Εμφανίστηκαν μέσα από τις Ακροάσεις της Μικρής Άρκτου και άρχισαν να δημιουργούν μέσα στο φυτώριο που έχει δημιουργήσει ο στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος το οποίο έχει αιμοδοτήσει με αξιόλογα πρόσωπα την ελληνική σκηνή.

Ads

Κρατούν την παράδοση του άλμπουμ που είναι υπόθεση ομαδική (συνθέτης – στιχουργός  – ερμηνευτής) και μας πρότειναν πρόσφατα έναν δίσκο “ενηλικίωσης” όπως τον χαρακτηρίζουν, την Τρίτη Εξοδο, που αξίζει να ακούσετε. Με αφορμή τις εμφανίσεις τους 6 και 13 Νοεμβρίου PassPort Κεραμεικός – Upstairs, ο Γιάννης Βασιλόπουλος, ο Σπύρος Παρασκευάκος και η Δήμητρα Σελεμίδου , ή αλλιώς τρεις από τους νεώτερους καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής , απαντούν στο tvxs.gr:

Τρίτη Έξοδος για μας σημαίνει…

Γιάννης: Με αυτό τον δίσκο προσπαθούμε να καταθέσουμε τις προσωπικές μας ανάγκες και αντιλήψεις, να τις διεκδικήσουμε και να τις καταστήσουμε σαφείς. Ζούμε σε μία εποχή μαζοποίησης, μια εποχή απόλυτης υποταγής. Μας επιβάλλονται με έναν έμμεσο τρόπο όλες μας οι συνήθειες. Μια παγκόσμια κουλτούρα έχει επισκιάσει τις κατά τόπους κουλτούρες, για να μπορεί ένα προϊόν συγκεκριμένης προέλευσης να γίνεται παντού αποδεκτό και διαθέσιμο προς πώληση. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, επιδρά στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, μας κρατάει δέσμιους μέσα στην αμηχανία των ταχύρρυθμων εξελίξεων. Προτείναμε, λοιπόν, με την Τρίτη έξοδο, την σύγκρουση με κάθε γονική, πατερναλιστική φιγούρα και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεών μας.

Ads

Σπύρος: Με αυτό τον άξονα, η Τρίτη έξοδος ακολουθεί την διαδρομή από την ανηλικότητα προς την ενηλικίωση. Η κατανόηση του εαυτού μας και η αποδοχή του, με νέα όρια, νέο  σχήμα επιλεγμένο από εμάς τους ίδιους και σαφές περίγραμμα. Το βήμα εκείνο προς την προσωπική μας ελευθερία.

Δήμητρα: Τρίτη έξοδος σημαίνει ελευθερία να επιλέγεις αυτόβουλα, με σύνεση και ωριμότητα το δρόμο που θα ακολουθήσεις, με προορισμό τα όνειρά σου. Η τρίτη έξοδος σηματοδοτεί την αφετηρία μιας ατέρμονης, απαιτητικής, εσωτερικής διεργασίας ενηλικίωσης που δεν οριοθετείται από κανένα βιολογικό πλαίσιο. Ξεκινά τη στιγμή που καθένας μας αποφασίζει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με όσους και όσα τον έχουν διαμορφώσει, να γκρεμίσει τους δεσμούς του παρελθόντος και να θεμελιώσει νέους με άξονα την προσωπική του κρίση και στόχευση.

Η γενιά μας στο Ελληνικό τραγούδι εκφράζει…

Σπύρος: Η γενιά μας στο ελληνικό τραγούδι εκφράζει τις αγωνίες και τα πάθη της Ελλάδας του 2017. Θεωρώ πως βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο με συνεχείς αλλαγές σε όλα τα επίπεδα επομένως και στο τραγούδι καταγράφεται αυτή η διαδικασία εξέλιξης και αλλαγής.

Δήμητρα: Στα τραγούδια που κυκλοφορούν συναντάμε τα βιώματα των νέων που καλούνται σε πείσμα των καιρών, σε ένα περιβάλλον καθόλα αφιλόξενο, να τοποθετήσουν τα θεμέλια της πορείας και της εξέλιξής τους. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές καλλιτεχνών, το γεγονός ότι δεν προλάβαμε να ζήσουμε σε μια έστω επιφανειακά εύρωστη κοινωνία και επιπλέον η εισβολή της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι παλιότερα, θεωρώ πως αναπόφευκτα επηρεάζει καθοριστικά το έργο μας σε όλα τα επίπεδα.

