Επειτα από δυόμισι χρόνια και μόλις 192 δικάσιμες, η δίκη της Χρυσής Αυγής περνάει στη φάση της εξέτασης των πέντε προστατευόμενων μαρτύρων.

Ads

Πρώην μέλη της ναζιστικής οργάνωσης όλοι τους, έχουν καταθέσει κρίσιμες πληροφορίες για τη χιτλερικού τύπου λατρεία του αρχηγού, για τη στρατιωτική συγκρότηση της Χ.Α., την επίσης στρατιωτική εκπαίδευση των μελών και τη μεθοδική εξοικείωσή τους με τη βία και το αίμα, ακόμα και διά της μυητικής σφαγής αμνοεριφίων σε στάνες της Μάντρας. Εννοείται ότι πρώτα γινόταν έρευνα για να διακριβωθούν τα πολιτικά φρονήματα των τετραπόδων και για να αποκωδικοποιηθεί το γενετικό τους υλικό, ώστε να πιστοποιηθεί πως δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Μόνον έτσι αποκτούσαν το σωστό ιδεολογικό περιεχόμενο οι αιματηρές τελετουργίες.

Ακόμα και για αφηγήσεις ηρωισμού μάθαμε από τις προανακριτικές καταθέσεις: Για να δεθούν μεταξύ τους οι λεβέντες, για να νιώσουν ότι ανήκουν στον ίδιο κύκλο αίματος και μοιράζονται τις ίδιες σπουδαίες ιδέες, μαζεύονταν κάθε Σάββατο κι έλεγαν, στην οικεία τους γλώσσα των βρυχηθμών και των βρισιών, πόσα αλλοδαπά ποντίκια τσάκισε ο καθένας, πόσα κουμμούνια, πόσες παλιαδερφές, πόσα πρεζόνια. Χρυσάθλια έπη…

Στα δυόμισι χρόνια της δίκης, η Χ.Α. δεν έπαψε στιγμή να προκαλεί χυδαία στη Βουλή και να αποδεικνύει σε δρόμους και πλατείες τον χαρακτήρα της ως εγκληματικής οργάνωσης: Οι στρατιώτες της, υπακούοντας στις εντολές των ανωτέρων, συνεχίζουν να υπερασπίζουν τα ελληνικά ιδεώδη (στα οποία κάποια στιγμή πρόσθεσαν τα χριστιανικά, για να αποκτήσουν την «πνευματική προστασία» ακροδεξιότατων σεβασμιώτατων), βρίζοντας, δέρνοντας, χτυπώντας με λοστάρια και μαχαίρια. Η προχθεσινή επίθεσή τους έξω από το Εφετείο, όπου ξυλοκόπησαν τη δικηγόρο των Αιγύπτιων ψαράδων, είχε τον χαρακτήρα προειδοποίησης προς τους προστατευόμενους μάρτυρες: «Βουλώστε το, γιατί θα σας το βουλώσουμε εμείς». Εξ ου και η απαίτηση από την πλευρά των συνηγόρων της Χ.Α. για φυσική παρουσία των μαρτύρων στο δικαστήριο, η οποία όμως θα ακύρωνε οποιαδήποτε μέριμνα προστασίας τους και θα τους εξέθετε στην εκδικητική μανία των χρυσαυγιτών.

Ads

Προκάλεσε ως εκ τούτου έκπληξη η σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, η οποία ισχυρίστηκε ότι ουδείς μάρτυς απειλήθηκε ή κινδύνευσε μέχρι τώρα. Προφανώς, όσα άνανδρα και ιταμά υφίσταται η ίδια η μάνα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, από τους κατηγορουμένους και οπαδούς τους, τα υφίσταται σε άλλο δικαστήριο.

Πηγή: Καθημερινή