Επιτέλους άρχισαν να ανοίγουν στόματα και να γίνονται παραδοχές -αυτονόητες για τους κοινούς θνητούς. Κάποιοι (στελέχη κομμάτων και δημοσιολόγοι) προσπαθούν να μας πείσουν -ερωτοτροπώντας με την ελαφρότητα- ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis ή κάτι μπορεί να υπάρχει, όχι όμως στις διαστάσεις που του δίνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Ads

Σύμφωνα με την αντίληψή τους, το όλο θέμα είναι μια σκευωρία της συμμορίας που κυβερνά τη χώρα, η οποία βάζει το παρακράτος να συκοφαντεί την αντιπολίτευση και τους εκτελεστικούς βραχίονές της να χτυπούν με γκαζάκια και άλλα μέσα τις περιουσίες συζύγων και συγγενών των αντιπάλων της.

Κι όμως, σκάνδαλο υπάρχει και το παραδέχονται πολιτικοί που βρέθηκαν σε καίριες θέσεις, αλλά και συνδικαλιστές του χώρου.

■ Ο Μάριος Σαλμάς (το όνομά του αναφέρεται στη δικογραφία) δήλωσε στον «Αντέννα» ότι συνάντησε στην Αθήνα δικηγόρους που εκπροσωπούσαν τον πρώτο προστατευόμενο μάρτυρα της υπόθεσης. Υποστήριξε ότι εισέφερε στους δικηγόρους τρία πορίσματα που είχε συντάξει ο ίδιος. Ο κ. Σαλμάς δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στους ΑΝ.ΕΛΛ., είναι Ν.Δ. και ήταν υφυπουργός Υγείας. Δικαιούμαι να υποθέσω ότι κάτι παραπάνω ξέρει.

Ads

■ Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε στον «Αλφα» ότι «για μένα σκάνδαλο υπάρχει και θα πρέπει αυτό το σκάνδαλο να μη μείνει αδιερεύνητο. Και δεν πρέπει να κρυφτούν αυτοί οι ένοχοι πίσω από τις ανάγκες της χώρας». Ο κ. Γρηγοράκος δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στους ΑΝ.ΕΛΛ, είναι στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής και ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Δικαιούμαι να υποθέσω πως κάτι παραπάνω ξέρει.

■ Ο Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε στον Real fm πως «είναι βέβαιο ότι έχουν δοθεί από τη Νovartis 40-50 εκατομμύρια ευρώ σε μίζες. Τώρα, ποιος έχει πάρει τα λεφτά, αυτό είναι το ερώτημα». Ο κ. Κρεμαστινός δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στους ΑΝ.ΕΛΛ., είναι στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής και ήταν υπουργός Υγείας. Δικαιούμαι να υποθέσω ότι κάτι παραπάνω ξέρει.

■ Ο Κωνσταντίνος Λουράντος είπε στον Real fm ότι «υπάρχει και άλλη φαρμακευτική εταιρεία, τα στελέχη της οποίας δεν πρέπει να κοιμούνται μετά την αποκάλυψη για τη Novartis». Σ’ ό,τι αφορά την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση σημείωσε πως «τις τιμές δεν τις καθορίζουν οι γιατροί, αλλά οι πολιτικοί». Ο κ. Λουράντος δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στους ΑΝ.ΕΛΛ., είναι πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Δικαιούμαι να υποθέσω ότι κάτι παραπάνω ξέρει.

■ Ο Παναγιώτης Παπανικολάου δήλωσε στο ραδιόφωνο 24/7 ότι «το πάρτι στην Υγεία έφτασε τα 70 δισ. ευρώ». Κάλεσε τους πολιτικούς «να μην κάνουν τις αθώες περιστερές γιατί το σκάνδαλο Novartis είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Η Novartis και άλλες εταιρείες προσεγγίζουν γιατρούς για το λιανεμπόριο και τους πολιτικούς για το χονδρεμπόριο». Ο κ. Παπανικολάου δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΑΝ.ΕΛΛ., είναι αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας. Δικαιούμαι να υποθέσω ότι κάτι παραπάνω ξέρει.

Κι αν με τους συνδικαλιστές πρέπει να είμαστε επιεικείς, γιατί εκτός από καταγγελίες δεν μπορούσαν να πράξουν κάτι άλλο, με τους πολιτικούς που πέρασαν από το υπουργείο Υγείας οφείλουμε να είμαστε αυστηροί.

Οπως σήμερα ομολογούν, γνώριζαν πολλά, υποψιάζονταν περισσότερα και είχαν την εξουσία να διατάξουν έρευνα για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

Δεν το έκαναν ή δεν τους άφησαν οι προϊστάμενοί τους.

*Αντώνης Μπουντούρης «Η Αλλαξιά της θάλασσας» (εκδόσεις Πανοπτικόν).

Ανάγωγα

«Ο κ. δήμαρχος να αφήσει τη διπλωματία και τη διαπραγμάτευση στους διπλωμάτες και να ασχοληθεί με τις δικές του αρμοδιότητες, π.χ. με την καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη του», έγραψε στο twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Ε, βέβαια, τι δουλειά έχουν οι δήμαρχοι με την εξωτερική πολιτική. Αν όμως πρόκειται για δεσπότες και απόστρατους αλλάζει το θέμα. Αυτοί και μπορούν και επιβάλλεται να ασχολούνται.

Πηγή: ΕΦΣΥΝ