Το άκουσα χθες στην πιο ελεεινή εκπομπή όλων των εποχών και πολιτισμών, στο  Next Top Model. Λέει η αδίστακτη υποψήφια γεμάτη αυτοπεποίθηση. «Όταν συμμετέχεις σε έναν διαγωνισμό θα πατήσεις και επί πτωμάτων. Μπορεί να γίνεσαι σκατάνθρωπος αλλά έχεις δικαίωμα να πετύχεις τον σκοπό σου»!

Ads

Όλη η νεοφιλελεύθερη έννοια της ελευθερίας συμπυκνωμένη σε μία φράση. Ελεύθερος να πραγματοποιήσεις τον σκοπό σου με οποιοδήποτε μέσον. Η ακραία έκφραση του ατομικισμού και του εργαλειακού ορθολογισμού και η πεμπτουσία μιας ιδεολογίας που δικαιολογεί και νομιμοποιεί κάθε βία και βαρβαρότητα.

Η κοπελίτσα είναι εμφανώς αγράμματη, αλλά κατέχει την ιδεολογία της απ έξω και ανακατωτά, γιατί αυτή η ιδεολογία αποτελεί την καθημερινή, νόμιμη και ηθική κανονικότητα της ασύδοτης αγοράς.

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ακατάλληλο από μια τέτοια φράση και μια τέτοια εκπομπή για κάθε ηλικία, είτε για ανήλικους, είτε για ενηλίκους. Όμως δεν θα συνιστούσα στο κοιμώμενο ΕΣΡ να απαγορεύσει ακόμα και αυτήν την άκρως ακατάλληλη εκπομπή. Οι απαγορεύσεις δεν δημιουργούν ούτε καλύτερα ήθη, ούτε καλύτερους ανθρώπους.

Ads

Βεβαίως η Δεξιά θεωρεί ακατάλληλο τον Τζόκερ. Στέλνει μπάτσους στις κινηματογραφικές αίθουσες και αυτό είναι κατανοητό. Απαγορεύοντας τον Τζόκερ ενισχύει την ιδεολογία αυτής της αδίστακτης κοπέλας που θα ποδοπατήσει οποιονδήποτε κλόουν βρει μπροστά της προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της.

Εν ολίγοις η χώρα επανέρχεται και επισήμως στην Δεξιά κανονικότητα με όλες τις μορφές της. Μόνο που οι παντός είδους υποστηριχτές αυτής της κανονικότητας δεν υπολόγισαν ότι μαζί με το αδίστακτο Τοπ Μόντελ κατασκευάζεται και ένας τραγικός Τζόκερ που θα στραφεί εναντίον τους.

Πηγή: anoixtoparathyro.gr