Ξεκίνησα με πρόθεση να γράψω για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη σημερινή εποχή, μετά από όλες αυτές τις διαπλεκόμενες κομπίνες. Όμως οργίστηκα πολύ για την υποκρισία των ΜΜΕ και αρκετών μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση του πόθεν έσχες των βουλευτών του Τσακαλώτου, Σταθάκη, και Τσουκαλά, που, αν και χιλιαδιούχοι, βαπτίστηκαν εκατομμυριούχοι! Έτσι, υποκύπτω στον πειρασμό να τοποθετηθώ στις βασικές πτυχές και στις υποκρυπτόμενες προθέσεις κόντρα στο ρεύμα του λαϊκισμού, της υποκρισίας και της ζηλοφθονίας εχθρών και φίλων.

Ads

 

ΑΛΛΩΣΤΕ, ειδικά ο βουλευτής Γ. Σταθάκης δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται στόχος βίαιας συκοφάντησης με σκηνοθέτη τον επικεφαλής της γαλάζιας μονταζιέρας Μουρούτη, μέσω – κυρίως – των πρωτοσέλιδων της εφημερίδας “Δημοκρατία”. Γενικά, οι γνωστότεροι του οικονομικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Σταθάκης, αν και τους χαρακτηρίζουν ως “δεξιά πτέρυγα” του κόμματος, έχουν στοχοποιηθεί από τα συστημικά επιτελεία. Γιατί το εγχώριο σύστημα επιλέγει τους “δεξιούς” του ΣΥΡΙΖΑ ως στόχο; Μα έδωσαν δικαιώματα – λένε – όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις τους. Πριν από τις φορολογικές δηλώσεις τους, ποια δικαιώματα είχαν δώσει για να δέχονται τόσο συκοφαντικές επιθέσεις;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ είναι απλή. Το καλύτερο επιστημονικό δυναμικό σε επίπεδο ηγεσίας που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανταποκριθεί σήμερα στις κυβερνητικές του ευθύνες, είναι επικίνδυνο και πρέπει να εμποδιστεί – εξουδετερωθεί με κάθε μέσο, ώστε η Αριστερά να μείνει χωρίς τα πολύτιμα μυαλά που χρειάζεται για να διατυπώσει πρώτη στην Ευρώπη το νέο υπόδειγμα ενός βιώσιμου δημοκρατικού σοσιαλισμού. Είδατε κανείς από το σύστημα να τα βάζει με το… επικίνδυνο για τον καπιταλισμό ΚΚΕ τόσα χρόνια; Πλουσιοπάροχη ήταν η οικονομική υποστήριξη που είχαν οι επιχειρήσεις του από τον ΟΠΑΠ, τόσο επί Κόκκαλη όσο και επί Κώστα Καραμανλή, με απευθείας ανάθεση των εργασιών του ΟΠΑΠ στην Τυποεκδοτική. Ποιος δεξιός είπε κακά λόγια για το ΚΚΕ; Τι οργανωμένο κόμμα, πόσο πειθαρχημένες και νοικοκυρεμένες πορείες κάνει κατά τη διάρκεια των μοναχικών διαδρομών του!

Ads

ΠΑΜΕ όμως παρακάτω. Τσακαλώτος και Σταθάκης διαπρεπείς οικονομολόγοι διεθνούς κύρους και αναγνώρισης, θα μπορούσαν με τα προσόντα τους να έχουν πολλαπλάσιες καταθέσεις αν δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα. Και όμως, εδώ και πολλά χρόνια υπηρετούν τις ιδέες και τα οράματα της Αριστεράς. Ανεπίτρεπτο; Οι θεμελιωτές του μαρξισμού Καρλ Μάρξ και Φρίντριχ Έγκελς ήταν προλετάριοι και φτωχοί; Αμφισβητήθηκε από κανέναν το έργο τους ή οι προθέσεις τους; Στην περίπτωσή μας, το θέμα – διαβάζω – είναι ηθικό. Από τη βιασύνη τους και τη σκοπιμότητά τους, μπέρδεψαν τα αμοιβαία κεφάλαια, με τις μετοχές.

ΑΛΛΑ, με την ευκαιρία, ποιες τοποθετήσεις αποταμιεύσεων είναι ηθικές και ποια είναι τα κριτήρια που τις καθορίζουν ως τέτοιες; Ένας εργαζόμενος που έχει καταφέρει να κάνει καλή αποταμίευση, δεν προβληματίζεται για το πού τον συμφέρει να τοποθετήσει τα χρήματα για τα οποία έχει δουλέψει μια ζωή; Δεν έχει ως κριτήριο την ασφάλεια και την απόδοση; Δεκαπέντε χρόνια διευθυντής στην οικονομική εφημερίδα “Εξπρές”, βομβαρδιζόμουν από συγγενείς και αριστερούς φίλους για επενδυτικές συμβουλές. Χρηματιστήριο ή αμοιβαία κεφάλαια; Χρυσό ή νομίσματα; Στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό; Μήπως τελικά θα πρέπει να τοποθετούμε τις αποταμιεύσεις μας μόνο στην Αγία Τράπεζα του Βατικανού; Και ο Πειραιώς Σεραφείμ, τι θα πει; Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, ζούμε σε παγκόσμιο καθεστώς καπιταλισμού. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν τα λεφτά των καταθέσεών του, όπου και αν τα τοποθετεί, πού… παίζονται και πού καταλήγουν. Τα δάνεια που παίρνει ο χρεωκοπημένος ΔΟΛ από τις ελληνικές τράπεζες από ποιες τσέπες προέρχονται;

ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ υπερήφανοι αν ο Σταθάκης με τον Τσακαλώτο αγόραζαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αυτά που κούρεψε ο Βενιζέλος ληστεύοντας τους αφελείς μικροκαταθέτες; Και θα εμπιστευόμασταν περισσότερο τον Σταθάκη και τον Τσακαλώτο να διαχειριστούν με τον καλύτερο αποδοτικό τρόπο τα χρήματα του κράτους, αν έχαναν, παρά τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, τις αποταμιεύσεις τους; Ποια είναι τα μέτρα και τα σταθμά για να κρίνουμε τα στελέχη με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει και να μεταρρυθμίσει αυτόν τον καταστρεφόμενο τόπο; Οι γνώσεις, οι εμπειρίες η επιστημονική επάρκεια, μπορεί να θεωρούνται δευτερευούσης ζητήματα για τους γραφειοκράτες των μηχανισμών, μόνο που τους λαούς το πρώτο που τους ενδιαφέρει είναι το εθνικό αποτέλεσμα και η πορεία προς την ευημερία.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ πολύ περισσότερους επιστήμονες με το κύρος, τις γνώσεις, την αφοσίωση στον σκοπό, την τεκμηρίωση των προτάσεων και την αποδοτικότητα του Σταθάκη και του Τσακαλώτου. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Και για όσους εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν, ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τις 500 σελίδες της μελέτης του Γιώργου Σταθάκη “Το δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ” (εκδόσεις Βιβλιόραμα, 2004). Θα κατανοήσουν καλύτερα την οικονομική ιστορία του τόπου, για να εξηγούν τι γίνεται σήμερα και, κυρίως, να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν αύριο.

ΥΓ: Γιατί ο Δ. Τσουκαλάς δεν έπρεπε να λάβει τα χρήματα από αποζημίωση, εφάπαξ και το ασφαλιστήριο από τον ξένο εργοδότη του; Ποια ηθική αρχή το απαγορεύει; Έχει κανείς να προσάψει κάτι για την επαγγελματική και πολιτική του καριέρα;

Αυγή