Στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη χώρα με έμφαση στην άνοδο της ακροδεξιάς αναφέρεται σήμερα εκτενές ρεπορτάζ το οποίο φιλοξενεί η εφημερίδα Sunday Times. Την ίδια ώρα, η γερμανική Welt am Sonntag δημοσιεύει ρεπορτάζ του Otto Bayer με τίτλο «Ελληνικό χάος», ο οποίος συνοδεύεται από το σχόλιο ότι όσοι αντιτίθενται στην πολιτική λιτότητα έχουν προβάδισμα στις ελληνικές εκλογές, «κυρίως τα ακροδεξιά κόμματα».

Ads

 
Στο ρεπορτάζ της Sunday Times, τις απόψεις τους καταθέτουν Έλληνες ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη «Χρυσή Αυγή», με το σκεπτικό ότι κάποιος πρέπει να κάνει κάτι για το πρόβλημα των ξένων, την εγκληματικότητα και την αυξανόμενη ανεργία, ενώ αναφέρονται και περιστατικά από τη δράση του συγκεκριμένου κόμματος.
 
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο οι εκλογές να λύσουν τα προβλήματα της χώρας, αντιθέτως, τονίζει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο χάος, εξέλιξη που είναι και το λιγότερο που θέλει η χώρα, δεδομένου ότι προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την ανάγκη μείωσης του ελλείμματός της.
 
«Χάος» αποκαλεί την κατάσταση και ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, αφού – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – αναμένεται η «Χρυσή Αυγή» να μπει στη Βουλή με ποσοστό γύρω στο 5% και ακόμα και με 15 βουλευτές. Ο ίδιος πάντως προσθέτει ότι «ο Ιούνιος θα είναι καυτός» διότι πρέπει να ληφθούν επώδυνα μέτρα και ότι – με αυτό το σκεπτικό – η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι το μικρότερο από τα εκλογικά προβλήματα της Ελλάδας.
 
Από την πλευρά του, ο Στέφανος Μάνος (Δράση) σημειώνει ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες η Χρυσή Αυγή μπορεί να λάβει ακόμα και 10% διότι διανέμει τρόφιμα στους φτωχούς. Κατά τα άλλα, δηλώνει αισιόδοξος για την σωτηρία της χώρας, εάν το κράτος περικόψει τις δαπάνες του.
 
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι αναλυτές ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί κυβερνητικός συνασπισμός και αναφέρεται εκ νέου στις κοινωνικές αντιδράσεις στην Ελλάδα, κυρίως μετά την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου τον Μάρτιο στην πλατεία Συντάγματος.
 
Ο Αλέξης Παπαχελάς μιλά επίσης στην εφημερίδα για την κρισιμότητα των στιγμών, χαρακτηρίζοντας την παρούσα συγκυρία ως μία «πολύ ανησυχητική στιγμή» στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και εκφράζοντας έντονη ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές. Αυτό – λέει- θα προκαλούσε παράλυση στην κυβέρνηση, αδυναμία εφαρμογής του προγράμματος περικοπών και αναστολή της καταβολής των χρημάτων του πακέτου διάσωσης.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ενδεχόμενο πραξικοπήματος δεν είναι πιθανό καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι ο στρατός είναι εξασθενημένος για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, εντούτοις, σημειώνεται αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για κάποιας μορφής δράση.
 
Welt am Sonntag: «Ελληνικό χάος»

 
Η εφημερίδα Welt am Sonntag δημοσιεύει ρεπορτάζ του Otto Bayer με τίτλο «Ελληνικό χάος» και υπότιτλο «Την επόμενη βδομάδα γίνονται εκλογές στην Ελλάδα. Όσοι αντιτίθενται στην πολιτική λιτότητας έχουν προβάδισμα, κυρίως τα ακροδεξιά κόμματα» όπου περιγράφεται το πολιτικό σκηνικό προ των εκλογών βάσει των τελευταίων στοιχείων των δημοσκοπήσεων.
 
Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον των πιο κρίσιμων εκλογών της νεότερης ιστορίας της, καθώς στις 6 Μαΐου οι πολίτες θα αποφασίσουν με την ψήφο τους όχι μόνο για το οικονομικό μέλλον της χώρας τους αλλά και για την πολιτική σταθερότητα.
 
«Ενώ οι Έλληνες διαφωνούν ως προς το εάν ευθύνονται οι ίδιοι για την κρίση, η τρόικα ή ίσως οι Γερμανοί, αυξάνεται η δύναμη ακραίων πολιτικών δυνάμεων τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Αυτές οι ακραίες δυνάμεις θα μπορούσαν να καθορίσουν την έκβαση των εκλογών» σημειώνεται, καθώς βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων κόμματα όπως η «Χρυσή Αυγή» και οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» εμφανίζονται ενισχυμένα όχι μόνο λόγω της οικονομικής κατάστασης αλλά και λόγω της στάσης τους απέναντι στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.
 
Τα κόμματα της αριστεράς που επίσης είναι κατά της πολιτικής που επιβάλλει η τρόικα εμφανίζουν σαφώς υψηλότερα ποσοστά από τα ακροδεξιά κόμματα, αλλά η δυναμική τους είναι μικρότερη λόγω της πολυδιάσπασης της αριστεράς, επισημαίνει το ρεπορτάζ και συμπληρώνει: «Είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά θα επωφεληθούν από την οργή εναντίον της τρόικα».
 
Τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν αυτοδυναμία, καθώς τα ποσοστά τους κυμαίνονται στο 18% και 24% αντιστοίχως, αναφέρεται αλλά σημειώνεται ότι «το εκλογικό σύστημα ευνοεί τα μεγάλα κόμματα στην κατανομή των εδρών».
 
«Δύο βδομάδες πριν από τις εκλογές, περισσότερο από 25% των πολιτών παραμένουν αναποφάσιστοι. Από αυτό θα μπορούσαν να επωφεληθούν τα ακροδεξιά κόμματα. Ή τα μεγάλα κόμματα, σε περίπτωση που κυριαρχήσει ο φόβος ενώπιον του ενδεχόμενου χάους» καταλήγει το δημοσίευμα.