Οι  δημοσιογράφοι Τζέι Σόλομον και Μάρκ Τσάμπιον,  σε άρθρο τους στη Wall Street Journal  επιχειρούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της Ουάσιγκτον, αναφορικά με την  αυξανόμενη ένταση που παρατηρείται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, κυρίως μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Ads

Η στάση της Τουρκίας δυσχεραίνει , σύμφωνα με τους δημοσιογράφους,  την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, σε μια στιγμή που ο πρόεδρος Μπαράκ  Ομπάμα θεωρεί κεντρικό το ρόλο της Άγκυρας για την στήριξη της αμερικανικής διαχείρισης στις πολιτικές εξεγέρσεις της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα  με αμερικανούς αξιωματούχους, η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, έχει ασκήσει παρασκηνιακά πιέσεις σε τούρκους αξιωματούχους να μην επιχειρήσουν να υλοποιήσουν τις απειλές τους για την αποστολή πλοίων στα χωρικά ύδατα γύρω από την Κύπρο, λόγω των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών για τα ενεργειακά αποθέματα.

Όπως υποστήριξε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ η κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μεσόγειο, καθώς η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου γίνεται από κοινού μεταξύ της Κύπρου και της αμερικανικής Noble Energy.

Ads

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης εξαιτίας των απειλών της Τουρκίας να συνοδεύσει με πολεμικά πλοία τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα παλαιστινιακά εδάφη, αυξάνοντας τις πιθανότητες πολεμικής σύρραξης μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, που αποτελούν στενούς συμμάχους των ΗΠΑ.
Αμερικανοί διπλωμάτες επεξεργαστήκαν σχέδιο επαναπροσέγγισης μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, αλλά όπως επεσήμαναν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η ρήξη μπορεί να διαρκέσει.

Ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη ζητούν από την κυβέρνηση Ομπάμα να θέσει πιο αυστηρές «κόκκινες γραμμές» στη Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας πιο επιθετική διπλωματία, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιήσει και το αμερικανικό ναυτικό. Το σημείο αυτό θεωρείται κρίσιμο, ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις από την Τουρκία, μολονότι  μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή της Άγκυρας.

Όπως επεσήμανε ο Μόρτον Αμπρόμοβιτς , πρώην αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, «δεν θεωρεί  ότι οι Τούρκοι προτίθενται να ξεκινήσουν εχθροπραξίες, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι σαφείς με την Άγκυρα, λέγοντάς τους ότι στην περίπτωση που υπάρξει σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ «θα επιλέξουμε το Ισραήλ».