Μια Κινέζικη παροιμία λέει ότι η πολιτική είναι η τέχνη των συμβόλων. Η αλήθεια της αποδείχθηκε ακόμη μια φορά στην περίπτωση της σύντομης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Το γρήγορο Σαββατιάτικο πέρασμα του οποίου από την πόλη, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και αρρώστιας και θανάτων, αλλά και εν μέσω ύφεσης της οικονομίας και κλειστών καταστημάτων και φτώχειας και ανεργίας, βρίθει συμβολισμών.

Και πρώτα από όλα η επιλογή τόσο της ημέρας, όσο και της πόλης, δεν έγιναν τυχαία. Δεν πηγαίνεις ποτέ σε μια κατά τεκμήριο… ερωτική πόλη μεσοβδόμαδα. Ούτε όμως και ο σύντομος χρόνος της παραμονής του στη λεγόμενη συμπρωτεύουσα ήταν τυχαίος, μια και ήταν ευθέως ανάλογος του ενδιαφέροντος της κυβέρνησής του για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Η μη επίσκεψή του, άλλωστε, στα έργα του Μετρό που μετά από δική του απόφαση παραμένουν σταματημένα εδώ και ενάμιση χρόνο, συμβολίζει την παροιμιώδη σεμνότητα του Πρωθυπουργού, ο οποίος από λεπτότητα αποφεύγει να διαφημίζει τα… έργα του. Ενώ αντίθετα, γνωρίζει άριστα να δυσφημεί τα έργα των πολιτικών του αντιπάλων, χαρακτηρίζοντάς τα σαν… μουσαμάδες, ακόμη κι όταν αποδεδειγμένα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και ολοκληρώνονται.

Ads

Αυτή η παροιμιώδης σεμνότητα και η μοναδική ταπεινότητα των πολιτικών της Δεξιάς να αρνούνται να διαφημίσουν τα… έργα τους, είναι απόλυτα συνυφασμένη με την υψηλή παραγωγικότητα και τη μεγάλη κοινωνική προσφορά των κυβερνήσεών τους, οι οποίες στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον, έχουν συνδεθεί με σταματημένα έργα και εγκαταλελειμμένα εργοτάξια, από το 2013 ακόμη.

Ούτε όμως η επιλογή του Πρωθυπουργού να μη συναντήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς που είχαν πάρα πολλά να του πουν για τον άνισο αγώνα που δίνουν καθημερινά στα νοσοκομεία της πόλης, τα οποία έμειναν ανοχύρωτα και τα οποία αντιμετωπίζουν χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και χωρίς το αναγκαίο προσωπικό την πανδημία, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ήταν τυχαία. Σεβόμενος την υψηλή αποστολή τους, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, απέφυγε να τους δει για να μην τους αποσπάσει από το σπουδαίο έργο τους.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχασε έτσι και τη μοναδική ευκαιρία να εισέλθει στα ενδότερα των νοσοκομείων και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ένα πρωτοφανές ιατρικό παράδοξο. Να δει δηλαδή πως γίνεται να αυξάνονται οι θάνατοι από την πανδημία σε μια πόλη, χωρίς αυτή να διαθέτει πολλές ΜΕΘ…

Κι ακόμη, επισκεπτόμενος μόνο τις διορισμένες από τον ίδιο διοικήσεις των νοσοκομείων και συναντώντας μόνο συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης, θέλησε να σηματοδοτήσει την αταλάντευτη προτίμησή του στο κόμμα του οποίου ο ίδιος προεδρεύει, παρά την χαρακτηριστική υποχώρηση των ποσοστών του στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και την τάση δυσαρέσκειας που εκφράζουν οι πολίτες σε αυτές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς της υγειονομικής κρίσης.

Την ίδια επιμονή του στην υποστήριξη του δικού του κόμματος, αλλά συγχρόνως και την προσήλωσή του στον πλουραλισμό του τύπου, συμβόλισε και η συνέντευξη που έδωσε σε ραδιόφωνο της πόλης, του οποίου ιδιοκτήτης είναι πολιτευτής του κόμματος της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.

Εκεί όμως που ο πολιτικός συμβολισμός χτύπησε κόκκινο, ήταν με την επίσκεψή του στο γνωστό ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης που πουλά τα περίφημα τσουρέκια. Απλός, σαν κοινός θνητός, μπήκε στο κατάστημα, παρήγγειλε το γλυκό της προτίμησής του, που είναι εκείνο που όσο πιο… φουσκωμένο δείχνει, τόσο πιο επιτυχημένο θεωρείται, πλήρωσε με τα χρήματά του και αφού φωτογραφήθηκε με τους απλούς εργαζόμενους του καταστήματος που ζουν εξαρτημένοι από τους μισθούς τους, αποχώρησε ήσυχα.

Τελευταία ένδειξη υψηλού συμβολισμού με προφανές υπονοούμενο τη σεμνότητα του Πρωθυπουργού να επιμένει να μην προπαγανδίζει τα έργα του, η παράκαμψη από το πρόγραμμά του του περίφημου σταθμού Βενιζέλου, εκεί όπου αποκαλύφθηκαν τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που ξένοι επιστήμονες αποκάλεσαν και ελληνική Πομπηία, που βρίσκεται πολύ κοντά στο ζαχαροπλαστείο με τα… τσουρέκια.

Πρόκειται για τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές του μετρό και τα οποία με δική του πρωτοβουλία θα τεμαχιστούν, θα αποσπαστούν και θα απομακρυνθούν από τη θέση όπου βρίσκονταν επί 17 αιώνες, με σοβαρές συνέπειες για την αυθεντικότητα και την ακεραιότητά τους, αλλά και για τον χρόνο παράδοσης και για το κόστος του έργου. Κι αυτή η αλλαγή σχεδιασμού, που ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που φρόντισε να κάνει μόλις αναδείχθηκε Πρωθυπουργός, συνέβη τη στιγμή που υπήρχε λύση για την κατασκευή του σταθμού, η οποία μάλιστα εφαρμόζονταν με επιτυχία και η οποία επέτρεπε την παραμονή του συμπλέγματος των μνημείων στη θέση τους. Αλλά αυτήν την είχαν εφαρμόσει οι άλλοι, εκείνοι με τους… μουσαμάδες.

Το γεγονός ότι σε λίγο καιρό, στο τέλος του 2020, το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα λειτουργούσε από τη μια άκρη ως την άλλη της πόλης, με προφανείς ευεργετικές συνέπειες για την πόλη και τους πολίτες της, για τις συγκοινωνίες και για την οικονομία της, αν δεν είχε αλλάξει τον σχεδιασμό του έργου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με πολιτική του απόφαση, εξαγγέλλοντας την παράδοση του έργου 3 χρόνια αργότερα, ασφαλώς ενσωματώθηκε στον συμβολισμό των παραφουσκωμένων τσουρεκιών που ο ίδιος επέλεξε να πάρει μαζί του σαν ενθύμιο της επίσκεψής του φεύγοντας από την πόλη.

Και τέλος η ειλικρινής παραδοχή του ότι άργησε να πάρει απαγορευτικά μέτρα σε μια πόλη που μετά την 26η Οκτωβρίου μαστίζεται από την εξάπλωση του ιού, γιατί δεν είχε πολλές εισηγήσεις γι’ αυτό, ασφαλώς και συμβολίζει την αναγνώριση από πλευράς του του πόσο μεγάλο πολιτικό έλλειμμα είναι, όλοι οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη, από τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο, μέχρι τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων των υπολοίπων δήμων, αλλά και των εκπροσώπων του συνόλου των φορέων της πόλης, να είναι Νεοδημοκράτες.

Όπως ο ίδιος εμμέσως πλην σαφώς με ειλικρίνεια πάντως υπονόησε, αυτή η εξαιρετικά δυσμενής για την πόλη εξέλιξη, η οποία καθιστά τους τοπικούς άρχοντες υμνητές της κεντρικής εξουσίας και όχι εκφραστές των πραγματικών προβλημάτων της πόλης, ευθύνεται και για τη μη έγκαιρη ενημέρωσή του και για την καθυστερημένη λήψη μέτρων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο ακόμη, οι επιστήμονες που μετρούν το φορτίο της νόσου στα λύματα χτυπούσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη εξάπλωση του ιού. Αλλά είναι φανερό ότι ο
Πρωθυπουργός εμπιστεύεται μόνο τους δικούς του ανθρώπους…

Τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο. Και κυρίως δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι ό,τι «έπαιξε» περισσότερο επικοινωνιακά στα κανάλια και τα κοινωνικά δίκτυα και ό,τι έμεινε από την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην άγρια πληττόμενη και παρακμάζουσα πόλη μας, είναι ο συμβολισμός που κρύβει η προτίμησή του στα καλοφουσκωμένα… τσουρέκια Θεσσαλονίκης.