Η εξοργιστική υποκρισία των τεσσάρων χωρών του Βορρά (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) που με τη βοήθεια της Φινλανδίας μπλοκάρουν μια αλληλέγγυα απάντηση της ΕΕ στην πανδημική και οικονομική κρίση, γίνεται φανερή αν εξεταστεί συγκεκριμένα ποιες χώρες κερδίζουν από την συμμετοχή τους στην ΕΕ και την ενιαία αγορά. 

Ads

Το κεντρικό τους επιχείρημα είναι ότι συνεισφέρουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό περισσότερο από τις χώρες του Νότου, αλλά όπως προκύπτει από τον επόμενο πίνακα είναι οι πιο ωφελημένες. Και οι 4 χώρες, όπως και η Φινλανδία κερδίζουν περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντίθετα με τον Νότο που είναι κάτω από τον μέσο όρο. 

image

Ακόμη πιο χαρακτηριστικός είναι ο πίνακας που ακολουθεί για τις εξαγωγές προς τις άλλες χώρες της ΕΕ, που φυσικά διευκολύνονται λόγω της έλλειψης δασμών κλπ στη διακίνηση των προϊόντων.  Επικεφαλής του Μετώπου των τσιγκούνηδων, η Ολλανδία βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Γερμανία (που κατάλαβε ότι πιθανή διάλυση της ΕΕ θα πλήγωνε πρώτα από όλα την ίδια). Και οι υπόλοιπες τρεις χώρες διακρίνονται στις εξαγωγές. 

Ads

image

Η καλή φίλη Ελίζα Φερέιρα (εξαιρετική ευρωβουλευτής με τους Πορτογάλους Σοσιαλιστές και τώρα Επίτροπος) που ανέβασε τους πίνακες στο twitter, προσέθεσε έναν ακόμη που καταρρίπτει την αντίληψη που κρύβεται πίσω από τη στάση του Βορρά.

Ότι δηλαδή οι Νότιοι δουλεύουν λίγο και άρα δεν χρειάζονται χρήματα αλλά «μεταρρυθμίσεις», που σημαίνει παραπέρα απορρύθμιση των σχέσεων εργασίας, χαμηλότερους μισθούς κλπ. Σε αυτούς που δουλεύουν περισσότερο στην ΕΕ, δεν υπάρχει φυσικά καμία από τις χώρες του Βορρά. 

image