Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις κι ακούγοντας τον Πρωθυπουργό της πανδημίας να επαίρεται μέσα στην Βουλή για την ακλόνητο αγάπη του λαού προς το πρόσωπο του, σκέφτεται κανείς ότι δεν έχει και πολύ άδικο. Το 35% των ερωτωμένων στις έρευνες κοινής γνώμης φέρεται να επιμένει ότι η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας είναι ορθή!

Ads

Σε συνθήκες πολέμου, όπως λέει το στερεότυπο, μια τέτοια συσπείρωση γύρω από τον κυβερνήτη παρά την εικόνα κατάρρευσης του μετώπου, έχει να εμφανιστεί από τον καιρό της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα. Κάποιοι ίσως πιστεύουν ότι αρκεί η προσπάθεια ωστόσο η ιστορία άλλα διδάσκει.

Για παράδειγμα, εκείνη η συσπείρωση στα 1941 έδρασε ως ασήκωτο φορτίο στην πλάτη του τότε κυβερνήτη, ο οποίος μπροστά σε τραγικά διλήμματα, οδηγήθηκε στην αυτοκτονία. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Κορυζή, τον Πρωθυπουργό αλλά και πατέρα τεσσάρων παιδιών που αυτοκτόνησε σε ηλικία 64 ετών, κατά την 12η ημέρα της γερμανικής εισβολής. Οι ομώνυμες πλατείες, στον Πόρο και στην Φιλοθέη θα θυμίζουν πάντοτε την έννοια της αντικειμενικής ευθύνης.
Άλλοι καιροί, άλλα ήθη.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΩΣΗ: ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!

Χθες, με τους 105 ή 112 νεκρούς της ημέρας, η Βουλή θύμιζε συνοικιακό καφενείο την επομένη ποδοσφαιρικού ντέρμπυ. Ποιόν συμφέρει άραγε η ποδοσφαιροποίηση κι η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με ύβρεις και προσβολές κι ένα ύφος αγοραίο και προβοκατόρικο; Η πρωτοβουλία και η υστεροβουλία υπήρξαν πάντως του κ Μητσοτάκη. Ίσως γιατί αδιαφορεί για τους άλλους κι απευθύνεται πια αποκλειστικά στο εσωτερικό του ακροατήριο Με την πόλωση αυτή το εκλιπαρεί  να επιδείξει κομματικό πατριωτισμό: Ξεχάστε τον κορωνοιό, γιατί έρχεται ο Τσίπρας!

Ads

Ιδιαιτέρως στην ποδιά της ανορθολογικής δεξιάς σφάζονται σήμερα παλληκάρια. Το είδος αυτό παχύνθηκε με το αντιπολιτευτικό δόγμα για τις καταστροφές «όσο χειρότερα για το λαό, τόσο καλύτερα για εμάς!» και καθόλου δεν δίστασε να αξιοποιήσει μισαλλοδοξίες και δεισιδαιμονίες. Στην προσπάθεια διατήρησης του αυτοαναφλέγονται πέραν των λαοτινών υπουργών ακόμη και τεχνοκρατικές φυσιογνωμίες, όπως ο κ Σκέρτσος.

Ο κ Μητσοτάκης κολακεύει με κάθε τρόπο την ψυχρανθείσα σκληρή πτέρυγα της παράταξης του, που πλαγιοκοπείται εκ δεξιών από πολιτικά σχήματα που φορούν τις περικεφαλαίες των Πρεσπών. Αυτές που τάχα πουλήθηκαν με αντάλλαγμα τις συντάξεις (ψιλοσυνωμοσιολογία και ψιλοανορθολογισμός, ε;). Με κεράκια, Κεραμέως και εσχάτως με τους σοσιαλμανείς Σκέρτσο-Θεοδωρικάκο απαγγέλουν Νεγρεπόντη «παπάδες, δάσκαλοι και χωροφυλάκοι κι όλοι όσοι θέλουμε νόμο και τάξη …»

Την ίδια στιγμή ένα νέο είδος κλόουν δια του κοινωνικού αυτοματισμού, προσπαθούν να στρέψουν την μήνι της αγοράς για την ανεπαρκέστατη διαχείριση, εναντίον των ανεμβολίαστων-αποδιοπομπαίων τράγων. Αυτό εξυπηρετούν και οι εξυπνάδες επιστημόνων τύπου Εξαδάκτυλου περί διαλογής μεροληπτικής εις βάρος ανεμβολίαστων ή για πρόστιμο-πληρωμής των νοσηλείων τους. Εντάσσονται στα πλαίσια της ευρύτερης φωτισμένης καμπάνιας του «ΜΗ ΣΩΣΟΥΝΕ!»

Δεν συζητώ για άλλες πολυφορεμένες πια μεθόδους όπως ότι αλλού πεθαίνουν χειρότερα, ότι μας θαυμάζει όλη η υφήλιος, ότι πρόκειται αποκλειστικά  για πανδημία ανεμβολίαστων ή ότι η επίταξη λίγων δεκάδων μεμονωμένων ιατρών υποκαθιστά την συστράτευση του ιδιωτικού τομέα. Τινές μάλιστα εξ αυτών είχαν πιστέψει ότι το κίνημα της γραβάτας γίνεται γι’ αυτούς.

Με τόση ιδιοτέλεια στους κυβερνητικούς χειρισμούς και με μόνη προτεραιότητα το πολιτικό damage control, απορεί κανείς πως πέρσι τέτοιο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ διχαζόταν για το αν ο χαρακτηρισμός «πολιτικός απατεώνας» προσήκε. Μοιάζει σα να έχουν περάσει δεκατέσσερα χρόνια κι όχι δεκατέσσερις μήνες από την θυελλώδη εκείνη συζήτηση που είχε προκαλέσει ένα άρθρο του τέως Υπουργού Οικονομικών, κ Τσακαλώτου, στο TVXS.

ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ;

Με τον κ Μητσοτάκη να πουλάει τρέλα μέσα στην Βουλή, οι Έλληνες θεωρούνται έτοιμοι να δεχθούν ακόμη κι ότι στα μνημόνια τους έβαλε ο κ. Τσίπρας! Παρόμοιες παραδοξότητες σημειώνονται από άκρου σε άκρον του πολιτικού φάσματος. Στο ΚΙΝΑΛ όσο πιο κραυγαλέες γίνονται οι ενδείξεις χρηματισμού τόσο εκτινάσσεται η δημοφιλία συγκεκριμένου υποψηφίου Στον ΣΥΡΙΖΑ όσο οι εξελίξεις φέρνουν μαζική χειραφέτηση συνειδήσεων αντί να στήνουν πανηγύρια προυπάντησης,  εμφανίζονται βαρύθυμοι, ανόρεκτοι και στοχαστικοί για το πως δεν θα καταστούν οι ίδιοι … χυλώδεις!

Ο κορωνοιός προκαλεί οξυτάτες πολιτικές διαστροφές, εκτός πια κι αν κάποιος μας δουλεύει.