Με κοινή τους επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών Β. Σόιμπλε και Π. Μοσκοβισί, εν όψει της επικείμενης Γαλλο-Γερμανικής Υπουργικής Συνόδου στις 19 Φεβρουαρίου – όπου στην ατζέντα συμπεριλαμβάνεται η πρόταση για την εφαρμογή ενός Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών – ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα και η ευρωβουλευτής και εισηγήτρια για τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, Άννυ Ποδηματά τους ζητούν «να αντισταθούν στις πιέσεις κατεστημένων συμφερόντων και να πράξουν το σωστό για τους Ευρωπαίους πολίτες, εισάγοντας έναν φιλόδοξο Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών περιορίζοντας σημαντικά την κερδοσκοπία και δημιουργώντας σημαντικούς νέους πόρους».

Ads

 
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή την οποία υπογράφουν οι Χάνες Σβόμποντα και Άννυ Ποδηματά: «Με ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε το αποτέλεσμα της συνάντησης του Γαλλο-Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου και κατά τη διάρκεια της οποίας η Γαλλία και η Γερμανία προχώρησαν σε επίσημη διμερή συμφωνία ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις σχετικά με την πρόταση εφαρμογής ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ).
 
Εμείς, η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που επιτέλους υπήρξε κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό για το οποίο όπως γνωρίζετε αγωνιζόμαστε από το 2008, όταν και ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση. Εν όψει της επικείμενης Γαλλο-Γερμανικής Υπουργικής Συνόδου στις 19 Φεβρουαρίου όπου η πρόταση του ΦΧΣ θα συζητηθεί για μία ακόμη φορά, η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών τονίζει ότι είναι πράγματι καιρός για δράση και λήψη αποφάσεων.
 
Οι πολίτες αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει από τον χρηματοπιστωτικό τομέα να επωμιστεί το κόστος μιας κρίσης που ο ίδιος έχει προκαλέσει. Και απορούν γιατί έξι χρόνια μετά από την εμφάνιση της κρίσης οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν ακόμη αδρανείς.
 
Αναμένουμε λοιπόν να δούμε μια περιεκτική και φιλόδοξη συμφωνία για τον ΦΧΣ  από τους 11 υπουργούς. Ο ΦΧΣ θα πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν, ενώ κανένα χρηματοπιστωτικό προϊόν, κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και καμία χρηματοπιστωτική αγορά δεν θα πρέπει να μείνει εκτός του πεδίου εφαρμογής του ώστε όχι μόνο να περιοριστούν αποτελεσματικά οι κερδοσκοπικές συμπεριφορές αλλά και να δημιουργηθούν σημαντικοί νέοι πόροι.
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποδείξει με μία συντριπτική πλειοψηφία, ότι είναι εφικτός ένας ρεαλιστικός αλλά ταυτόχρονα φιλόδοξος συμβιβασμός ο οποίος θα διατηρεί ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής και θα παρέχει ταυτόχρονα δικλείδες ασφαλείας όπως χαμηλότερο επιτόκιο και μεταβατική περίοδο για το δημόσιο χρέος και επιπλέον μέτρα για την προστασία της ρευστότητας και των πρακτικών μη-χρηματοπιστωτικών εταιριών. Αγαπητοί Υπουργοί, βασιζόμαστε πάνω σας προκειμένου να αντισταθείτε στις πιέσεις κατεστημένων συμφερόντων και να πράξετε το σωστό για τους πολίτες αλλά και για τη βιωσιμότητα ενός εύρωστου χρηματοπιστωτικού τομέα».