Θα μπορούσε να είναι τίτλος αμερικανικού θρίλερ, αλλά δεν είναι παρά η εικόνα της ταπείνωσης του Τζο Μπάιντεν από τη Σαουδική Αραβία. Ο Αμερικανός πρόεδρος ταξίδεψε το καλοκαίρι στο Ριάντ, με σκοπό να πείσει τον πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να μην ανεβάσει, ενόψει και των εκλογών για το Κογκρέσο τον Νοέμβρη, τις τιμές του πετρελαίου. 

Ads

Για να το καταφέρει, λησμόνησε όλες τις υποσχέσεις που είχε δώσει, πριν την εκλογή του το 2020. Ο πρίγκηπας-χασάπης είχε κόψει σε κομματάκια τον Τζαμάλ Κασόγκι, Σαουδάραβα εξόριστο αντικαθεστωτικό και αρθρογράφο της Washington Post. Και ο Μπάιντεν τον φοβέριζε ότι θα τον τιμωρήσει και θα μετατρέψει τη Σαουδική Αραβία, «σε κράτος παρία». 

Στη συνάντηση των δύο ανδρών έγιναν διάφορα κωμικοτραγικά. Ο Μπάιντεν δήλωσε μετά ότι «έθεσε» το θέμα της δολοφονίας Κασόγκι στον πρίγκιπα. Λες και αυτό ήταν το ζήτημα, να του το «θέσει». Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, που ήταν παρών, δήλωσε πώς «δεν άκουσε αυτή τη συγκεκριμένη φράση» περί Κασόγκι. 

Είχε προηγηθεί μια συνέντευξη στο γνωστό αμερικανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «60 Minutes» του πρώην νούμερο 2 των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, τώρα πρόσφυγα στον Καναδά, που υποστήριζε ότι ο πρίγκιπας είναι ψυχοπαθής και επικεφαλής μιας ομάδας δολοφόνων. Και διάφορες επιθετικές, απειλητικές δηλώσεις του Μοχάμεντ, ότι αν επιμείνει ο Μπάιντεν στην υπόθεση Κασόγκι  «θα ανακαλύψει τις συνέπειες μιας ηθικολογικής εξωτερικής πολιτικής. Εναπόκειται σε αυτόν να σκεφτεί τα συμφέροντα της Αμερικής». 

Ads

Διαβάστε επίσης: O Ερντογάν, ο Μπάιντεν, o Mητσοτάκης και ο πρίγκιπας

Ο Μπάιντεν έκανε ότι δεν τα άκουσε και όλοι καταλάβαμε ότι ο Λευκός Οίκος είχε κάνει στροφή 180 μοιρών. Αλλά τουλάχιστον θα είχε επιτύχει μια παρασκηνιακή συμφωνία για τις τιμές του πετρελαίου. Αφέθηκε τότε να εννοηθεί, ότι η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή της κατά περίπου 750.000 βαρέλια την ημέρα και ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ακολουθήσουν με επιπλέον 500.000, Ετσι η τιμή του πετρελαίου θα έπεφτε και ο Πούτιν θα δυσκολευόταν ακόμη περισσότερο να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Έγινε το ακριβώς αντίθετο. Στα πλαίσια του ΟΠΕΚ+ η Σαουδική Αραβία συμμάχησε με τη Ρωσία και από κοινού με τα άλλα μέλη της Ενωσης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών αποφάσισαν προχθές να μειώσουν την παραγωγή τους. Μέσα σε 2 μέρες, η τιμή της βενζίνης στην Αθήνα (ξανα)ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο. Όπως θα έλεγε ο όχι και τόσο vegeterian πρίγκιπας, ο Μπάιντεν «του έκανε τη μούρη κρέας »

Διαβάστε επίσης: Μόσχα και Ριάντ κόντρα στην Δύση: Επίδειξη ισχύος με την τιμή του πετρελαίου

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες υποστηρίζουν ότι διαφορετικά, λόγω της αναμενόμενης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η ζήτηση θα περιορισθεί και οι τιμές του πετρελαίου θα έπεφταν, πλήττοντας τις δικές τους οικονομίες. Αλλά σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις στην ιστορία η Σαουδική Αραβία και οι άλλες αραβικές χώρες είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες των ΗΠΑ. 

Η τωρινή εξέλιξη δεν είναι απλά χαρακτηριστική για τη συρρικνούμενη παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ. Δείχνει τι συμβαίνει όταν στην παγκόσμια διπλωματία δεν τηρούνται κάποιες στοιχειώδεις αρχές και αξίες από αυτούς που υποτίθενται ότι τις υπερασπίζονται. Αν χορεύεις με τον δολοφόνο, μπορεί να σε μαχαιρώσει

Διαβάστε επίσης: Σαουδάραβας υπουργός αρνείται σε δημοσιογράφο του Reuters να του υποβάλει ερωτήσεις