Τα ακούω κι εγώ τα «ναι μεν, αλλά» των αβρών της από δω μεριάς για τον Πολάκη. Μη σας πω ότι μερικές φορές τα συμμερίζομαι κιόλας, όταν μου φαίνεται ότι το παραξηλώνει ο αψύς Κρητικός. Αλλά, επιτέλους, το βασικό, παιδιά. Το βασικό, μάλιστα. Και το βασικό είναι ότι ο Πολάκης δεν λέει μόνο, τηρώντας την παλιά αριστερή –και ανομολόγητη-  παράδοση, να λέμε περισσότερα από ότι κάνουμε. Αλλά και κουπί τραβάνε, παρέα με τον Ξανθό, στην Υγεία. Και στέλνει αράδα στη Δικαιοσύνη τα εύοσμα ενός χώρου αναγκαίου για τους πολλούς, και παραδοσιακά προνομιακού για λαμόγια και διεφθαρμένους.

Ads

Βγήκε και χτες για να μας πει αυτό που ξέραμε –ότι η Δικαιοσύνη βάζει αλάτι στις καταγγελίες, άσε που καταδιώκονται και κάποιοι καταγγέλλοντες. Καθίζει στο σκαμνί τους υπαλλήλους του υπουργείου, που ξεσκάλισαν τα άπλυτα του Άδωνι –προσωπικά δεδομένα!- , αλλά τα ίδια τα άπλυτα δεν της μυρίζουν. Τρέχει τον Βαξεβάνη στα δικαστήρια η Στουρνάρα, γιατί δημοσίευσε αυτά που αποκάλυψε ο Πολάκης για τις δουλειές της με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Κατάσταση, δηλαδή,  να πιάνεις τη μύτη σου. Και δυστυχώς δεν αφορά μόνο σε κάποιους εύκαμπτους του Ασκληπιού. Αλλά και σε κάποιους  δύσκαμπτους της Θέμιδος. 

Δηλαδή, θέλει σοφία, ότι έχει υποχρέωση η Δικαιοσύνη να αντιμετωπίζει ταχύτατα τα λερωμένα τ’ άπλυτα, όποιον κι αν αφορούν; Θέλει σοφία για να καταλάβουν όσοι δικαστικοί αρνούνται να υποβάλλουν πόθεν έσχες, ότι έχει τεράστια σημασία, όχι για την κυβέρνηση αλλά για τους ίδιους και τον θεσμό, να σέβονται τον εαυτό τους; Θέλει σοφία για να κατανοήσουμε όλοι, πως όταν οι ένοχοι για το πήδημα μιας ολόκληρης κοινωνίας ακόμα γαυριούν και δέρνουν, ενώ έντιμοι άνθρωποι σέρνονται στα δικαστήρια για πήδημα  ψύλλου, τότε όλα φαντάζουν στα μάτια των πολλών σκατά;

Ποια ισονομία, ποια δημοκρατία, ποια προστασία του πολίτη, όταν η Δικαιοσύνη υπονομεύει τον εαυτό της; Άντε, ας βγάλει πάλι, όπως παλιότερα, μια ανακοίνωση καταγγελίας του υπουργού, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Γιατί τολμά να ξεστομίζει όσα σκεφτόμαστε. Και παρεμβαίνει στο έργο τους! Να μην μιλάμε δηλαδή για το έργο τους. Ούτε και για το μη-έργο τους. Δικαιοσύνη κι αυτή. Να έχει δικαίωμα να σε βάλει φυλακή, αλλά να μην έχεις δικαίωμα να πεις ωχ….

Ads

* Διαβάστε εδώ όλα τα άρθρα του Θανάση Καρτερού στην Αυγή