Ο στίχος είναι…

Γιάννης: Στο τραγούδι που υπηρετούμε, ο στίχος είναι το πρώτο δημιουργικό στάδιο. Στην παρουσίαση του δίσκου μας, όταν μιλούσαμε για την κατηγορία πολλών πως το έντεχνο ελληνικό τραγούδι περιορίζεται σε μια διαρκή υποτονία και στεναχώρια, μου ήρθε αυθόρμητα η απάντηση πως, αντίθετα, το έντεχνο δίνει τα λόγια που εξηγούν τη θλίψη μας και δίνουν τον τρόπο να την υπερβούμε.

Η μουσική είναι…

Σπύρος: Η μουσική είναι ένα μεγάλο γιατρικό του συμπλεγματικού μας ψυχισμού. Ένας παγκόσμιος και πανανθρώπινος τρόπος επικοινωνίας. Στο ελληνικό τραγούδι η μουσική είναι υπηρέτης του λόγου και το μέσο εκείνο το οποίο θα τον κάνει να ακουστεί και να τρυπώσει στον κάθε άνθρωπο.

Η ερμηνεία είναι…

Δήμητρα: Η ερμηνεία είναι, μετά τον στίχο και τη μουσική, το στοιχείο που ολοκληρώνει τον κόσμο κάθε τραγουδιού. Στο πλαίσιο της δικής μας ομάδας, για εμένα η ερμηνεία κάθε τραγουδιού υπήρξε μια τεράστια πρόκληση. Ο τολμηρός στίχος του Γιάννη και η μουσική του Σπύρου, που μετέφραζε με σεβασμό το συναίσθημα του στίχου σε μελωδία, με έφερε αντιμέτωπη με τον ίδιο μου τον εαυτό, με βοήθησε να ωριμάσω και να εξελιχθώ.

Οι δημιουργοί που μας σημάδεψαν είναι…

Σπύρος: Μας έχουν σημαδέψει δημιουργοί από διαφορετικά είδη, διαφορετικές εποχές και διάφορες χώρες. Αναφέρω ενδεικτικά τον μέγα και μάγο Μάνο Χατζιδάκι, τον Μάνο Λοΐζο, Σταμάτη Κραουνάκη, Yiann Tiersen, Phillip Glass, Damien Rice.

Δήμητρα: Στην ουσία οι δημιουργοί που μας σημάδεψαν είναι όλοι όσοι νιώσαμε πως καταθέτουν με ειλικρίνεια στο έργο τους ένα κομμάτι από την ψυχή τους, που είναι συνεπείς ως προς την ποιότητα των επιλογών τους, που έχουν ανοικτούς ορίζοντες και τολμούν να δοκιμάζονται συνεχώς σε νέα μονοπάτια.

Γιάννης: Οι δημιουργοί υπήρξαν και είναι δάσκαλοί μας μέσα απ’ το έργο τους, όχι μόνο στην τεχνική της τέχνης μας, αλλά και στην τεχνική της καθημερινής μας ζωής. Όσοι σέβονται τη δουλειά τους και όσων η δουλειά τούς σέβεται, είναι πρότυπά μας.

Η Ελληνική πραγματικότητα μας εμπνέει όταν…

Σπύρος: H Ελληνική πραγματικότητα μας εμπνέει όταν μας θυμώνει. Όταν μας πιέζει όταν μας πνίγει, όταν δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε αλλά και όταν μας συγκινεί βαθύτατα.

Δήμητρα: Μας εμπνέει όταν έρχονται στο προσκήνιο άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά, ιδιαίτερα νέοι. Η χώρα μας άλλωστε τόσα χρόνια προχωρά με τις εξαιρέσεις της.

Γιάννης: Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε κατά την ώρα της δημιουργίας, όλα τα ερεθίσματα συντελούν στο τελικό αποτέλεσμα. Το Δημοψήφισμα του 2015 περιέχεται στον στίχο «το αίτημά μου αποσύρω» από το τραγούδι μας Μαξιλάρι, αλλά τέτοιες συνειδητοποιήσεις έρχονται συνήθως σε ανύποπτη στιγμή. Δεν κάνουμε στρατευμένη τέχνη για να το προκαθορίζουμε κάθε φορά τόσο συνειδητά.

Μας πνίγει όταν…

Σπύρος: Μας πνίγει όταν πρέπει να δεχτούμε το άδικο σαν δίκαιο. Όταν πρέπει να σωπάσουμε ενώ μέσα μας έχουμε χιλιάδες φωνές. Μας πνίγει όταν «πρέπει» γενικά και αυτό το «τι θα πει ο κόσμος».

Δήμητρα: Μας πνίγει όταν τα στερεότυπα και οι κοινωνικές προκαταλήψεις αντιβαίνουν στην ανάγκη μας να κινούμαστε ελεύθερα, όταν στερούμαστε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας λόγω ελλιπών υποδομών και οικονομικών φραγμών, όταν η πραγματικότητα διώχνει μακριά τους ανθρώπους μας που αναζητούν στο εξωτερικό μια καλύτερη τύχη.

Γιάννης: Μας πνίγουν πολλά και ενδέχεται ορισμένες φορές να αντιδράσουμε πιο απερίσκεπτα από άλλες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συζητάμε, να κατανοούμε, να συναποφασίζουμε.

Το πρόγραμμα στο PassPort το φτιάξαμε με τη φιλοσοφία…

Σπύρος: Το πρόγραμμα το φτιάξαμε με κύριο άξονα τον δίσκο μας. Τα τραγούδια μας και διασκευές που συνομιλούν μαζί τους. Με άξονα τη διαδικασία αυτή της ενηλικίωσης και εξέλιξης.

Δήμητρα: Μετά από καιρό δουλειάς καταφέραμε αυτή η μουσική πρόταση να μην απέχει από μια από κοινού κατάθεση ψυχής από τρεις ανθρώπους που, όσο κι αν διαφέρουν, έχουν έναν κοινό πυρήνα και επιχειρούν να μιλήσουν για την αλήθεια τους.

Τα τραγούδια μας εκφράζουν περισσότερο… 

Σπύρος: Τα τραγούδια μας εκφράζουν περισσότερο αυτά που μας πνίγουν, αυτά που δεν καταπίνονται. Τα υπερμεγέθη. Είτε αυτό είναι ένας έρωτας, είτε είναι θυμός, είτε είναι συγκίνηση, είτε είναι απλά μια καταγραφή της καθημερινότητας στην οποία ζούμε.

Δήμητρα: Είναι τραγούδια που αγγίζουν τα διαχρονικά συναισθήματα και τις σκέψεις του ανθρώπου που αποφασίζει συνειδητά να ενηλικιωθεί. Μιλάμε για την ενηλικίωση, όχι υπό τη βιολογική έννοια του όρου, αλλά ως μια αδιάκοπη, πολύπλοκη και απαιτητική, εσωτερική διεργασία που πραγματοποιούμε όταν αποφασίζουμε να διακόψουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις με τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που μας καθορίζουν.

Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τους ακροατές που…

Σπύρος: Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τους ακροατές που δεν φοβούνται. Είτε με αυτούς που φοβούνται αλλά θα ήθελαν να μην. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τους ακροατές που θέλουν, που επιθυμούν, που κοιτάνε τη ζωή κατάματα, που σκαλίζουν τον εαυτό τους, που έχουν πάθη, που κάνουν λάθη, που ξύνουν τις πληγές τους που δεν φοβούνται να βουτήξουν στα αισθήματα τους ξανά και ξανά. Ξανά και ξανά. Με τους ακροατές που ακούνε, αλλά δε σωπαίνουν.

Δήμητρα: Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τους ακροατές που μέσα στα τραγούδια μας θα ανακαλύψουν μια αλήθεια που τους αφορά. Ανθρώπους που ακούγοντας αυτά που καταγράφουμε ίσως κατανοήσουν πτυχές του εαυτού τους, της ζωής τους και μπορεί να οδηγηθούν έστω και σε μικρές αποφάσεις και αλλαγές που θα ομορφύνουν τη διαδρομή τους.

Γιάννης: Ξέρουμε ότι τα τραγούδια μας δεν είναι το πιο εύπεπτο άκουσμα που κυκλοφορεί – κάποιος δημοσιογράφος είπε ότι πρόκειται για δίσκο μίας ακρόασης. Παρόλα αυτά θεωρούμε πως όταν κάτι γίνεται με προσοχή, πίστη και ειλικρίνεια, αξίζει να του δοθεί χώρος και χρόνος. Όποιοι γίνουν ακροατές της Τρίτης εξόδου, είναι χαρά μας να την πραγματοποιήσουν ως τη δική τους προσωπική έξοδο.