Στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η συζήτηση επικεντρώθηκε στο νέο αναπτυξιακό μίγμα που δύναται να μετασχηματίσει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Η ψηφιακή μετάβαση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος.

Ads

Ο CEO της Alpha Bank εξέφρασε την άποψη ότι αναδεικνύονται κλάδοι που καθιστούν την ανάπτυξη περισσότερο διατηρήσιμη και λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικές διαταραχές, όπως ο τομέας παραγωγής και αποθήκευσης Ενέργειας, η Μεταποίηση και συγκεκριμένα ο Αγροδιατροφικός κλάδος, οι Κατασκευές, τα Logistics και η Πληροφορική.

Η κτηματαγορά τρέφει ελπίδες για «χρυσή 10ετία» σε αναπλάσεις και τουριστικές επενδύσεις. Η CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ και πρόεδρος του Global Compact Network Hellas, κυρία Ιουλία Τσέτη, δήλωσε ότι «Παράλληλα με την Ψηφιακή Επανάσταση, υφαίνεται ήδη και μία δεύτερη Επανάσταση, αυτή της Βιοτεχνολογίας, η οποία μας εκπλήσσει εντυπωσιακά.» Χρειαζόμαστε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με αυτοδυναμία παραγωγής α’ υλών, επαρκή χρηματοδότηση της έρευνας και βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε.

Σε δύο σενάρια που εξετάζει η S&P Global, η ανάπτυξη της Ελλάδας και του ΑΕΠ την περίοδο 2020-2026 θα μπορούσε σωρευτικά να διαμορφωθεί από το +8,3% έως το +18,3%, στην περίπτωση μια ισχυρής θετικής επίδρασης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ads

Τουτέστιν, όλα βαίνουν καλώς;

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δείχνει ότι οι κατηγορίες εργαζομένων χωρίζονται σε 2 ομάδες. Στους ανθρώπους που θα απολαύσουν την ανάκαμψη και στους ανθρώπους που θα την υπηρετήσουν.  Η CEO του ΟΦΕΤ τόνισε ότι η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης τη δεκαετία του 1970, δεν συντελέστηκε σε μία ημέρα, έγινε σταδιακά, ως απότοκος των κέντρων κόστους, των υψηλών εργατικών, αλλά παράλληλα και συνδικαλιστικών και περιβαλλοντικών λόγων. Προφανώς, η κυβέρνηση κρίνει σε μια στρεβλή ανάγνωση του μέλλοντος και ενδεχομένως με μια υποκρύπτουσα  ρεβανσιστική προσπάθεια απέναντι στην ευρωπαϊκή επικράτηση της σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης για την εργασία ότι με την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας και με την αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του ρόλου του συνδικαλισμού συνολικά, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Το 8ωρο καταργείται στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα καταργείται το πενθήμερο και έρχεται το 10ωρο, στην Ισπανία θεσμοθετείται η 4ημερη εργασία με 32 ώρες εργασίας.

Ο κόσμος που ανατέλλει μετά την πανδημία,  κινείται ακριβώς στην αντίθετη από εμάς κατεύθυνση. Οι εταιρείες αντιλαμβάνονται ότι η πολύωρη εργασία δεν είναι ούτε παραγωγική, ούτε οικονομικά αποδοτική. Το υψηλής μόρφωσης και ικανοτήτων εργατικό δυναμικό αναζητεί τα καλύτερα περιβάλλοντα για να αποδώσει. Εξαιτίας της τηλεργασίας δύναται να βρίσκεται σε όποιο σημείο του κόσμου  επιθυμεί και να απολαμβάνει την εργασία που του αξίζει. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν οι υποδομές σε παιδεία, υγεία, στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών και στην φυσική ομορφιά. Την φυσική ομορφιά την έχουμε εξασφαλισμένη…

Οι εργαζόμενοι θα επιλέξουν προσεκτικά τον τόπο διαμονής. Τα σχολεία πρέπει να παρέχουν άρτια μόρφωση για πολύγλωσσους μαθητές, τα νοσοκομεία εύκολη και ισότιμη πρόσβαση και υψηλές υπηρεσίες. Η παιδεία και η υγεία έχουν αποδείξει ότι αποτελούν καταλύτες για την ποιότητα ζωής. Το μεν πρώτο αποτελεί επένδυση για το μέλλον, το δε δεύτερο επένδυση για το παρόν. Χρειάζεται όμως και μια κοινωνία ανεκτική στο ξένο και στο διαφορετικό. Οι μετανάστες από τους υψηλής μόρφωσης εργαζομένους δεν διαφέρουν…   

Αρκούν αυτά; Πάλι η απάντηση είναι αρνητική. Το παγόβουνο του ιδιωτικού χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτός ο κίνδυνος απειλεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να περιθωριοποιηθεί.  Τη στιγμή που η ρευστότητα θα δίνεται αφειδώς από τις τράπεζες, οι στιγματισμένοι θα έχουν αποκλειστεί.  Αυτό θα αναμορφώσει τον επιχειρηματικό και τον κοινωνικό χάρτη της χώρας.

