Θαυμαστός, καινούριος κόσμος. Στη Μέση Ανατολή αλλάζουν τα σύνορα της οικουμένης. Ποιος έχει δικαιώματα; Ποιος είναι άνθρωπος και ποιος είναι περιττός; Ποια δύναμη προστατεύει τους αραβικούς, μουσουλμανικούς και χριστιανικούς πληθυσμούς; Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία;

Ads

Πόσοι πλου­τί­ζουν από το πε­τρέ­λαιο του ISIS, τα ναρ­κω­τι­κά και το λα­θρε­μπό­ριο όπλων των ευ­ρω­α­τλα­ντι­κο­κί­νη­των μα­χη­τών του φο­ντα­με­ντα­λι­σμού; Στην Μυ­τι­λή­νη, αν δεν ανή­κεις πια σε διά­φο­ρες ΜΚΟ, που ξε­φύ­τρω­σαν από το που­θε­νά και στρα­το­λο­γούν κόσμο προ­σφέ­ρο­ντας 930 ευρώ το κε­φά­λι, διώ­κε­σαι κλω­τση­δόν από τα πα­ρά­λια της δυ­στυ­χί­ας, των δα­κρύ­ων χαράς και πόνου, των άψυ­χων κορ­μιών. «Εθε­λο­ντι­σμός» με το αζη­μί­ω­το, «αν­θρω­πιά» με τη ζυ­γα­ριά και τη μυ­ρω­διά των ευ­ρω­παϊ­κών κον­δυ­λί­ων στο διάβα της. Στα απέ­να­ντι πα­ρά­λια, οι δια­κι­νη­τές – και, ναι δεν είναι μόνο Τούρ­κοι, όπως ο κυ­ρί­αρ­χος αφη­γη­μα­τι­κός μύθος θέλει… – χρε­ώ­νουν πια ανά­λο­γα με τον καιρό. Μπου­νά­τσα στο πέ­λα­γος, 4.000 ευρώ το κε­φά­λι. Πέντε – έξι μπο­φόρ, 2.000 ευρώ το κε­φά­λι. Κα­ται­γί­δα και στρό­βι­λος, 1.000 ευρώ. Ο πολ­λα­πλα­σια­σμός των υγρών τάφων βα­σί­ζε­ται στην τα­ξι­κή διαί­ρε­ση της προ­σφυ­γιάς.

Θαυ­μα­στός, και­νού­ριος κό­σμος. Στις Βρυ­ξέλ­λες, την καρ­διά της… Ευ­ρώ­πης – ο εγκέ­φα­λος είναι στο Βε­ρο­λί­νο και το κυ­κλο­φο­ρι­κό σύ­στη­μα στη Φραν­κφούρ­τη – βγή­καν τε­θω­ρα­κι­σμέ­να και στρα­τιώ­τες. Ανε­στά­λη η κυ­κλο­φο­ρία των μέσων με­τα­φο­ράς. Οι πο­λί­τες προει­δο­ποιού­νται σε κάθε τους βήμα για τα… οφέλη της ασφά­λειας. Ηχη­τι­κά μη­νύ­μα­τα, στον δρόμο, στο ρα­διό­φω­νο, στην τη­λε­ό­ρα­ση. Κα­τά­στα­ση ανά­γκης, η ανά­γκη μό­νι­μη, διαρ­κής, η ανά­γκη να φυ­λά­ξεις τα υπάρ­χο­ντα σου, τη ζωή σου, την κα­νο­νι­κό­τη­τα σου. Ανά­γκη να δώ­σεις και εσύ την προ­σο­χή σου. Τε­τα­μέ­νη, πυ­ρε­τι­κή, αδιά­λει­πτη. Έδω­σες εσύ; Έδω­σες τη συ­νε­νο­χή σου, τη σιω­πη­ρή ή ενερ­γη­τι­κή έγκρι­ση σου; Δώσε το δι­καί­ω­μα της απερ­γί­ας, δώσε το δι­καί­ω­μα της ελεύ­θε­ρης πλη­ρο­φό­ρη­σης, δώσε το δι­καί­ω­μα στην ελεύ­θε­ρη ανε­μπό­δι­στη κυ­κλο­φο­ρία, δώσε το δι­καί­ω­μα στην ερ­γα­σία. Δώσε το δι­καί­ω­μα να συλ­λο­γά­σαι ελεύ­θε­ρα, γιατί όποιος συλ­λο­γά­ται ελεύ­θε­ρα δεν συλ­λο­γά­ται καλά…

