Το πρώτο ρεπορτάζ που έκανα στη δημοσιογραφική μου διαδρομή ήταν το ναυτιλιακό. Και επί τρία χρόνια, πολύ αργότερα, είχα την πλήρη ευθύνη ενός πλοίου, του καταμαράν Sea Star της Τήλου. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, δυο επισημάνσεις:

Ads

Πρώτον, άλλο Ελληνικός (ή Νορβηγικός ή Ιαπωνικός ή Κορεατικός) Νηογνώμων και άλλο Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων. Οι Νηογνώμονες είναι ιδιωτικές εταιρίες. Ο κρατικός φορέας που υπάγεται στο ΥΕΝ είναι η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και ΟΛΑ τα πλοία υποχρεούνται να εκδίδουν πιστοποιητικά ασφαλείας από την ΕΕΝ, εφ’ όσον έχουν ελληνική σημαία, ανεξάρτητα από το ποιος νηογνώμων τα παρακολουθεί. Η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων είναι βαθύτατα διεφθαρμένος οργανισμός, διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις.

Υπάρχει ταρίφα λαδώματος των επιθεωρητών, έχεις δεν έχεις πρόβλημα στο σκάφος. Για να πάρεις πιστοποιητικό πρέπει να “χώσεις” ένα ποσό, που κυμαίνεται ανάλογα το είδος της επιθεώρησης (π.χ. το μηχανολογικό, το 2000 που θυμάμαι, έπαιρνε 50.000, το ναυτιλιακό 25.000, τα σωστικά 25.000 κλπ) Εγώ ντρεπόμουνα να τα δίνω και τάδινε ο καπετάνιος μου (αλλιώς δε φεύγεις στον αιώνα τον άπαντα) Κάποτε που -τί ωραία σύμπτωση-είπα στον Μανώλη Κεφαλογιάννη, το όργιο που γίνεται εκεί, μου είπε να του στείλω εγώ στοιχεία. Αλλιώς τί να κάνει; Δίκιο είχε ο άνθρωπος.

Δεύτερον, δεν υπάρχουν διπύθμενα, μονοπύθμενα κλπ. Υπάρχουν πλοία μονού ή διπλού τοιχώματος (και όχι πυθμένα).(Ο όρος “διπύθμενα” είναι όρος που περιγράφει την κατανομή των στεγανών στον πυθμένα ΟΛΩΝ των πλοίων) Τα μονού τοιχώματος τάνκερ, λοιπόν, είχε ήδη αποφασίσει η Ευρωπαίκή Ενωση ν΄αποσυρθούν μέχρι το 2015, όταν συνέβη το ναυάγιο του Prestige και αποφάσισε να επισπεύσει την απόσυρση.

Ads

Το νέο όριο ήταν το 2010 και χαρακτηρίστηκε “δήμευση” από τον τότε πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα μικρά τάνκερ, κάτω των 5.000 κόρων, ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ από αυτή τη ρύθμιση, ενώ αρχικά είχαν περιληφθεί “αλλιώς θα έμενε χωρίς πετρέλαιο το Αιγαίο”…Αρα μην ασχολείστε άλλο με το αν ήταν “μονοπύθμενο” το Αγία Ζώνη 2. Μονού τοιχώματος ήταν και με το νόμο…

Ελπίζω να συνέβαλα λιγάκι, στις έρευνες που πυρετωδώς διεξάγονται στο λατρεμένο Facebook…