Οι επιχειρηματίες που δεν θα έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα δεν θα είναι ανταγωνιστικοί και θα κλείσουν. Οι μεγάλοι διαρκώς θα μεγαλώνουν και θα καταπίνουν κάθε τι άλλο, στην καταγεγραμμένη συστημική προσπάθεια δημιουργίας εθνικών πρωταθλητών. Εθνικών πρωταθλητών που βεβαίως μοσχοπουλιούνται σε funds που ενδιαφέρονται για το βραχυπρόθεσμο κέρδος. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που αποτελούν το κύτταρο της οικονομίας θα μένουν χωρίς δουλειά και με βουνά από χρέη.  Ήδη το παρατεταμένο lock down οδήγησε ολόκληρους κλάδους στην καταστροφή και επιβίωσαν όσοι είχαν ισχυρή παρέμβαση στην κυβέρνηση. Η εστίαση για παράδειγμα δουλεύει με αναθυμιάσεις, καθώς η βενζίνη ρευστότητας καθυστερεί.

Η στέγαση αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του επερχόμενου κινδύνου του αποκλεισμού από τον δανεισμό σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.  Τα κέντρα των πόλεων ακολουθούν την διεθνή τάση αποκλεισμού των γηγενών για τα ευρώ, δολάρια, γιεν του Airbnb. Οι κατασκευές ήταν παγωμένες για πάνω από μια δεκαετία και αυτό δημιουργεί μια αγορά σε όφελος των πωλητών και των ιδιοκτητών σε υπέρμετρο βαθμό. Τα ενοίκια ανεβαίνουν και οι τιμές των σπιτιών εκτοξεύονται και προκύπτει θέμα κοινωνικής στέγασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ορθώς θέτει το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που σε αντίθεση με το δημόσιο δεν έχει ρυθμιστεί. Τα προγράμματα ΓΕΦΥΡΑΣ θα τελειώσουν και το πρόβλημα θα παραμείνει. Τα κορωνο-χρέη  είναι η κορυφή του παγόβουνου. Νέα αναπτυξιακά εργαλεία πρέπει να αναδειχθούν με την λογική κινήτρου-αντικινήτρου και μεσομακροπρόθεσμου διασφαλισμένου όφελους για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενισχύοντας την λογική των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων απέναντι στις ρευστοποιήσεις. Ο σημερινός πτωχευτικός νόμος δεν καλύπτει αυτούς που πτωχεύουν. Από τον Σεπτέμβριο και μετά θα έχουμε έξαρση των πλειστηριασμών με νέο κύμα φτωχοποίησης.

Μια σύγχρονη Σεισάχθεια αρκεί; Πάλι η απάντηση είναι αρνητική.

Το χάσμα πλουσίων και φτωχών έχει διευρυνθεί με χαοτικό τρόπο. Η κατανομή του παραγόμενου πλούτου δεν πρέπει να είναι ισότιμη, αλλά δίκαιη. Πρέπει να μειωθούν οι ανισότητες. Για να γίνει αυτό πρέπει να εκδημοκρατιστεί η οικονομία. Με ποιον τρόπο; Με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Συνεταιριστικά σχήματα είναι ο τρόπος συμμετοχής των οικονομικά αποκλεισμένων, των απολυμένων στα 50, γυναικών με μικρά παιδιά, μεταναστών, ανθρώπων που έχουν υποπέσει σε λάθη κατά το παρελθόν και το σύστημα  τους εξοβέλισε. Το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να τους περιλαμβάνει όλους.

United we stand, Divided we fall. Αποτελεί ένα σύνθημα αλληλεγγύης και ενότητας. Μιας συλλογιστικής λογικής που αποτυπώνει ότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε. Το όραμα της Ελλάδας του 2030 δεν μπορεί να είναι απλώς να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η δεκαετία του 2000 απέδειξε ότι αυτό ενδέχεται να είναι εφήμερο, αυτοκαταστροφικό και ευνοϊκό μόνο για τις ολιγαρχίες. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη, δίκαιη και να περιλαμβάνει το σύνολο. Η μάχη πρέπει να είναι συλλογική και οι νικητές να είναι όλοι.