Αργά ή γρήγορα, ήταν αναπόφευκτο: με φωτογραφίες από το σουρεαλιστικό τοπίο της Αθήνας, οι New York Times δημοσιεύουν μεγάλο ρεπορτάζ για την απεργία των οδοκαθαριστών και τα βουνά από σκουπίδια στο κέντρο της πόλης.

Ads

“Η κορύφωση της τουριστικής περιόδου ξεκινάει στην Αθήνα”, γράφει η αμερικανική εφημερίδα,”αλλά οι επισκέπτες της αρχαίας πόλης βρέθηκαν τη Πέμπτη αντιμέτωποι με ένα μνημείο της σύγχρονης Ελλάδας: τα βουνά των σκουπιδιών που σαπίζουν στους δρόμους της πρωτεύουσας, όπου η απεργία των οδοκαθαριστών μπήκε στην 13η ημέρα μέσα σε ένα αποπνικτικό κύμα καύσωνα”.

Πόσοι άραγε πολίτες, από τις ΗΠΑ και όλο το κόσμο, θα αλλάξουν τα σχέδια τους για επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά το άρθρο μιας εφημερίδας που έχει εκατομμύρια αναγνώστες; Και πόσο μεγάλη θα είναι η οικονομική ζημιά, την οποία  δεν θα πληρώσουν οι έχοντες αλλά οι άνθρωποι του μόχθου, μεταξύ των οποίων και οι οδοκαθαριστές; Των οποίων τα συμφέροντα υποτίθεται ότι εκπροσωπούν οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ και της ΛΑΕ, που ψήφισαν και χθες υπέρ της συνέχισης του χάους.

Μετά την νέα πρόταση της κυβέρνησης, η απεργία έπρεπε να είχε σταματήσει από τη Δευτέρα. Η ζημιά θα είχε αποφευχθεί αν οι προσκείμενοι στην ΝΔ συνδικαλιστές δεν είχαν διευκολύνει τη συνέχιση της. Ο κ. Μητσοτάκης θα είχε κερδίσει πολύ περισσότερα δίνοντας το στίγμα υπεύθυνου ηγέτη που νοιάζεται για την ευρωπαϊκή εικόνα της χώρας , παρά τις 3 μέρες χάους που κέρδισε τώρα.

Ads