Περίεργα πράγματα γίνονται στη ΝΔ, καθώς ο πρώην πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάλεσε εμμέσως τον Μητσοτάκη να ψηφίσει μαζί με τον Συριζα τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, ενώ το ίδιο δήλωσε και η βουλευτής Κ. Παπακώστα, η οποία είναι και τομεάρχης επιπλέον!

Ads

Πρόκειται για δηλώσεις που προφανώς εκφράζουν και άλλους μέσα στη ΝΔ και η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως αυτές οι απόψεις εκπορεύονται από το στρατόπεδο Καραμανλή.

Η συζήτηση δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική βεβαίως. Με 16 μονάδες μπροστά στα γκάλοπ, εάν ο Κυριάκος συμπλεύσει με τον Συριζα θα πρέπει να διακατέχεται από έντονο σύνδρομο αυτοκαταστροφής.  Δεν νομίζω πως αυτό συμβαίνει. Και φυσικά δεν πρόκειται να το κάνει και δεν θα ψηφίσει τα όποια μέτρα, διότι, πολύ απλά, θα περιμένει να τα ψηφίσει ο Τσίπρας, ούτως ώστε όταν γίνει πρωθυπουργός, το 18 ή το 19, να έχει σημαντικά λιγότερη δουλειά και να είναι ελεύθερος να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Η έγκριση από την παρούσα Βουλή των μέτρων αύξησης των φόρων και μείωσης των συντάξεων, σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την αύξηση των ομαδικών απολύσεων, είναι το καλύτερο δώρο για τη ΝΔ. Της ανοίγει το δρόμο. Την διευκολύνει. Γιατί λοιπόν να ψηφίσει και αυτή τα μέτρα, μαζί  με τον Τσίπρα;
Θα αρνηθεί ένα τόσο ωραίο δώρο;

Ads

Προφανώς, όσοι λένε αυτά τα πράγματα μέσα στη ΝΔ έχουν ως στόχο τον ίδιο τον Μητσοτάκη.  Και δεν αποκλείεται καθόλου, σε λίγες μέρες, να αρχίσουν και οι διαγραφές, διότι δεν μπορεί μια τόσο σοβαρή αμφισβήτηση να συνεχιστεί, διότι η εικόνα του προέδρου της ΝΔ θα κάνει σκιές.

Επομένως, η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει, ούτε και κανένας άλλος δηλαδή, εφόσον το ΠΑΣΟΚ στοχεύει απευθείας στον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων του.  Εάν ο Τσίπρας μειώσει συντάξεις και αφορολόγητο, εάν δηλαδή προχωρήσει σε νέο μνημόνιο, το χειρότερο όλων, τότε θα συνειδητοποιήσουν οι πρώην πασόκοι, σχετικά εύκολα, πως έκαναν λάθος επιλογή και πιθανότατα θα επιστρέψουν στην κοίτη τους. Δεν θα έχουν λόγο να παραμείνουν στον Συριζα. Για ποιο λόγο; Για να συνοδεύουν τον Μουζάλα μαζί με την κόρη του Γιλντιρίμ στο Ελληνικό ή για να πηγαίνουν με τον Γαβρόγλου στις θεματικές εβδομάδες; Αυτά δεν είναι σοβαρά κίνητρα.

Ούτως εχόντων, εάν ο Τσίπρας κάνει και το τελευταίο λάθος, νομίζοντας πως θα παραμείνει μέχρι το 19, και συμφωνήσει στα μέτρα του Τόμσεν, τότε θα έχει μεν σώσει τη χώρα προσωρινά, αλλά η χώρα, όταν ερωτηθεί,  θα του πει ευχαριστώ πολύ και θα τον αλλάξει.

Τι θάπρεπε να κάνει; Προφανώς να αρνηθεί τα μέτρα και να προκηρύξει εκλογές, διατηρώντας μέρος των δυνάμεών του. Και τη χώρα να τη σώσει κάποιος άλλος. Αυτός δεν μπορεί, διότι αφενός δεν έχει τη πολιτική δυνατότητα να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα και αφετέρου και αν ακόμα το κάνει θα υποστεί συντριπτική ιδεολογική και πολιτική ήττα, από την οποία δεν θα συνέλθει ποτέ.

Άδικα θα περιμένει την αναστροφή του κλίματος, Δεν θα προλάβει. Τα μέτρα θα εφαρμόζονται μέσα στον εκλογικό χρόνο 2018-19 και πριν δούμε τα δήθεν οφέλη της ανάπτυξης θα πέσουν οι εκλογές και φυσικά ο λαός, εξαγριωμένος, θα επιστρέψει εκεί απ’ όπου έφυγε- στη ΝΔ κυρίως, ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ.