Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Stern, ο Αλέξης Τσίπρας. Το tvxs παραθέτει μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

(Για τις εκλογές)

«…Όλοι έχουν καταλάβει ότι αυτές οι εκλογές αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι απολαμβάνουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, επειδή θα τηρήσουμε τις προεκλογικές υποσχέσεις μας, δηλαδή την ακύρωση του μνημονίου. Δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα. Ή η τρόικα θα σταματήσει την αποφασισθείσα πολιτική λιτότητας ή θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη…Το μνημόνιο έχει τελειώσει. Η πολιτική λιτότητας αποδείχτηκε λάθος φάρμακο θεραπείας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία…

Δεν κάνω τίποτε άλλο από το να εκπροσωπώ μια άλλη γενιά και ένα άλλο μοντέλο πολιτικής. Γιατί δεν οφείλω την πολιτική παρουσία μου στην καταγωγή μου από μια πολιτικά ισχυρή σε επιρροή οικογενειακή δυναστεία».

Ads

(Για την περίπτωση παύσης της χρηματοδότησης μετά από ακύρωση του μνημονίου)

«Κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη…Δεν είμαι ο νεκροθάφτης της Ευρώπης. Νεκροθάφτες ειναι εκείνοι, που θέλουν να συνεχίσουν την πολιτική λιτότητας, η οποία οδηγεί σε διάλυση την Ευρώπη…»

Για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση επιμονής της τρόικας για τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής)

«Τότε θα πούμε: ‘Ευχαριστούμε πολύ, αλλά έτσι αναλαμβάνετε την ιστορική ευθύνη καταστροφής της Ευρωζώνης’. Γιατί η Ευρωζώνη αποτελεί μια αλυσίδα με 17 κρίκους. Αν ένας χαλάσει, θα έχει βλάβη ολόκληρη η αλυσίδα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι – όπως μετά την κρίση του 1929, που οδήγησε σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια. Θα κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να σώσουμε την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια του λαού μας»

(Για τη στρατηγική-πόκερ)

«Η Ελλάδα είναι σαν μία γάτα, που την έχουν στριμώξει στη γωνία και δεν την αφήνουν να φύγει. Μεταχειρίστηκαν τον ελληνικό λαό σαν πειραματόζωο. Αλλά εμείς λέμε: Τώρα μόλις αρχίζει η διαπραγμάτευση. Μέχρι τώρα είχαμε διεφθαρμένες και ανίκανες κυβερνήσεις. Τώρα όμως ο ελληνικός λαός θα αποκτήσει μία πολιτική ηγεσία, η οποία θα παλέψει μέχρι το τέλος για τα δικαιώματά του.

Πιστεύω ότι είμαστε σε μια κατάσταση ψυχρού πολέμου, όπως στη δεκαετία του ’80. Και οι δύο πλευρές κρατούν στα χέρια τους πυρηνικά όπλα. Οι δανειστές μας έχουν ως πυρηνικό όπλο την παύση των πληρωμών. Εμείς αντίθετα απειλούμε ότι θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος μας. Όλοι όμως γνωρίζουν καλά ότι, αν πατήσει ένας το κόκκινο κουμπί, τότε δεν θα υπάρξουν νικητές, αλλά μόνον ηττημένοι. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι την επομένη των εκλογών όλοι όσοι σήμερα απειλούν να σταματήσουν τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, αν σταματήσει η εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, θα καθίσουν σε ένα τραπέζι και θα συζητήσουν…Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη».

(Για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας)

«Μισθοί και συντάξεις δεν θα περικοπούν άλλο, γιατί κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε την ύφεση. Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης χρειάζονται ένα σχέδιο Μάρσαλ και διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους. Πρέπει να προχωρήσουμε στην έκδοση ευρωομολόγων. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»

(Για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων)

«…Θα κλείσουμε την Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων. Καμιά εθνική οικονομία δεν μπορεί να διατηρηθεί, αν οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας δεν βρίκσονται υπό κρατικό έλεγχο».

(Για την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ περί πρόσληψης 100.000 δημοσίων υπαλλήλων)

«Το αίτημα πρόσληψης 100.000 ατόμων ανάγεται στο 2007, και όχι άδικα. Στην Ελλάδα, αναλογεί μία νοσοκόμα σε 40 ασθενείς. Αντίθετα, στα γραφεία Υπουργών και βουλευτών θα βρείτε δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έχουν καμία δουλειά να κάνουν. Σ’ αυτό μας οδήγησαν τα δύο κυβερνώντα κόμματα με το διεφθαρμένο πελατειακό τους σύστημα. Εμείς θα το αλλάξουμε, αλλά δεν θα δημιουργήσουμε νέες στρατιές ανέργων. Θέλουμε να καταστήσουμε αποτελεσματικότερο το κράτος με μεταθέσεις και αναδόμηση».

(Για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα)

«Ασφαλώς χρειαζόμαστε επενδύσεις, αλλά όχι στη βάση της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων και των όρων προστασίας του περιβάλλοντος…Μήπως οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί προσείλκυσαν επενδύσεις; Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι θα προσελκύσουμε επενδύσεις μειώνοντας το μισθολογικό κόστος. Οι πιο ανταγωνιστικές χώρες του κόσμου δεν είναι η Ινδία και το Πακιστάν, αλλά οι χώρες με υψηλούς μισθούς σαν τη Σουηδία. Θα επενδύσουμε σε ανθρώπινους πόρους, σε νεαρούς επιστήμονες. Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα της έρευνας, της τεχνολογίας και των καινοτομιών. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αγροτική οικονομία και τον τουρισμό».