Στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, στη χώρα που η ελεύθερη έκφραση και γνώμη είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη, στη χώρα που μάτωσε όχι λίγες φορές υπερασπιζόμενη τον πλουραλισμό, την πολυφωνία και το δικαίωμα πρόσβασης τουλάχιστον στα κρατικά ΜΜΕ των πολιτών και κάθε συλλογικότητας, σήμερα επικρατεί το έρεβος μιας αδίστακτης δικτατορίας.

Ads

Εξαφανισμένη όχι μόνο από τα ιδιωτικά αλλά και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης σύμπασα η αντιπολίτευση. Στο Ζάππειο προχθές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλύει και επικαιροποιεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτική συμμαχία – Μένουμε όρθιοι – σχετικά με την ανάσχεση της επερχόμενης οικονομικής ύφεσης και όποιοι την είδαν στις τηλεοράσεις των καρδιναλίων της μαύρης προπαγάνδας κερδίζουν δεκαήμερες δωρεάν διακοπές στη Μύκονο.

Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εφημερίδων, των ραδιόφωνων  και των τηλεοπτικών σταθμών δικαίωμα δια να ομιλεί, αν θέλετε και να τραγουδά έχει μόνο ο Κυριάκος και η παρέα του. Και όταν λέμε παρέα του εννοούμε λαμπρά αστέρια της δημοσιογραφίας και εν γένει της ενημέρωσης, Ντερμπεντέρηδες, Πρωτοψάλτες, Μπάμπηδες, Μπογδάνους, Οικονόμου και μια σειρά άλλων που δεν φείδονται κόπων και τρόπων να υμνολογούν νυχθημερόν το… τεράστιο πολιτικό μέγεθος και τις… ασύλληπτες ικανότητες του νέου Μωυσή του 21ου αιώνα που ακούει στο όνομα Κυρ. Μητσοτάκης.

Να όμως που έρχονται κάτι εξυπνάκηδες από την εσπερία όπως αυτή η… ανυπόληπτη «οργάνωση δημοσιογράφων χωρίς σύνορα – RSF -» που καταγράφει το βαθμό ελευθερίας του Τύπου και την τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και αντικειμενικότητας και κατατάσσει τη χώρα μας τρίτη από το τέλος μεταξύ των χωρών της ΕΕ, συναγωνιζόμενη στον τομέα αυτό τις επιδόσεις Πολωνίας και Ουγγαρίας. Δύο χωρών της ΕΕ που τρέφουν αμέριστο θαυμασμό για τις δημοσιογραφικές πρακτικές του Κιμ Ιλ Γιούνκ του Βορειοκορεάτη. Και καμαρώνουν και κάνουν πλάκα με τις τριτοκοσμικές χώρες οι σημερινού άθλιοι των Αθηνών.

Ads

Δεν είναι όμως  ώρα η αντιπολίτευση με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτική συμμαχία να αφήσει το ραχάτι που λένε στα χωριά μας, τις σπασμωδικές αντιδράσεις, να ξεσταυρώσει τα χέρια και να επιστρατεύσει κάθε θεμιτό μέσο προς αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς ακροδεξιάς προσπάθειας βύθισης της χώρας στο σκοτάδι της παραπληροφόρησης, του στραγγαλισμού των άλλων, των ενοχλητικών φωνών, της χυδαίας και μονομερούς προπαγάνδας; Καλό το διαδίκτυο και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άξια λόγου τα ελάχιστα δημοκρατικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που υπεραμύνονται με γενναιότητα ότι απέμεινε από την  κάποτε σοβαρή και υπερήφανη δημοσιογραφία.

Η χρήση του μεγάλου όπλου της αριστεράς, της προοδευτικής – δημοκρατικής παράταξης ήταν και είναι το έμψυχο δυναμικό της. Τα μέλη και οι φίλοι της, οι γνώριμοι και αφανείς αγωνιστές της, αυτοί οι γνώριμοι των δρόμων. Των δρόμων που έγιναν κατά καιρούς για την αριστερά και το δημοκρατικό κίνημα ταμπούρια υπεράσπισης δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας. Η κινητοποίηση αυτού του δυναμικού στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου δράσης με πρωτοβουλίες και ποικίλες πυκνές εκδηλώσεις για την ενημέρωση και αληθινή πληροφόρηση των συμπολιτών μας, είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ.

Αυτή η δημοκρατική πανστρατιά ενημέρωσης και αγώνα ίσως ξυπνήσει και ένα σημαντικό μέρος του λεγόμενου πνευματικού κόσμου που παραδόξως μπροστά στον κοινωνικό μεσαίωνα που υπόσχεται η κυβέρνηση, σιωπά είτε υποτιμά τα κελεύσματα των καιρών. Του πνευματικού κόσμου που σε άλλους καιρούς πρόσφατους και του παρελθόντος τέθηκε επικεφαλής συνεγείροντας συνειδήσεις και εμπνέοντας τη νεολαία μας.