Στο άρθρο 20 νομοσχεδίου μονοήμερης διαβούλευσης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Κυριάκος Μητσοτάκης) υπάρχει η ακόλουθη διάταξη:

Ads

Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), αντικαθίσταται ως εξής:

Εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του κειμένου που αναρτήθηκε και του κειμένου της πράξης, ισχύει το τελευταίο.

Αναζήτησα την ισχύουσα διάταξη του νόμου 3861 που προβλέπει – ΟΡΘΟΤΑΤΑ – το αντίστροφο:

Ads

Αν το κείμενο της κατά νόμο δημοσιευμένης πράξης δεν ταυτίζεται με το αντίστοιχο κείμενο που είναι αναρτημένο στον οικείο δικτυακό τόπο ισχύει το κείμενο που έχει δημοσιευτεί.

Ποια είναι η πρακτική συνέπεια της νέας και ΦΑΥΛΗΣ ρύθμισης

Εκδίδεται πράξη που προβλέπει π.χ. ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ θα λαμβάνει εφεξής 20.000€ μηνιαίως, αλλά στο διαδίκτυο δημοσιεύεται 5.000. Με τη νέα διάταξη θα ισχύει ο μισθός των 20.000, αλλά εμείς θα νομίζουμε ότι ο… δυστυχής λαμβάνει μόνο 5.000! Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι… πονηρούληδες!

Αλλά η πονηρία δεν σταματάει. Υπάρχει και άλλη διάταξη που προβλέπει ότι:

Οι πράξεις ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις.

Με άλλα λόγια αποφασίζει ο αρμόδιος υπουργός, ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ θα λαμβάνει 20.000€ μηνιαίως και στην ίδια την απόφαση ορίζεται ότι η πράξη αυτή δεν θα δημοσιευτεί στο διαδίκτυο. Έτσι είναι η… διαύγεια!

Δεν έχω το χρόνο και τις γνώσεις να ψάξω μία-μία τις δεκάδες χιλιάδες διατάξεις που φέρνουν για ψήφιση στη Βουλή οι υπουργοί. Έχω δυστυχώς την πεποίθηση ότι τα δύο παραδείγματα δεν είναι η εξαίρεση.
 
Στέφανος Μάνος