Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δηλαδή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας – και πρώην πρωθυπουργός- κατέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του καθηγητή της Νομικής κ. Τσακυράκη, ο οποίος σε άρθρο του την αποκάλεσε αφελή και πολιτικάντη, ζητώντας της να παραιτηθεί διότι εκθέτει τον Άρειο Πάγο!

Ads

Ο λόγος; Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου τόλμησε να απευθυνθεί με επιστολή της τον Ιούλιο του 2015 προς τους Προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκθέτοντας το ελληνικό δράμα και ζητώντας τη λήψη μέτρων, με σκοπό προφανώς την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, που δοκιμάζονται από το 2010 και οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά λέει η κα Θάνου, “δεν ευθύνονται για την επιβολή των μνημονιακών μέτρων στη χώρα μας”. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου διετέλεσε και Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και είχε και στο παρελθόν στείλει παρόμοιες επιστολές στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σε Μπαρόζο, Γιούνγκερ, Ρέντιγκ κ.α.). Δηλαδή, εν ολίγοις, έκανε το καθήκον της.

Ρώτησε όμως τον κ. Τσακυράκη; Όχι. Και έτσι, ο καθηγητής της Νομικής εξεμάνη και την στόλισε κανονικά με μάλλον προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, διότι προφανώς θεώρησε την κίνησή της αφελή, μια κίνηση που εκθέτει την ελληνική δικαιοσύνη. Πώς τολμάει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να αμφισβητήσει το μνημόνιο και τολμάει να διαμαρτύρεται σε ευρωπαίους αξιωματούχους; Αυτό είναι το πνεύμα της επίθεσης Τσακυράκη.

Η μήνυση εναντίον του κ. Τσακυράκη – πολιτευτή του Ποταμιού συν τοις άλλοις― ήταν αναμενόμενη. Όταν αποκαλείς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου αφελή και σχεδόν ιδιοτελή – διότι αυτό σημαίνει πολιτικάντης- τι περιμένεις να κάνει; Να σε καλέσει για τσάϊ; Δεν θα σου κάνει μήνυση;

Ads

Γιατί θύμωσε ο κ. Τσακυράκης;

Ο κ. Τσακυράκης όμως θύμωσε πολύ με αυτή τη μήνυση και ξεσήκωσε κύματα συμπαράστασης από άλλους συναδέλφους του νομικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μέσες άκρες, διώκει την έκφραση γνώμης και δεν αντέχει την κριτική!

Είναι δυνατόν καθηγητές της Νομικής να αρνούνται σε έναν πολίτη – και μάλιστα στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου- να υπερασπίζεται τον εαυτό του από ύβρεις; Διότι το να αποκαλείς αφελή και πολιτικάντη τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου δεν είναι κριτική, είναι προσβολή της προσωπικότητάς του.

Το γιατί θύμωσε ο κ. Τσακυράκης και οι συνάδελφοί του της Νομικής, είναι νομίζω προφανές: η κα Θάνου εκθέτει με τη στάση της την φιλομνημονιακή στάση κάποιων Ελλήνων διανοουμένων, που αποδίδουν την ευθύνη για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και των θεσμών όχι στην  επιβολή του διεθνούς ελέγχου στη χώρα μας, αλλά στον ίδιο τον ελληνικό λαό. Αυτός φταίει!

Η κα Θάνου διαμαρτυρήθηκε για τα μνημόνια. Αυτό για έναν πολιτευτή του Ποταμιού είναι προφανώς αφέλεια.

Πλην όμως, υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα.