Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος μεταξύ των δανειστών κορυφώνονται στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά η εικόνα που προκύπτει είναι ότι κάθε πλευρά δίνει προτεραιότητα στο να διασώσει τα προσχήματα προς όφελός της παρά να δώσει μια ουσιαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Ads

Οι δηλώσεις που γίνονται στο περιθώριο των συναντήσεων που πραγματοποιούνται στην Ουάσιγκτον δείχνουν ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν ένα συμβιβασμό, αλλά υπάρχει απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και δεν έχει βρεθεί ένας τρόπος να λυθούν οι πολιτικές και τεχνικές διαφορές.

Το μεν ΔΝΤ δεν θέλει να εκτεθεί και πάλι διεθνώς αποδεχόμενο με μια εικονική λύση για το ελληνικό χρέος, ενώ η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δώσει το παραμικρό στην Ελλάδα σε προεκλογική περίοδο, αλλά ούτε και να αποδεχθεί την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ήδη επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια για παράταση της εκκρεμότητας, κάτι που θα ήταν σε βάρος της Ελλάδας, γεγονός άλλωστε που επισημαίνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal στο οποίο υπογραμμίζει ότι “η σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στερεί από την οικονομία μας πολύτιμο χρόνο, καθυστερώντας την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη” και ζητεί να εξειδικευτούν έγκαιρα τα μέτρα για το χρέος.

Ads

Ενδεικτικό των μεταβαλλόμενων ισορροπιών είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφτασε στο σημείο να κριτικάρει το ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις του, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πιο ρεαλιστικές προβλέψεις, αλλά και ότι το Ταμείο δεν θα πρέπει να συμμετέχει ξανά σε ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης. Και τούτο παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο κ. Σόιμπλε προκειμένου να πιέζει την Ελλάδα σιγοντάριζε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για σκληρά μέτρα οι οποίες βασίζονταν ακριβώς στις “μαύρες προβλέψεις” του τελευταίου.

Θα φανεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εάν ο κ. Σόιμπλε προετοιμάζει το έδαφος για να κρατήσει αποστάσεις από το ΔΝΤ στην περίπτωση που το τελευταίο δεν ικανοποιηθεί με τη γενικόλογη περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους την οποία επιχειρούν να περάσουν οι Γερμανοί.

Στην περίπτωση αυτή ο κ. Σόιμπλε θα πρέπει να σταθμίσει το κόστος απόσυρσης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα σε σχέση με το κόστος που θα έχει η αποδοχή δραστικών μέτρων ελάφρυνσης για το χρέος σε προεκλογική περίοδο.

Δεδομένου ότι και οι δύο προοπτικές είναι δυσάρεστες για τη γερμανική πλευρά, δεν αποκλείεται ο κ. Σόιμπλε να επιχειρήσει να μεταθέσει τις αποφάσεις για μετά τις γερμανικές εκλογές, κάτι που θα εξυπηρετούσε τον ίδιο, αλλά θα παρέτεινε την αβεβαιότητα για την Ελλάδα σε μια περίοδο που η χώρα μας χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο για να ανακάμψει.

Ένα άλλο σενάριο που φαίνεται ότι συζητείται στην Ουάσιγκτον είναι μια διευθέτηση η οποία θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους περιγράφοντας μέτρα και παρεμβάσεις σε δύο φάσεις, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα νέας συζήτησης και περαιτέρω εξειδίκευσης αργότερα -και πάντως μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι τα παζάρια των δανειστών για το ελληνικό χρέος θα διεξάγονται με μεγάλη ένταση στο παρασκήνιο μέχρι το ορόσημο του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