Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 27,1 δις ευρώ με επιτόκιο 4,50%. Τα ομόλογα αυτά λήγουν σε διαφορετικές ημερομηνίες και για παράδειγμα το  2015 λήγουν ομόλογα ύψους 6,7 δις ευρώ ενώ μέχρι το 2020 λήγουν ομόλογα ύψους 16,6 δις ευρώ.

Ads

Επομένως, για τα συγκεκριμένα ομόλογα η Ελλάδα πρέπει να πληρώνει:

  1. Ετήσιο τόκο 4,5%
  2. Την ονομαστική τους αξία, όταν λήξουν

Υπάρχουν λεφτά για πληρωμή τόκων αλλά όχι για το κεφάλαιο

Η Ελλάδα μπορεί να συγκεντρώνει χρήματα για καλύψει  τους τόκους των συγκεκριμένων ομολόγων αλλά όχι και για το κεφάλαιο.

Ads

Αναγκάζεται επομένως να λαμβάνει νέα δάνεια από την Τρόικα για να πληρώσει τα παλιά ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν και έτσι το χρέος δε μειώνεται.

Επιπλέον, προκειμένου να λάβει τα συγκεκριμένα δάνεια υποχρεώνεται να ακολουθεί το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που της επιβάλλεται από την Τρόικα κάτι το οποίο είναι πολιτικά και οικονομικά δυσβάσταχτο με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάπτυξη αλλά και να συντηρείται ο κίνδυνος αθέτησης των συμφωνηθέντων όρων, ρήξης με την Τρόικα και πτώχευσης, κάτι που λειτουργεί πολύ  αρνητικά για την ελληνική οικονομία και αποτρεπτικά για τους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα.

Η πρόταση της νέας κυβέρνησης για ελληνικά ομόλογα (ομόλογα αορίστου χρόνου)

Η πρόταση της νέας ελληνικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει τη μετατροπή των ομολόγων συγκεκριμένης λήξης που κατέχει η ΕΚΤ σε ομόλογα αορίστου χρόνου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αντί η Ελλάδα να έχει να πληρώσει τον ετήσιο τόκο και το ποσό της αξίας των ομολόγων όταν αυτά λήγουν, θα έχει να πληρώσει μόνο τον τόκο, αφού τα αόριστα ομόλογα δε λήγουν ποτέ.

Έτσι, δε θα χρειάζεται να λαμβάνει νέα δάνεια από την Τρόικα και άρα να ακολουθεί ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη, ενώ και το χρέος θα μειώνεται με κάθε αποπληρωμή τόκων.

Σε μία τέτοια περίπτωση το ρίσκο πτώχευσης της Ελλάδας θα μειωθεί θεαματικά, αίροντας τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, κάνοντας την ελκυστική στους επενδυτές και ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ δε χρειαστεί να κάνει κούρεμα στα ομόλογα που κατέχει, αφού αυτά, τελικά, θα αποπληρωθούν μέσω της καταβολής τόκων σε βάθος πολλών δεκαετιών.

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ από τη μείωση της καθαρής αξίας των ομολόγων σε βάθος χρόνου εξαιτίας του πληθωρισμού, μπορεί να αντισταθμιστεί με σχετικές ρήτρες που θα την προστατεύουν.

Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης του www.analitis.gr, διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr)  και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, ModiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.