Η αντίσταση από τη Βαλλονία θέτει τους υπουργούς Εμπορίου της ΕΕ υπό πίεση χρόνου. Πάλι αποχώρησαν χωρίς την επιθυμητή απόφαση για τη Ceta.

Ads

Η ΕΕ ανέβαλε την απόφαση για τη Ceta

Ενενήντα λεπτά θα έπρεπε να διαρκέσει η συνεδρίαση των υπουργών χθες Τρίτη στο Λουξεμβούργο. Κράτησε όμως αρκετές ώρες. «Χρειαζόμαστε ακόμη κάποιο χρόνο”, δήλωσε ο Gabriel ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός και αντικαγκελάριος της Γερμανίας. Και αυτό γιατί αντιστέκεται η Βαλλονία, η ομόσπονδη περιφέρεια του Βελγίου με 3,6 εκατομ. γαλόφωνους κατοίκους. Το κοινοβούλιο της περιφέρειας απόρριψε την προηγούμενη εβδομάδα τη διατλαντική συμφωνία με τον Καναδά, τη Ceta, και έτσι ο πρωθυπουργός της, ο σοσιαλδημοκράτης Paul Magnette, δε μπορούσε να εξουσιοδοτήσει τη κεντρική κυβέρνηση να αποφασίσει θετικά για τη Ceta. Από κείνη τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις. Μεταξύ της Βαλλονίας και της Κομισιόν, μεταξύ ΕΕ και Καναδά, μεταξύ Βρυξελλών και της πρωτεύουσας της Βαλλονίας  Naumur.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν και μέρες, όπως δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών του Βελγίου Didier Reynders   .

Ads

Οι ανησυχίες των Βαλλώνων είναι ποικίλες, σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα, την προστασία των μεσαίων επιχειρήσεων και την απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών. Και διατυπώνονται με αρκετά ασαφή τρόπο. Έτσι, ψάχνονται στο Βέλγιο και στην ΕΕ για άλλες δυνατότητες. Αν θέλουν τη συμφωνία θα πρέπει να τα βρουν. Μπορεί να ανέβαλαν την απόφαση οι υπουργοί, αλλά δεν μένει πολύς χρόνος.

Θα σκοντάψει η Ceta στους Βαλλώνους;

Επισήμως, ο πρωθυπουργός της Βαλλονίας έδωσε στη κεντρική κυβέρνηση την έγκριση να διαπραγματευτεί. Δεν δεσμεύεται νομικά από την απόφαση του κοινοβουλίου του, αλλά περισσότερο πολιτικά. Το ίδιο και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Charles Michel  και ο υπουργός εξωτερικού εμπορίου του Reynders, δε θα ήθελαν να  υπερβούν την απόφαση του κοινοβουλίου της Βαλλονίας, αν και σαν φιλελεύθεροι είναι υπέρ της συμφωνίας, είναι όμως και αυτοί Βαλλώνοι και δεν μπορεί να ξεφύγουν. 

«Δεν είναι απλό. Είμαστε 28», δήλωσε από τη μεριά της η επίτροπος εμπορίου της Cecilia Malmström. Την Τρίτη συναντήθηκαν πρώτα οι υπουργοί, την Παρασκευή θα πρέπει οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί της ΕΕ να διαβουλευθούν για τη Ceta και τις βαλλώνικες αντιδράσεις. Στη συνέχεια την Πέμπτη 27/10  λαμβάνει χώρα η συνάντηση κορυφής μεταξύ Καναδά και ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Δεν μένει πολύς χρόνος πια για να μεταπεισθούν οι Βαλλώνοι. Σύμφωνα με την Malmström: « έχουμε χρόνο μέχρι να κλείσει θέση στο αεροπλάνο ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau».
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία διαμαρτύρονται εν τω μεταξύ για τους περιορισμούς που βάζει η συμφωνία με τη βίζα των πολιτών τους που ταξιδεύουν στον Καναδά. Επίσης στην Αυστρία υπάρχει αντίδραση στη συμφωνία, τόσο από τον δεξιό προεδρικό υποψήφιο Norbert Hofer από το κόμμα FPÖ, όσο και από τον ανταγωνιστή του Alexander Van der Bellen των Πρασίνων. Και οι δύο χρησιμοποιούν στην προεκλογική εκστρατεία τους αντι-Ceta ρητορική.

Το ευρωπαϊκό κίνημα ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες θα παρέμβει και την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες. Θα είχε περισσότερο αέρα, αν και η ελληνική κυβέρνηση είχε ταχθεί κατά των συμφωνιών. Αλλά αυτή δεν χρησιμοποίησε ούτε καν τη δυνατότητα που είχε –απειλώντας με βέτο τη συμφωνία-να πιέσει τις Βρυξέλλες και το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε για παραχωρήσεις σε σχέση με τα μνημόνια και το χρέος. Το κίνημα δεν μπορεί να επαναπαυθεί στην τάχα άρνηση της συμφωνίας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να πιέσει με όλα τα μέσα που διαθέτει την ελληνική κυβέρνηση να μη δεχθεί να υπογράψει άλλο ένα μνημόνιο, γιατί αυτές οι συμφωνίες είναι στην ουσία παγκόσμια μνημόνια που επιβάλλουν οι πολυεθνικές εταιρείες και οι παγκόσμιοι επενδυτές στις κοινωνίες και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού!

Ειδικά στη χώρα μας και σε συνδυασμό με τα μνημόνια βέβαια, οι  συμφωνίες TTIP, CETA και TiSA εκτός από την κατάργηση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης, της δημόσιας παιδείας και υγείας, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την καταστροφή των μικρών και μεσαίων εμπορικών και αγροτικών επιχειρήσεων, την εφαρμογή του fracking και την καταστροφή του φυσικού  περιβάλλοντος, θα καταργήσουν κάθε έλεγχο στην ασφάλεια των προϊόντων διατροφής, θα καταργήσουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας όπως και τη μυστικότητα των προσωπικών δεδομένων και τελικά θα εμπορευματοποιήσουν κάθε πτυχή της προσωπικής μας ζωής.

https://www.topikopoiisi.eu/