Θερινή ραστώνη; Οχι βέβαια. Οι γονιδιοφύλακες δεν πάνε διακοπές. Και ο εθνικός οίστρος δεν γνωρίζει από ανάπαυση. Πάντα έτοιμος να κεντήσει. Πάντα έτοιμος να αποδείξει γιατί η λεξούλα αυτή, από όνομα ζωύφιου, έγινε συνώνυμο του ακραίου πάθους ή και της παραφροσύνης. Μόλις ανακοίνωσε λοιπόν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ότι δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει με την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ, ο πατριωτικός οίστρος δάγκωσε όσους ήταν έτοιμοι από καιρό, όσους κρατιόνταν με το ζόρι. Και από το μετερίζι του ο καθένας, από την ξαπλώστρα ή τον καναπέ της κακότητας, της ζήλιας, της μικρότητας, άφησαν ελεύθερη τη χολή τους να πλημμυρίσει το Διαδίκτυο: Ο προδότης. Ο φραγκοφονιάς. Η μαϊμού που πηδάει – όπως το είχε πει δα και ο μικροφύρερ Μιχαλολιάκος. Και βέβαια, τι άλλο, «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», «Ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι» και τα λοιπά καπηλικά.

Ads

Παραλίγο να απαιτήσουν και τον αναδρομικό αποχαρακτηρισμό του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη οι «καθαροί», που δεν αντέχουν σκούρο ή μαύρο Ελληνα, εξ επιλογής ή εκ γεννήσεως. Τους είχε εξερεθίσει βλέπετε και η ανακοίνωση της ελληνικής Ομοσπονδίας, ένα συνωμοσιολογικό μανιφεστίδιο που μας θύμισε τι εστί βαθύ ΠΑΣΟΚ, ή μάλλον βαθύς πασοκισμός, και πόση είναι ακόμα η ισχύς του: Πάντα φταίνε οι άλλοι, που περνούν από σκευωρία σε πλεκτάνη για να μας κόψουν τα φτερά. Το ότι η Εθνική απέκτησε με το ζόρι προπονητή –συμπαθή άνθρωπο και έμπειρο, πλην αναλώσιμο, κάτι λιγότερο και από υπηρεσιακό–, είναι κι αυτό αποτέλεσμα κάποιας ανθελληνικής συνωμοσίας.

Υπήρξαν, στο Διαδίκτυο και σε εφημερίδες, ψύχραιμα και τίμια κείμενα, γραμμένα από ανθρώπους που ξέρουν καλά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ξέρουν όμως εξίσου καλά τον χάρτη του παγκόσμιου μπάσκετ. Γνωρίζουν δηλαδή ποιος είναι ο λέων στον χάρτη αυτόν –το ΝΒΑ, ποιος άλλος– και πόσο σκληρά φέρεται όταν προστατεύει τη μερίδα του. Για όσους ήταν πρόθυμοι να τον ακούσουν, ο Γιάννης ξεκαθάρισε ότι φέτος, με πρόβλημα στο γόνατο και με υπογεγραμμένο το συμβόλαιό του, δεν μπορούσε να πατήσει πόδι, όπως πέρυσι, και να συμμετάσχει στην Εθνική. Δεν είναι ακόμα Γκασόλ ή Νοβίτσκι, ώστε να βάλει αυτός τους όρους. Για τους προκατειλημμένους, για όσους ξέρουν πάντα κάτι παραπάνω, οι εξηγήσεις του δεν είχαν αξία, ούτε και η ολοφάνερη αγάπη του για την Ελλάδα. Αυτοί κυριάρχησαν στο Διαδίκτυο, δηλώνοντας «δικαιωμένοι». Τάχα έστησαν δίκη. Μόνο που την απόφαση την είχαν πάρει από καιρό. Ρωτώντας τα γονίδιά τους.

Πηγή: Η Καθημερινή

Ads