – βοηθούσης και της πανδημίας – πώς συμπλήρωσε τριετία και σχεδίαζε δεύτερη τετραετία, όσες εκλογές κι να χρειασθούν. Αρκεί να μην χάσει η Βενετιά βελόνι.

Ads

Κάπου εδώ μπαίνει στο παιγνίδι ο μπαρμπα-Μήτσος απ’ το Ξηρόμερο, ο οποίος πάντα επαναλάμβανε ότι: «Όποιος πηδάει πολλά παλούκια, κάποιο θα του μπει στον πισινό». Μία παροιμία που δεν μπορείς να ακούσεις στο Χάρβαρντ. Και πού’ σαι ακόμη!

Φαντάσου να αναγκασθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να παραδεχθεί ότι παρακολουθούσαν και νεοδημοκράτες, φερ’ ειπείν τον Νίκο Δένδια, «για εθνικούς λόγους».

Μιλάμε βέβαια για φαντασία καλπάζουσα, αλλά ζούμε σε εποχές που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την φαντασία από την πραγματικότητα. 

Αρκεί να σκεφθείς ότι, σύμφωνα με την προπαγάνδα, μέχρι τώρα είχαμε έναν φανταστικό πρωθυπουργό, ώσπου συνειδητοποιήσαμε ότι επρόκειτο για ένα απλό προϊστάμενο του Κοντολέοντος. Επισυνδεθήκαμε με την πραγματικότητα δηλαδή.

*Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.