Δεν πέρασαν ούτε δύο μέρες από το κάλεσμα του Πρωθυπουργού για πανστρατιά ενάντια στον επελαύνοντα φασισμό και εδώ στο Μαραθώνα επιβεβαιώσαμε την αναγκαιότητα αυτής της συστράτευσης με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

Ads

Η φασιστική συμμορία της χρυσής αυγής δε δίστασε να βανδαλίσει το Λύκειο Μαραθώνα. Γέμισε τους τοίχους του σχολείου με τα γνωστά της μηνύματα μίσους εναντίον όλων: «Μακρόνησος η μόνη λύση», «Έξω οι λαθρομετανάστες από την Ελλάδα», «σφαίρες στα κεφάλια των κομμουνιστών» και πολλά άλλα, ενώ δεν παρέλειψε φυσικά να αφήσει και την υπογραφή της «Μέτωπο νεολαίας – Ψήφο στη Χρυσή Αυγή». Ίσως το πιο απαίσιο όλων, η ανοιχτή απειλή ενάντια στους ίδιους τους καθηγητές του σχολείου: «Μπουνιές, κλωτσιές στους αριστερούς καθηγητές». Ειδικά αυτό το τελευταίο κάνει απολύτως φανερό ποιους εχθρεύονται περισσότερο οι φασίστες: τη γνώση, τη μόρφωση, την καλλιέργεια, την παιδεία και τους φορείς της, τους αριστερούς καθηγητές και γενικότερα τους προοδευτικούς πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα πριν το βανδαλισμό, την 7η Απριλίου, η Χρυσή Αυγή διοργάνωσε συγκέντρωση – εκδήλωση στη μνήμη xωροφυλάκων οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Μαραθώνα κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με αντάρτες. Όλα δείχνουν ότι η επίθεση στο σχολείο συνέβη το βράδυ της 7ης ή ξημερώματα 8ης Απριλίου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ασφάλεια αν αυτό είναι σύμπτωση ή αν η επίθεση στο σχολείο δυναμιτίστηκε από τη συγκέντρωση αυτή.

Είναι προφανές ότι το ακροδεξιό αυτό μόρφωμα επιχειρεί να ανοίξει ξανά εμφυλιοπολεμικές πληγές, οι οποίες χρειάστηκαν πολλές και δύσκολες δεκαετίες για να κλείσουν. Κόστισαν δε στη χώρα μας μία δικτατορία, τη μισή Κύπρο, χιλιάδες εκτοπισμένους, βασανισμούς και νεκρούς. Ο μόνος σκοπός των δήθεν «πατριωτών» της Χρυσής Αυγής είναι να διχάσουν και να πολώσουν τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες όμως δεν ξεχνούν τι σημαίνει φασισμός γιατί τον πολέμησαν με λύσσα το ΄40. Ούτε βέβαια ξεχνούν τις καταστροφικές συνέπειες που είχε ο Εμφύλιος και οι δεκαετίες με βαθύ ακροδεξιό παρακράτος που τον ακολούθησαν. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι με ιστορική μνήμη αλλά και κουράγιο για να αντιμετωπίσουν την άνοδο του φασισμού. Δεν ξεχνάμε τις ναζιστικές θηριωδίες εναντίον της πατρίδας μας, ούτε τις συνέπειες του ακροδεξιού παρακράτους και δε θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν.

Ads

Τα γεγονότα αυτά, όχι μόνο στο Μαραθώνα αλλά στα Βίλια, στην Κόνιτσα και σε ολόκληρη τη χώρα, αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πόσο δίκιο έχει ο Αλέξης Τσίπρας να υποστηρίζει ότι η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ο πρώτος κίνδυνος που απειλεί τη δημοκρατία μας. Το πρόβλημα εδώ στο Μαραθώνα δε μας χτυπάει απλώς την πόρτα πια, έχει μπει στα σχολεία μας, τους ναούς της γνώσης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας και απειλεί τα ίδια τα παιδιά μας. Η κοινωνία μας δεν έχει χώρο για φασίστες που σπέρνουν το μίσος, ούτε για νοσταλγούς του Χίτλερ που από τη μια το παίζουν πατριώτες και από την άλλη ασπάζονται την ιδεολογία και τις πρακτικές που αιματοκύλησαν την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ενάντια στον ακροδεξιό ζόφο που μας απειλεί οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες πρέπει ενωμένοι και με κουράγιο να αντιταχθούμε. Απέναντι στο φόβο που σπέρνουν και εκμεταλλεύονται οι φασίστες πρέπει να αντιτάξουμε το θάρρος και να το εμφυσήσουμε στη νέα γενιά που περιμένει να δει το παράδειγμά μας. Η ιδεολογία του μίσους πρέπει να ηττηθεί και θα ηττηθεί. Σιωπή ή αδιαφορία πλέον, σημαίνει όχι ανοχή αλλά συνενοχή. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει, δε γνωρίζει, δε βλέπει.

Δυστυχώς, το αβγό του φιδιού έχει πλέον εκκολαφθεί και το φίδι μεγαλώνει επικίνδυνα. Μεγάλη ευθύνη φέρει σε αυτό ο τρόπος που πολιτεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Προκειμένου να καρπωθεί μικροκομματικά, πρόσκαιρα και σαφώς επισφαλή οφέλη δε δίστασε να εξωθήσει τη χώρα στο ακροδεξιό χάος, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Αποδεικνύει έτσι για μια ακόμα φορά ότι ο εθνικισμός όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό, αλλά είναι το ακριβώς αντίθετο. Τον τελευταίο δε καιρό παρατηρούμε με λύπη το φαινόμενο ακόμα και «φιλελεύθεροι» να μεταμορφώνονται και να αποκτούν ακροδεξιές θέσεις. Όλα αυτά δυστυχώς αποτελούν επικίνδυνο κατήφορο όχι μόνο για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίες, αλλά κυρίως για τη χώρα. Στο τέλος βέβαια, ακόμα και εκείνοι οι οποίοι προσπάθησαν να κάνουν το φίδι κατοικίδιό τους, όταν θα γυρίσει με μαθηματική βεβαιότητα να τους δαγκώσει, θα θυμηθούν ότι “όταν έρθουν να πάρουν εμάς, δε θα έχει απομείνει κανείς για να αντιδράσει”.

Εμείς οι υπόλοιποι όμως, οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες πρέπει να θυμηθούμε ότι είναι οι δικές μας δυνάμεις που προστάτευσαν την πατρίδα στις δύσκολες στιγμές. Είναι χρέος μας να την προστατεύσουμε ξανά.

* Η Αναστασία Παππά είναι δικηγόρος και ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Δήμου Μαραθωνος

Πηγή: Left.gr