Πέντε πρόσωπα, ο ψηλός πήχης και το νέο status που έδωσε στον θώκο του δημάρχου ο Γιάννης Μπουτάρης, η βαριά πολιτική σκιά του μακεδονικού, κι ένα σκληρό – τοπικό αλλά και κεντρικό – παρασκήνιο γράφουν τους όρους του πόκερ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα κόμματα για τις υποψηφιότητες στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ads

Η πρόκληση, για διαφορετικούς όσο και προφανείς λόγους, δεν είναι εύκολη για κανέναν. Στην ΝΔ η απόφαση Μπουτάρη να μην διεκδικήσει τρίτη θητεία μπορεί να αναπτέρωσε τις ελπίδες επικράτησης στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, η απειλή όμως διασποράς ψήφων και δυνάμεων σε «αντάρτικα» και ανεξάρτητα ψηφοδέλτια παραμένει ισχυρή. Στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κίνημα Αλλαγής η στήριξη του Γιάννη Μπουτάρη ήταν η ασφαλής επιλογή εάν όχι για την σίγουρη νίκη, τουλάχιστον για μια «βαριά» υποψηφιότητα τόσο σε πολιτικούς όσο και σε τοπικούς όρους. Και η αντικατάστασή του με ένα ισοβαρές «χαρτί» δείχνει αυτήν την στιγμή εξαιρετικά δύσκολη. Με αυτά τα δεδομένα, οι στρατηγικές επαναπροσδιορίζονται,  το παιχνίδι ανοίγει και η εβδομάδα αυτή μπορεί και να είναι εβδομάδα εξελίξεων σε ορισμένα τουλάχιστον από τα κομματικά επιτελεία.

Τα διλήμματα της ΝΔ

Στην Νέα Δημοκρατία η «safe λύση» φαίνεται να αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Κώστα Γκιουλέκα. Σταθερός εκπρόσωπος του πολιτικά ορθόδοξου και συντηρητικού προφίλ του κόμματος, με στενούς δεσμούς με τους «μακεδονομάχους» και με δοκιμασμένο μηχανισμό στην  λεγόμενη και «βαθιά Θεσσαλονίκη», θεωρείται δεδομένη ότι θα συσπειρώσει την βάση της δεξιάς παράταξης. Στα προφανή μειονεκτήματά του είναι η αδυναμία διείσδυσης στα πιο μετριοπαθή κεντροδεξιά και κεντρώα ακροατήρια. Κι εδώ, έχει ενδιαφέρον το τι θα πράξει τελικά ο Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ads

Ο πρώην γραμματέας της ΝΔ δεν έχει κρύψει ότι φλερτάρει με την ιδέα της υποψηφιότητας στον δήμο, διερευνά εδώ και αρκετό καιρό συσχετισμούς και συμμαχίες ακόμη και με δημοτικούς συμβούλους που είχαν εκλεγεί με τον Μπουτάρη, ενώ η βουλευτής του κόμματος Έλενα Ράπτη τον υπέδειξε πρόσφατα ως τον «ιδανικό δήμαρχο για την Θεσσαλονίκη». Εχει καλή επαφή με τον νυν δήμαρχο, πιο ήπια προσέγγιση στο μακεδονικό από εκείνη της κομματικής γραμμής, δεν φημίζεται για τις καλές σχέσεις του με το σύστημα Σαμαρά – Μητσοτάκη και είναι μάλλον πιο φιλελεύθερος απο ό,τι αντέχει η νεοσυντηρητική ηγετική ομάδα της ΝΔ. Εάν ωστόσο εμφανίσει υψηλή δυναμική, δεν αποκλείεται να λάβει στο τέλος και την κομματική στήριξη. Επ’ αυτής της απόφασης πάντως καταλυτικό ρόλο θα παίξει ο τελικός χάρτης των υποψηφιοτήτων και από το εάν και ποια στελέχη της συντηρητικής παράταξης, τύπου Γιώργου Ορφανού, θα επιμείνουν μέχρι τέλους στην διεκδίκηση του Δήμου.

Η Εύα Καϊλή

Για το Κίνημα Αλλαγής, η μετά Μπουτάρη εποχή δείχνει να οδηγεί στην ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Η Φώφη Γεννηματά της έχει διαμηνύσει ότι δεν τη θέλει ξανά στο ψηφοδέλτιο της Ευρωβουλής και η υποψηφιότητά της στον Δήμο θα μπορούσε να είναι και μια εσωτερική διέξοδος win-win. Η ίδια δεν είναι αρνητική, διαμηνύει όμως ότι θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις μετά τα Χριστούγεννα και οι πληροφορίες τη φέρουν να διαπραγματεύεται σθεναρά τόσο τη σύνθεση του ψηφοδελτίου όσο και τη στήριξη από κρίσιμα πρόσωπα και φορείς σε τοπικό επίπεδο.

Νοτοπούλου εναντίον Τζήκα;

Η πιθανή κάθοδος Καϊλή έχει ανεβάσει το σενάριο της γυναικείας υποψηφιότητα και στον ΣΥΡΙΖΑ – δηλαδή, της υποψηφιότητας Νοτοπούλου. Η ίδια η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης φέρεται να μην είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στον δήμο και να προτιμά το ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών, το κόμμα όμως μάλλον έχει διαφορετική άποψη. Η χθεσινή δήλωση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ότι «εάν και εφόσον κατατεθεί η πρόταση για την κυρία Νοτοπούλου, θα πρόκειται για μια ισχυρή και ελπιδοφόρα υποψηφιότητα» εκλαμβάνεται και ως μήνυμα – ένα μήνυμα, που ίσως έχει αποδέκτες και όσους εντός κυβέρνησης θεωρούν ότι τον δήμο πρέπει να διεκδικήσει πρόσωπο με ισχυρότερα ερείσματα στην κεντροαριστερά και πιο κοντά στο πολιτικό προφίλ Μπουτάρη.

Σ΄αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση έπαιξε ισχυρά τις τελευταίες μέρες το όνομα του Τάσου Τζήκα, προέδρου της Helexpo ΔΕΘ, ιδρυτή της Singular και έμπειρου μάνατζερ – κοινώς, ενός προσώπου που κινείται εκτός και πέραν των κομματικών τειχών. Η όλη συζήτηση όμως για το πρόσωπό του, όπως και οι πληροφορίες ότι του έχει γίνει ήδη πρόταση, έχει ενοχλήσει έντονα συγκεκριμένους κύκλους τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και εντός κυβέρνησης, οι οποίοι έσπευσαν να τονίσουν ότι ο κ. Τζήκας έχει, πριν από οτιδήποτε άλλο, κώλυμα εκλογιμότητας στον δήμο επειδή είναι εν ενεργεία πρόεδρος εταιρίας που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη – ένα κώλυμα, πάντως, που κατά άλλες πλευρές δεν είναι ανυπέρβλητο και θεωρείται μαχητό…