Θαυ­μα­στός, και­νού­ριος κό­σμος. Οι Ευ­ρω­παί­οι ξε­φυ­σούν ανα­κου­φι­σμέ­νοι με τα 3 δις που διο­χε­τεύ­ο­νται στην Τουρ­κία για να χτί­σει τα στρα­τό­πε­δα συ­γκέ­ντρω­σης, εγκλω­βί­ζο­ντας τα αν­θρώ­πι­να κύ­μα­τα της προ­σφυ­γιάς για να οι­κο­δο­μή­σει το «οι­κο­νο­μι­κό θαύμα» της πάνω στις πλά­τες της πεί­νας, της εξα­θλί­ω­σης και της κα­τα­να­γκα­στι­κής με­τοί­κη­σης. Άλλο που δεν ήθε­λαν το στρα­τιω­τι­κο­πο­λι­τι­κό σύ­μπλεγ­μα της γεί­το­νος, ο νε­ο­σουλ­τα­νι­κός με­γα­λοϊ­δε­α­τι­σμός του Ερ­ντο­γάν και τα ακραία ισλα­μι­κά στοι­χεία. Ο χω­ρο­φύ­λα­κας στα σύ­νο­ρα της ΕΕ είναι η Τουρ­κία,  στα σύ­νο­ρα ΗΠΑ – Με­ξι­κού οι συμ­μο­ρί­ες των ναρ­κω­τι­κών και οι εται­ριο­κρα­τι­κές ομά­δες ενό­πλων στη Χουα­ρέζ των μι­σθών πεί­νας και των βα­σα­νι­στη­ρί­ων.

Ads

Θαυ­μα­στός, και­νού­ριος κό­σμος. Οι χει­ρο­κρο­τη­τές της πτώ­σης του Τεί­χους του Βε­ρο­λί­νου έγι­ναν οι χτί­στες των φρα­κτών από κο­τε­τσό­συρ­μα. Φρά­κτης στον Έβρο, φρά­κτης στη FYROM, φρά­κτης στην Ουγ­γα­ρία, φρά­κτες για τους μέσα, να μην βλέ­πουν, να μην αγ­γί­ζουν, να μην νιώ­θουν τους απέξω. Εί­μα­στε καλά μέσα στο κο­τέ­τσι Ελ­λά­δα, είναι καλά μέσα στο κο­τέ­τσι FYROM, είναι καλά μέσα στο κο­τέ­τσι Ουγ­γα­ρία, είναι καλά μέσα και στα υπό­λοι­πα κο­τέ­τσια της Ευ­ρώ­πης. Μας πε­τούν τα­κτι­κά το κα­λα­μπό­κι της μι­σαλ­λο­δο­ξί­ας, μας βά­ζουν τα­κτι­κά θολό νερό του ρα­τσι­σμού, μας ξε­που­που­λιά­ζουν επί­σης τα­κτι­κά, κόψε συ­ντά­ξεις, κόψε μι­σθούς, κόψε από εδώ, ξε­σπί­τω­σε από εκεί, ισο­πέ­δω­σε από εδώ, σφάξε με αγά μου να αγιά­σω πιο πέρα. Τα ναρ­κω­τι­κά έχουν φωνή και οθόνη, υπό­στα­ση από τη­λε­ο­ρά­σε­ως και δια­δι­κτύ­ου.

«Φυ­λά­ξου, κιν­δυ­νεύ­εις, φυ­λά­ξου, φο­βά­σαι, φο­βά­σαι γιατί στο λέμε εμείς, πρέ­πει να φο­βά­σαι γιατί στο επι­βά­λου­με εμείς, φο­βά­σαι για το τώρα, τρέ­μεις για το αύριο, πα­νι­κο­βάλ­λε­σαι για το σή­με­ρα,  για το μετά. Φρά­κτες, φρα­γές, φραγ­μούς. Ζή­τη­σε πε­ρισ­σό­τε­ρους, απαί­τη­σε πε­ρισ­σό­τε­ρους, χτίσε πε­ρισ­σό­τε­ρους, φρά­κτες, φραγ­μούς και φρα­γές. Μιλά και σκέ­ψου όπως σου επι­βά­λου­με εμείς. Εμείς θέ­λου­με το καλό σου, θέ­λου­με την ευ­τυ­χία σου, την ει­ρή­νη, τη γνώση σου. Να αγνο­είς, είναι γνώση, να πο­λε­μάς, είναι ει­ρή­νη, να φο­βά­σαι, είναι ευ­τυ­χία. Μπες στη γραμ­μή, στοι­χί­σου, φό­ρε­σε τη στολή, συμ­μορ­φώ­σου και υπά­κου­σε, γίνε αντα­γω­νι­στι­κός, μείνε αντα­γω­νι­στι­κός, εν – δυο, εν – δυο, εν – δυο, φορ­ντι­στι­κός στρα­τός, στρα­τιω­τι­κός φορ­ντι­σμός, γραμ­μή πα­ρα­γω­γής, γραμ­μή συν­διά­λε­ξης, γραμ­μή σιω­πής, γραμ­μή στο σπίτι, γραμ­μή στο γρα­φείο. Δεν υπάρ­χουν άστε­γοι, δεν υπάρ­χουν άνερ­γοι, δεν υπάρ­χουν φτω­χοί, δεν υπάρ­χουν πρό­σφυ­γες, δεν υπάρ­χουν νε­κροί και ώρες για θρήνο, για δυ­στυ­χία, για πόνο, για συ­ναί­σθη­μα, δεν έχεις χρόνο για αυτά, δεν έχεις χρόνο, δεν υπάρ­χει πο­λι­τι­σμός, ο πο­λι­τι­σμός εί­μα­στε εμείς, εν – δυο, εν – δυο, στοι­χί­σου, μην μιλάς, μην σκέ­φτε­σαι, μην δια­μαρ­τύ­ρε­σαι, μην ση­κώ­νεις το δά­χτυ­λο να δια­μαρ­τυ­ρη­θείς, σε βλέ­που­με εκεί στο βάθος, μην μιλάς, μην ανα­πνέ­εις, μην κι­νεί­σαι. Αν δεν σου πούμε εμείς, τώρα είναι ώρες κρί­σι­μες, ώρες εθνι­κής εγρή­γορ­σης, ώρες πο­λε­μι­κής ετοι­μό­τη­τας, ώρες έκτα­κτης ανά­γκης, ώρες να πα­ρα­δο­θείς, να συ­ναι­νέ­σεις, να αφε­θείς σε μας».

Θαυ­μα­στός, και­νού­ριος κό­σμος. Στο Πα­ρί­σι έχουν αυ­ξη­θεί οι πω­λή­σεις του Έρ­νεστ Χέ­μιν­γου­εϊ, το μυ­θι­στό­ρη­μα του, «Μια κι­νη­τή γιορ­τή» έχει γίνει ανάρ­πα­στο. Στην πόλη Χουα­ρέζ του Με­ξι­κού, οι ερ­γά­τες της Foxconn ξε­ση­κώ­θη­καν σε απερ­γία, για τις άθλιες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης στην πόλη – ερ­γο­στά­σιο γκέτο. Το Al Jazeera απο­κά­λυ­ψε ότι τα δυ­τι­κά ΜΜΕ της «πο­λι­τι­σμέ­νης» Ευ­ρώ­πης και των ΗΠΑ πα­ρα­χά­ρα­ξαν τα ρε­πορ­τάζ για τη γυ­ναί­κα – κα­μι­κά­ζι. Ρωγ­μές στο τεί­χος του θαυ­μα­στού, και­νού­ριου κό­σμου.  

Πηγή: rproject.gr