Μετά την επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, περί τα τέλη Μαΐου, είναι προφανές ότι θα αρχίσουν οι διαδικασίες εκλογής αρχηγού στη ΝΔ, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει άλλο πολιτικό κεφάλαιο. Το βασικό ζήτημα που θα τεθεί από τον Ιούνιο είναι η ανάσχεση της τάσης συρρίκνωσης της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλη σχεδόν η Κοινοβουλευτική Ομάδα, πλην μερικών πιστών στον Σαμαρά, νιώθει μεγάλη ανασφάλεια με τις προοπτικές της παράταξης, καθώς υπάρχει και το αρνητικό προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Βέβαια, η κεντροδεξιά παραμένει εν πολλοίς συμπαγής, σε αντίθεση με τις πασοκικές εκλογικές μάζες που μεταφέρθηκαν μαζικά στον Σύριζα. Ό λόγος που αυτό δεν θα συμβεί με την κεντροδεξιά είναι αφενός η ισχυρή καραμανλική της παράδοση, που είναι ακόμη ενεργός και ταυτόχρονα η πλήρης απουσία εναλλακτικής λύσης: η ΝΔ παραμένει ο μεγάλος της και μοναδικός κορμός, ο οποίος παρά τις δυσκολίες θα παραμείνει ως κεντρικός πολιτικός παίκτης και στο άμεσο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κάπως ακραίοι πόλοι μέσα στη ΝΔ, ο πόλος του Σαμαρά, που εκφράζει κυρίως την ακροδεξιά της τάση και ο πόλος του Κυριάκου και της Ντόρας, που εκφράζουν την σκληρή μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη τάση. Οι βουλευτές και τα στελέχη, παρά τις μάλλον πρόχειρες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, δεν αισθάνονται καμιά ασφαλή προοπτική με κανέναν από τους δύο αυτούς πόλους. Ο μεν Σαμαράς, στο άγχος του να παραμείνει στη θέση του αφήνει να διαρρέει πως μπορεί να καταψηφίσει τη συμφωνία και να επιστρέψει στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο, η δε Ντόρα παίρνει την άλλη πλευρά και τονίζει ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, θυμίζοντας έτσι εμμέσως ότι ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές του μνημονίου και μάλιστα είχε διαγραφεί για τη θέρμη της αυτή, όταν ψήφισε το αρχικό μνημόνιο, πηγαίνοντας κόντρα στην απόφαση του κόμματός της.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο ακραίες τάσεις υπάρχουν οι νεώτεροι υποψήφιοι, κυρίως η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Θα μπορούσε σ’ αυτήν την τάση να προστεθεί και ο Νίκος Δένδιας, πλην όμως η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι πως μάλλον έχει κάψει πρόωρα το χαρτί του και δεν πείθει.

Ads

Επομένως, επειδή είναι μάλλον απίθανο να εκλεγεί πρόεδρος από το μητσοτακικό στρατόπεδο και επειδή ο Στυλιανίδης δεν έχει το ικανό εκτόπισμα για να συσπειρώσει τις διάφορες τάσεις, τότε είναι μάλλον σωστές οι πληροφορίες ότι όλοι περιμένουν την Όλγα Κεφαλογιάννη να κάνει την κίνησή της και να δηλώσει παρούσα στην κούρσα.

Η ίδια δεν έχει ακόμη δηλώσει σαφώς ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της ΝΔ, πλην όμως αυτή ακριβώς η στάση δείχνει μάλλον ότι προετοιμάζει προσεκτικά τη στιγμή. Οι περισσότεροι βουλευτές λένε κατ’ ιδίαν ότι το αποτελεσματικό προφίλ και η ηλικία της δείχνουν πως είναι σε θέση να κρατήσει ενωμένη την ΝΔ, καθώς κινείται στον κρίσιμο μεσαίο εσωκομματικό χώρο, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και με καλές επαφές στο εξωτερικό. 

Παρά την εμφατική σιωπή, που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί μέσα στην κεντροδεξιά, οι πληροφορίες λένε πως όλοι περιμένουν κάποια κίνηση από τον ίδιο τον Σαμαρά, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κίνδυνος της ραγδαίας συρρίκνωσης είναι πλέον ορατός, μετά την επερχόμενη συμφωνία.