Ομόφωνα εγκρίθηκε από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η μελέτη απόσπασης (και επανατοποθέτησης… καλά, αστειότητες) των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου. 

Ads

Η σημερινή γνωμοδότηση είναι άλλος ένας κρίκος στην ντροπιαστική αλυσίδα της μακράς πορείας της καταστροφής του μοναδικού μνημείου που είχε την ατυχία να βρεθεί μπροστά στις μπουλντόζες των εργολάβων. 

Η Θεσσαλονίκη χάνει ένα ανεκτίμητο πολιτιστικό/ιστορικό τοπόσημο της μακραίωνης ιστορίας της με ανυπολόγιστες συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της. 

Οι εκκλήσεις και οι επιστολές προς των πρωθυπουργό και την ΠτΔ διεθνών φορέων, ξένων και Ελλήνων έγκριτων επιστημόνων, βυζαντινολόγων και του συνόλου σχεδόν της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας δεν στάθηκαν ικανές μπροστά στην καταστροφική μανία των εργολαβικών εντεταλμένων και του ρεβανσισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της υπουργού του Λ. Μενδώνη. 

Ads

Κρίμα για την πόλη και τους πολίτες της που για άλλη μια φορά μετατρέπονται σε δεύτερης κατηγορίας με τις ευχές και τις ιαχές των  κυβερνώντων της. Εννοείται πως ανεξάρτητα από την εξέλιξη θα θυμόμαστε πάντα τη θέση όσων ορίστηκαν να προστατεύουν τους νόμους και τα πολιτιστικά αγαθά προς όφελος της κοινωνίας και στάθηκαν ολίγιστες/οι.

Η συνέχεια στους αγώνες μας και στις δικαστικές αίθουσες.

* Η Όλγα Σακαλή είναι πρώην προεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων