Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στις ΗΠΑ και η συνάντησή της με τον Ντόναλντ Τραμπ φέρνει στο προσκήνιο τη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών γύρω από τις εμπορικές τους σχέσεις, μια σύγκρουση η οποία επηρεάζει και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Ads

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε στοχοποιήσει τη Γερμανία πριν ακόμη εκλεγεί και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του οι συνεργάτες του έκαναν σαφές ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τη Γερμανία θεωρείται μείζον πρόβλημα, καθώς οι αμερικανικές εισαγωγές από τη χώρα αυτή ξεπερνούν κατά πολύ τις εξαγωγές, τη στιγμή που η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει ως στόχο να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή. Επιπλέον, ο σύμβουλος του Τραμπ σε εμπορικά θέματα είχε κατηγορήσει τη Γερμανία ότι χειραγωγεί το ευρώ διατηρώντας την ισοτιμία του χαμηλά προκειμένου να επωφελούνται οι εξαγωγές της.

Για το Βερολίνο, η στάση των ΗΠΑ αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο, επειδή η Γερμανία τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει τη στρατηγική της αλλά και την οικονομική της επιτυχία στις εξαγωγές.

Το 2016 οι εξαγωγές της Γερμανίας ξεπέρασαν σε αξία τα 1,1 τρις ευρώ, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας φτάνει τα 280 δις ευρώ και είναι το μεγαλύτερο διεθνώς.

Ads

Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα της τάξης των 560 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. είναι το έλλειμμα με τη Γερμανία.

Δεδομένου ότι οι γερμανικές εξαγωγές αντιστοιχούν στο 47% του ΑΕΠ της χώρας, είναι αντιληπτό γιατί οι εξαγγελίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σήμαναν συναγερμό στο Βερολίνο και η χώρα άρχισε να αντιμετωπίζει όλα τα ενδεχόμενα, καθώς ο αναδυόμενος αμερικανικός προστατευτισμός και το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου, απειλούν τη στρατηγικά συμφέροντα της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Ανάλογη ανησυχία προκαλεί στη χώρα και η άνοδος του αντιευρωπαϊσμού που καταγράφεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς απειλεί να ενισχύσει τις προστατευτικές τάσεις και να περιορίσει το διεθνές εμπόριο, που αποτελεί το βασικό τροφοδότη της γερμανικής οικονομίας.

Είναι ενδεικτικό ότι στη Γερμανία πολλοί διατυπώνουν την εκτίμηση ότι εφόσον τα πράγματα οδηγήσουν σε έναν εμπορικό πόλεμο, η χώρα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και τον πόλεμο με τις ΗΠΑ θα πρέπει να τον διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Οι νέες διεθνείς ισορροπίες που συνδέονται με την προεδρία Τραμπ πιθανώς οδηγούν τη Γερμανία σε αναπροσαρμογή και της στρατηγικής της σε σχέση με την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ορισμένες αναλύσεις, μάλιστα, συνδέουν και τα σχέδια για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων που προωθεί η Γερμανία με μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η συνοχή και η ενίσχυση της ευρωζώνης, με έναν μικρότερο αλλά ισχυρότερο πυρήνα, ο οποίος θα είναι σε θέση να δώσει τη μάχη για την επικράτηση απέναντι σε μια Αμερική η οποία από “προστάτης” θα εξελίσσεται σε αντίπαλο.

* Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