Tην Παρασκευή το πρωί, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup, το Spiegel φιλοξενούσε ένα μεγάλο ρεπορτάζ με τίτλο «Τι θα γίνει αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ». Το άρθρο του γερμανικού περιοδικού ξεκινούσε με την πληροφορία ότι τα ανώτατα στελέχη σε μια μεγάλη γερμανική τράπεζα είχαν πάρει μέρος, μόλις δύο μέρες πριν, σε  μια έκτακτη, μυστική άσκηση για την περίπτωση του Grexit.
 
Όπως συχνά συμβαίνει με το συγκεκριμένο έντυπο, η διαρροή της πληροφορίας μπορεί να προερχόταν από κυβερνητικούς κύκλους με στόχο τον εκφοβισμό της ελληνικής πλευράς. Όμως παράλληλα με ανάλογα δημοσιεύματα, είχαμε τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό Β. Σόιμπλε να ειρωνεύεται δημοσίως τον «καθηγητή» Έλληνα συνάδελφο του, περιστατικό χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του eurogroup και σπάνιο στα διπλωματικά χρονικά.
 
Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι, ενώ οι παράλληλες προειδοποιήσεις και κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και το κλίμα που είχε διαμορφωθεί θα οδηγούσαν, αν το ίδιο βράδυ στο eurogroup δεν επιτυγχανόταν συμφωνία, σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις που θα εκδηλώνονταν στις ελληνικές τράπεζες την Τρίτη το πρωί και τις επόμενες ημέρες.
 
Παρότι λοιπόν είχε βρεθεί με το μαχαίρι στο λαιμό, η ελληνική πλευρά κατάφερε να πετύχει μια συμβιβαστική συμφωνία, κλείνοντας ένα πρώτο κύκλο ενεργειών που απέφερε, μόλις σε ένα μήνα, πολύ θετικά αποτελέσματα:
 
Πρώτον το ελληνικό ζήτημα τέθηκε για πρώτη φορά δε διεθνές επίπεδο, προκαλώντας ρωγμές στο πανευρωπαϊκό στρατόπεδο της λιτότητας και ξεσηκώνοντας, από την Ισπανία μέχρι και την Αυστραλία, ένα χωρίς προηγούμενο κύμα συμπαράστασης για την Ελλάδα. Αν στα προηγούμενα προστεθεί και η ψυχική ανάταση των Ελλήνων πολιτών, μετά από χρόνια εθνικών ταπεινώσεων και αναξιοπρέπειας, τότε η κυβέρνηση έχει ήδη επιτελέσει, από ιστορική πλευρά, το 50% της αποστολής της.
 
«Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας διεκδίκησε και πέτυχε να κάνει ένα βήμα μπροστά σε σχέση με εκείνα που είχαν αποδεχτεί οι προκάτοχοί της ή ήθελαν να επιβάλουν οι εταίροι της», δήλωνε ο Αρίστος Δαμιανός,  βουλευτής του ΑΚΕΛ. «Μοιραία ο παραλληλισμός με τις δύσκολες εκείνες μέρες του Μαρτίου του 2013 πρέπει να γίνει. Η δική μας κυβέρνηση «με το πιστόλι στον κρόταφο» δέχτηκε κούρεμα καταθέσεων, ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και στην πορεία αχρείαστες και εθνικά ζημιογόνες ιδιωτικοποιήσεις, εκποιήσεις και σωρεία άλλων αντιλαϊκών μέτρων. Δεν διεκδίκησε προς όφελος του Κυπριακού λαού αλλά υπέκυψε σε πιέσεις… Εκείνος που διεκδικεί κερδίζει». «Ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε κερδίσει είτε χάσει, έχει αλλάξει το τοπίο στην Ευρώπη», συμπλήρωνε στην Αυγή ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής Πολ Μέισον.
 
«Noμίζω πως η Ελλάδα ήταν πολύ τυχερή που φεύγει από τις Βρυξέλλες με αυτόν τον συμβιβασμό από το αρχικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», εξηγούσε ο Μέισον . «Ο Βαρουφάκης .. αντιμετώπισε το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχων κεφαλαίου μετά την αργία(της Καθαρής Δευτέρας) και σε αυτή την περίπτωση θα ήταν στο έλεος της Γερμανίας και της ΕΚΤ. Η ελληνική ηγεσία φοβόταν πως θα την πίεζαν να παραδοθεί πλήρως το Σαββατοκύριακο. Ας είμαστε σαφείς: δεν θα έμπαινε θέμα δημοψηφίσματος ή Συνόδου Κορυφής. Η εναλλακτική θα ήταν υποχώρηση ή πτώχευση».
 
Δεύτερον, με την προσωρινή συμφωνία αποφεύχθηκαν τα νέα, επαχθή μέτρα που περιείχε το mail Χαρδούβελη (περικοπές σε ΕΚΑΣ- επικουρικές συντάξεις, αυξήσεις στο ΦΠΑ κλπ) άνοιξε ένα παράθυρο ώστε να περιοριστούν οι απαιτήσεις των δανειστών για εξωπραγματικά, εξουθενωτικά πρωτογενή πλεονάσματα και δίνεται η δυνατότητα υποβολής προτάσεων για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αντί της απορρύθμισης και του χάους των προηγούμενων ετών.
 
Το κυριότερο, η ελληνική πλευρά κέρδισε χρόνο, για να επεξεργαστεί την στρατηγική της. Σίγουρα υπάρχουν υποχωρήσεις από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά έτσι δεν συμβαίνει σε κάθε διαπραγμάτευση 😉 αλλά κερδήθηκε μια τετράμηνη παράταση που συγχρόνως ακυρώνει, τουλάχιστον προσωρινά, το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης. Άλλωστε σε αυτό το τελευταίο βρίσκεται μια από τις αιτίες της αδιάλλακτης στάσης των Γερμανών και όλων των Ευρωπαίων συντηρητικών: σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Κυριακάτικής Δημοκρατίας», που δεν έχει μέχρι στιγμής διαψευστεί, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύμβουλος του Α. Σαμαρά, συνέταξε την πολύ σκληρή δήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά της ελληνικής κυβέρνησης!

Ads

Μετά από ένα γύρο εχθροπραξιών στον ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο, η νέα ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε μια εύθραυστη εκεχειρία, που πρέπει να επικυρωθεί την Δευτέρα το βράδυ. Και πριν ακόμη επικυρωθεί, χωρίς φυσικά να προτείνεται πως, την Τρίτη το πρωί, θα μπορούσε να αποφευχθεί η πτώχευση, ξεκίνησαν οι κριτικές και οι βολές κατά της κυβέρνησης από ένα τμήμα του αριστεράς. Που ενώ μέχρι τώρα πυροβολούσε το πόδια της, τώρα πυροβολεί και τις εκεχειρίες.