Ξεκίνησε εχθές με κάθε επισημότητα η ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης με έναν εκλεκτό καλεσμένο, τον Καθ. Σωτήρη Τσιόδρα. Ο ομιλητής παρουσίασε για μια ακόμη φορά την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και υπερασπίστηκε την πολιτική αντιμετώπισης της, εκθέτοντας πολλά τεχνικά στοιχεία. Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν οι ΜΕΘ με το Συμβούλιο της Ευρώπης; Ομολογουμένως μικρή. Είναι όμως ένα θέμα στο οποίο αισθάνεται ισχυρή η κυβέρνηση, οπότε γιατί να χάσει ο κος Βαρβιτσιώτης την ευκαιρία να διακοσμήσει το προφίλ του και με κάποιες περισσευούμενες δάφνες εκ του υγειονομικού «θριάμβου»;

Ads

Άλλωστε αν ο κος Βαρβιτσιώτης επέλεγε να εστιάσει στα ζητήματα που κατά κύριο λόγο απασχολούν το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν θα ήταν εξίσου χαρωπή η εικόνα. Πρόσφατα η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου παρουσίασε μια τεκμηριωμένη αναλυτική αναφορά διόλου κολακευτική για την εικόνα της χώρας και την κατάσταση του κράτους δικαίου. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή κατέληξε ότι η κακομεταχείριση των πολιτών από την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί μια συχνή πρακτική σε όλη την ελληνική επικράτεια και ότι το υφιστάμενο σύστημα διερεύνησης καταγγελιών για κακομεταχείριση είναι πλήρως αναποτελεσματικό!

Αν κάποιος επέμενε να συνδέσει τα παραπάνω με την επίκαιρη πανδημία υπήρχαν τέσσερις-πέντε αφορμές. Θα μπορούσε, πέραν του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού στα προσφυγικά camps, να επικεντρωθεί στους κατοίκους της Κυψέλης. Αυτούς που ένοιωσαν το στοργικό χέρι της ΕΛΑΣ να τους φροντίζει έτσι ώστε να μην θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, όταν άκουσαν γυναικεία ουρλιαχτά κι έσπευσαν με τις πιτζάμες. Δεν λέω να εξετάσει καταγγελίες για εκτελέσεις αόπλων στον Έβρο γιατί εκεί πρόκειται για προφανή συνομωσία των διεθνών ΜΜΕ που μας ζηλεύουνε. Όπως ζηλεύανε και τον Trump προτού καταβαραθρωθεί στις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα το Συμβούλιο της Ευρώπης κατήγγειλε ότι το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα πάσχει από υπερπληθυσμό, ολιγάριθμο προσωπικό, ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και ανεπαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους κρατούμενους. Δυστυχώς δεν ερωτήθηκε ο κος Τσιόδρας για την συμβατότητα τέτοιων καταστάσεων με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεδομένης ωστόσο της ειδικής μνείας που  επεφύλαξε ο καθηγητής στην ανάγκη καταπολέμησης κάθε ρατσισμού με υγειονομική προβιά, δεν έχω αμφιβολία για το τι θα απαντούσε.

Ads

Βέβαια, όσο ουσιώδης και αυτονόητη και να είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών και των στρατοπέδων προσφύγων εν όψει των κινδύνων της αναζωπύρωσης της πανδημίας, τόσο μεγάλη είναι και η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει δυσάρεστες αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Ελπίζει μάλλον ότι ο Θεός της Ελλάδας θα την προστατεύσει και πάλι, το ερχόμενο φθινόπωρο, ενόσω εκείνη θα παίζει ακόμη το κρυφτούλι με την Επίτροπο κα Johansson και το προσφυγικό. 

Είναι εντυπωσιακό ότι παρά την εκκωφαντική αλαλία για τα ζητήματα αυτά, ο κος Βαρβιτσιώτης θεωρεί ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση  του κ Μητσοτάκη είναι σε θέση να συγγράψουν ακόμη και οδηγίες καλής διαχείρισης του κράτους δικαίου στον καιρό της πανδημίας! Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες οι «άλλοι» τρώγανε βελανίδια αλλά για κουτόχορτο δεν έχω ακούσει.

Αν αφήσουμε για λίγο την πανδημία που πάει με όλα … παρατηρούμε ότι για  λόγους δικαιωμάτων καίγονται αυτές τις ημέρες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ίσως και στην Ελλάδα να περιμένουμε την επόμενη φρικώδη δολοφονία για να πάρουμε το ζήτημα στα σοβαρά. Αλήθεια, οι βασανιστές του κ. Ινδαρέ που να υπηρετούν αυτόν τον καιρό;

Όσοι αγνοούν πόσο εύθραυστη ύπαρξη είναι ένας άνθρωπος, ακόμη και ένας δίμετρος αθλητής, αναρωτιούνται αν ο δολοφόνος αστυνομικός κάπου την πάτησε. Σκέφτονται ότι ήταν στο κέντρο μιας πόλης, μέρα-μεσημέρι, εν μέσω μιας ομάδας ένστολων, με εμπλοκή του κέντρου επιχειρήσεων, σε μια φάση διάρκειας ημιώρου χωρίς αναμπουμπούλα, με τη μισή Μιννεάπολι να βιντεοσκοπεί, οπότε σκέπτονται δεν μπορεί να ήθελε να τον σκοτώσει. Να διευκρινίσουμε ότι η ανθρώπινη αναπνευστική οδός δεν είναι ορειχάλκινη Είναι τόσο μαλακή κι ευπίεστη που «υπακούει» στην ήπια πίεση των δακτύλων μιας μικρόσωμης αναισθησιολόγου, όχι στο γόνατο ενός εκπαιδευμένου Ράμπο επί του αυχένα ενός σιδηροδέσμιου.

Άρα η πρόθεση και ο δόλος είναι αυταπόδεικτα. Δεν αποτελεί όμως είδηση ότι βρέθηκε ένας εγκληματίας με ρούχα αστυνομικού. Παρόμοιος θα ήταν αυτός και ως στρατιωτικός και ως χειρουργός και ως διευθυντής τραπέζης. Και τι φταίει άραγε ο Trump για τις ενέργειες του αστυνομικού μιας κάποιας κομητείας; Δεν θα μπορούσε άραγε να θεωρηθεί ένα «μεμονωμένο περιστατικό»; Αυτό που ξεσήκωσε όλη την Αμερική ήταν ακριβώς τα συστημικά στοιχεία και επ’ αυτού ελέγχεται ο Πρόεδρος!

Ο άσπρος και ο μαύρος. Η έλλειψη κάθε αντίστασης και η κατάχρηση εξουσίας άνευ λόγου. Η αλληλεγγύη δίκην συμμορίας των συναδέλφων του. Η ατελέσφορη εμπλοκή του επιχειρησιακού κέντρου και οι εν ψυχρώ κινήσεις χωρίς αιφνιδιασμό, κίνδυνο, ταραχή, κάποιου είδους βρασμό. Καθ’ έξιν και καθ’ υποτροπήν. Και βέβαια η επιχειρηθείσα συγκάλυψη.

Οι ομοιότητες με την περίπτωση Ινδαρέ, από αυτή την άποψη είναι υπαρκτές και οι ευθύνες όποιου καλλιεργεί το όλο φαινόμενο είναι ανάλογες. Η διαφορά είναι ότι η Παναγιά Σουμελά, των προσφύγων της Ημαθίας, φύλαξε τον κ. Ινδαρέ αλλά και τον κ. Χρυσοχοίδη και δεν έπαθε κι ο σκηνοθέτης ανακοπή σαν τον Τζόρτζ Φλόιντ. Οπότε η υπόθεση ανετέθη στον κ. Αλιβιζάτο κι όχι στον ιατροδικαστή υπηρεσίας.

Ίσως βέβαια να θαμπώσει κάπως η λάμψη του έργου του κ Βαρβιτσιώτη με τα όσα λέω. Τα λέει, επίσης, το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ των 47 Κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά τις εις βάρος της καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ενδεχομένως, αν αρχίσει η κυβέρνηση να στέλνει και εκεί τον κ. Τσιόδρα, να βελτιωθούν κάπως τα στατιστικά μας. Πάντως μέχρι τότε, ας αποκρύψει πάσει θυσία την κα Νικολάου και τον κ. Μηταράκη. Μη μας περάσουν και για Τούρκους.