Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών («HDP») (Φιλοκουρδικό Αριστερό, με 58 εκ των 586 εδρών στην Εθνοσυνέλευση) διοργάνωσε από τις 15 έως τις 20 Ιουνίου μια «Πορεία κατά των Πραξικοπημάτων και υπέρ της Δημοκρατίας». Η αστυνομία έλαβε έκτακτα μέτρα, για να αποτρέψει τη διαδήλωση. Μόνο οι βουλευτές μπόρεσαν να παρελάσουν ελεύθερα. Όλοι οι άλλοι διαδηλωτές εμποδίστηκαν. Η πομπή των βουλευτών και των ηγετών του Κόμματος συχνά διακόπηκε για τη διενέργεια ελέγχων ταυτότητας. Οι δεκαπέντε νομάρχες απαγόρευσαν την είσοδο και την έξοδο στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο -επισήμως- των μέτρων κατά του κορωναϊού, ο οποίος εξακολουθεί να μαστίζει ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, τα οποία ακόμη αμφισβητούνται, η Τουρκία κατέγραψε, την περασμένη Πέμπτη, 187.727 κρούσματα και 4.861 θανάτους.

Ads

Η αστυνομία χτυπά με τα γκλομπ, ρίχνει δοχεία δακρυγόνων και συλλαμβάνει διαδηλωτές, όσους περισσότερους μπορεί. Όμως, η υποδοχή της πομπής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών («HDP») είναι πολύ θερμή στις κουρδικές πόλεις.

Οι αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος («CHP»), οι οποίοι είχαν διοργανώσει την Πορεία για τη Δικαιοσύνη, μεταξύ Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης το 2017, τηρούν σιγή και δεν εκδηλώνουν κανένα ίχνος αλληλεγγύης με το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών («HDP»). Ο Πρόεδρος αυτού του Κόμματος πιστεύει ότι δεν πρέπει να «κατεβαίνουμε στους δρόμους, διότι θα ήταν μια πρόκληση που θα εξυπηρετούσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης («AKP»).

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών («HDP»), το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του Κοινοβουλίου, είναι «ο δαίμονας» του Προέδρου Ερντογάν. Ο τελευταίος το χαρακτηρίζει ως «τον πολιτικό βραχίονα της τρομοκρατίας». Οι δύο πρώην πρόεδροι του, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς (Selahattin Demirtas) και η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ (Figen Yuksekdag), και περίπου τριάντα βουλευτές και δήμαρχοι του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών («HDP») βρίσκονται ακόμη στη φυλακή.

Ads

Στις 4 Ιουνίου, το τουρκικό κοινοβούλιο, μετά την ψηφοφορία της πλειοψηφίας των μελών του κυβερνώντος κόμματος («AKP») και του ακροδεξιού συμμάχου του, του Εθνικιστικού Κινήματος («MHP»), καθαίρεσε τρεις βουλευτές, εκ των οποίων δύο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών («HDP»). Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών («HDP») χαρακτήρισε αυτήν την πρωτοβουλία πραξικόπημα, διότι πιστεύει ότι μόνο οι ψηφοφόροι έχουν τη δύναμη να καθαιρούν τα εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών («HDP») επιθυμεί να δημιουργήσει ένα δημοκρατικό μέτωπο, ειδικότερα, με την αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα («CHP») (κεμαλικό και ελαφρώς σοσιαλδημοκρατικό, με 138 έδρες), αλλά και με τα τρία άλλα κόμματα που αντιτίθενται στο καθεστώς του «Ενός και Μοναδικού Ανδρός». Πρόκειται για το «Καλό Κόμμα» («IYI») (προερχόμενο από το Εθνικιστικό Κίνημα («MHP») (με 37 έδρες), το «Κόμμα του Μέλλοντος» (Συντηρητική Δεξιά, υπό την προεδρία του πρώην Πρωθυπουργού του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου) (Ahmet Davutoglu) και το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου («Deva») (Φιλελεύθερη Δεξιά, υπό την προεδρία του πρώην Υπουργού Οικονομίας του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν) (Ali Babacan). Τα δύο τελευταία κόμματα, ως νεοϊδρυθέντα, δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει στις εκλογές και, συνεπώς, δεν έχουν ακόμη εκπρόσωπο στο Κοινοβούλιο.

Η πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών («HDP») είχε δύο σημεία εκκίνησης: την Αδριανούπολη (Edirne) και το Χακάρι (Hakkari), την πρώτη στα βορειοδυτικά (Αν. Θράκη), το δεύτερο στα νοτιοανατολικά της χώρας (Τουρκικο-Ιρακινο-Ιρανική συνοριακή περιοχή). Έχει προγραμματισθεί οι δύο πορείες να συναντηθούν στην Άγκυρα στις 20 Ιουνίου. Η απόσταση μεταξύ αυτών των δύο πόλεων είναι 2.070 χλμ..

Η Αδριανούπολη είναι η πόλη, όπου ο πρώην Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών («HDP»), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, φυλακίστηκε. Το Χακάρι είναι η κουρδική πόλη, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών («HDP») κέρδισε τις εκλογές με 60% των ψήφων. Η επιλογή αυτών των δύο πόλεων είναι συμβολική, κυρίως ως προς την εκδήλωση της επιθυμίας για ένωση των Κούρδων της ανατολής και των Τούρκων της δύσης. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών («HDP»), σύμφωνα με το πρόγραμμά του, θέλει να αναγνωριστεί ως πολιτικό Κόμμα ολόκληρης της Τουρκίας, ενώ το καθεστώς του Ερντογάν το περιγράφει ως αυτονομιστικό Κόμμα, ορισμένης επιρροής αποκλειστικά στα ανατολικά της χώρας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών («HDP»), με την υποστήριξη περισσότερων των έξι εκατομμυρίων ψηφοφόρων, είχε στείλει στο Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων νομοθετικών εκλογών της 24ης Ιουνίου 2018, εξήντα επτά βουλευτές. Εννέα βουλευτές έχουν ήδη χάσει την ιδιότητά τους λόγω «τρομοκρατικής προπαγάνδας» ή, άλλως ειπείν, «προσβολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών («HDP») κέρδισε 57 δήμους στις τελευταίες τοπικές εκλογές, αλλά περισσότεροι από σαράντα δήμαρχοι παύθηκαν για παρόμοιους λόγους.

Όσον αφορά τα στελέχη του Κόμματος, περισσότεροι από 4.000 τοπικοί και κεντρικοί αξιωματούχοι βρίσκονται ακόμα στη φυλακή.

«Κανένα άλλο πολιτικό κόμμα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει με τόση καταστολή. Το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών («HDP») μπόρεσε να διατηρήσει την παρουσία του είναι ένα θαύμα», θεωρεί ένας Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών.