«Τυραννήθηκα σχεδόν 19 χρόνια μέσα στα ναρκωτικά. Ήταν ένα από τα πολλά μου λάθη. Δυσκολεύτηκα να το παραδεχτώ, αλλά από την στιγμή που το έκανα, ανέλαβα την ευθύνη των πράξεων μου και κράτησα μόνο την ουσία: Την ίδια τη ζωή…» ο Πέτρος Γαλιατσάτος, μέσω του σεμιναρίου “Δημιουργικής Αφήγησης”, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη για την προσωπική του εμπειρία από την εξάρτηση στην απόφαση για θεραπεία μέχρι την επανένταξη, και τέλος, την αποφοίτησή του από τη θεραπευτική Κοινότητα ΔΙΑΒΑΣΗ.

Ads

 
«… Στις 11 Δεκεμβρίου 2011 που πραγματοποιήθηκαν οι αποφοιτήσεις του Kέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) στο θέατρο Παλλάς, ήμουν και εγώ ένας από τους 93 ανθρώπους που θα αποφοιτούσαν. 93 άνθρωποι μέσα σε ένα εξάμηνο.

Μετά από μία δύσκολη διαδρομή απεξάρτησης, η οποία για εμένα διήρκησε 42 μήνες, ήρθε αυτή η στιγμή. Μία στιγμή τόσο έντονη συναισθηματικά, από τις πιο σημαντικές της μέχρι τώρα ζωής μου, που θα με ακολουθεί πάντα. Έκλεινε ο κύκλος της απεξάρτησης και άρχιζε ένας νέος κύκλος, η αρχή μίας νέας ζωής, καθαρής, χωρίς ναρκωτικά και άλλες εξαρτήσεις.

Σήμερα, βέβαια υπάρχει και η οικονομική κρίση. Όλο και πιο πολλοί άνθρωποι λένε ότι η ζωή είναι πολύ δύσκολη. Και είναι. Θα τους απαντήσω, όμως, με τα λόγια του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη: “Όταν είσαι παλικάρι, στη ζωή σου μπορείς να αντιμετωπίσεις όλες τις καταστάσεις”.

Ads

Γιατί η ζωή θα είναι γεμάτη με στιγμές και εμπειρίες, δυσάρεστες και δύσκολες οι περισσότερες ή ακόμα και τραγικές, έχει όμως και πολλές ευχάριστες, δημιουργικές. Το σίγουρο είναι ότι πλέον αυτή η ζωή είναι η δικιά μου και την απολαμβάνω.

Όλοι χρειάζεται να έχουν κάτι στην καρδιά τους, στη ψυχή τους, το οποίο τους κρατάει ζωντανούς, τους δίνει τη δύναμη να συνεχίσουν, να προχωρήσουν παρακάτω.

Αρχίζοντας τα ναρκωτικά το ξέχασα αυτό. Μόνο αυτά υπήρχαν. Είχα αποξενωθεί, δεν μίλαγα σε κανέναν, η μοναξιά ήταν μέρος της ζωής μου και την αποζητούσα. Το μόνο που με ενδιέφερε ήταν πως θα βρω τη δόση μου.
 
Όταν έφτασα σε τέλμα, έψαξα να βρω μία διέξοδο από αυτό. Προσπάθησα μόνος μου. Όσες φορές και αν προσπάθησα, όμως, δεν τα κατάφερα, κι αυτό, γιατί ποτέ δεν αντιμετώπισα τους λόγους που με ώθησαν να παίρνω ναρκωτικά.
 
Έφτασα τελικά στο δικό μου πάτο του βαρελιού… και τότε κατάλαβα ότι ήταν η δικιά μου κρίση. Η βασική συνέπεια της κρίσης είναι η αλλαγή, και την αλλαγή ή θα τη δεις ως ευκαιρία και θα την αρπάξεις ή θα τη δεις ως καταστροφή και θα τα παρατήσεις.
 
Χρειάστηκε, λοιπόν, να βρω την κοινότητα απεξάρτησης ΔΙΑΒΑΣΗ και τους ανθρώπους της για να αντιμετωπίσω τους λόγους που έπινα ναρκωτικά και να αλλάξω. Αυτοί μου έδωσαν να καταλάβω ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια που μου χαρίστηκε γενναιόδωρα και ότι δεν έχω το δικαίωμα να την ξεφτιλίζω.

Τέλος, μου έδειξαν ότι είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε δυσκολία όταν έχει ανθρώπους δίπλα σου και δεν είσαι μόνος σου. Και έτσι, την ημέρα της αποφοίτησης, είχα δίπλα μου άλλα επτά άτομα, την παρέα μου, τους φίλους μου. Και τους ευχαριστώ όλους που με στήριξαν, ήταν δίπλα μου και μου έδειξαν όλα όσα δεν έβλεπα εγώ.
 
Ευχαριστώ όμως και τη ΔΙΑΒΑΣΗ και το ΚΕ.Θ.Ε.Α., για όλα όσα με έμαθαν και τα οποία είναι τα εφόδια που κρατάω στην καρδιά μου.

imageimage
 
Τα ναρκωτικά δεν είναι αρρώστια, είναι κοινωνικό πρόβλημα:

Πολλοί θεωρούν ότι τα ναρκωτικά είναι μια αρρώστια και ότι η μεθαδόνη είναι η λύση, το φάρμακο. Δεν είναι όμως αυτή η αλήθεια. Η μεθαδόνη είναι ένα υποκατάστατο, με το οποίο πάλι ο κάθε ναρκομανής θα ψάχνει τη δόση του. Τα ναρκωτικά δεν είναι αρρώστια, είναι κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
 
Το ΚΕ.Θ.Ε.Α. είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους από το 1983. Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής: στο δρόμο, στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα. To KEΘΕΑ απευθύνεται επίσης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.
 
Τα προγράμματά του αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, παρέχοντας συμβουλευτική και θεραπεία απεξάρτησης, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα. Στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τις ουσίες και η ισότιμη επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία.
 
Επίσης, ακολουθούν ψυχοκοινωνική κατεύθυνση και δεν χορηγούν φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης. Στόχος της θεραπείας είναι να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει το σύνολο των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία και διατήρηση της εξάρτησης, αποκόπτοντας οριστικά το άτομο από το φαύλο κύκλο της. Για το σκοπό αυτό η θεραπευτική διαδικασία λαμβάνει υπόψη και εμπλέκει το άτομο, το διαπροσωπικό του δίκτυο αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.
 
Στο πλαίσιο αυτό ο εξαρτημένος δεν αντιμετωπίζεται ως «ασθενής» που υποβάλλεται παθητικά σε θεραπεία, αλλά συμμετέχει ενεργά σε αυτήν.
 
Τελικός στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τη χρήση ουσιών και την παραβατικότητα και το χτίσιμο ενός νέου τρόπου ζωής με ισότιμη και δημιουργική ένταξη του ατόμου στην κοινωνία.»

—————–
*Ο Πέτρος Γαλιατσάτος θα είναι ένας από τους καλεσμένους στην εκπομπή της ΕΤ1 «…Και η ζωή είναι εντάξει», σήμερα Κυριακή (18/12/2011) στις 9 το βράδυ έως και τις 11.