Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα Spiegel-Online με τίτλο «Το πόκερ στην Ελλάδα περνάει στον επόμενο γύρο» και υπότιτλο «Οι συνομιλίες ‘κόλλησαν’ και οι Έλληνες ασκούν πίεση. Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς θέλει να αναγκάσει με νόμο τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν στην απομείωση του χρέους. Οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν την Τετάρτη – αλλά το σχετικό σχέδιο νόμου μπορεί να είναι έτοιμο ήδη τη Δευτέρα», αναφέρει τα εξής:

Ads

Η Ελλάδα παίζει σκληρό πόκερ. Λόγω των δύσκολων και αργών διαπραγματεύσεων με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο η ελληνική κυβέρνηση εν ανάγκη θέλει να αναγκάσει τους απρόθυμους ιδιώτες πιστωτές να δεχτούν μεγάλη περικοπή των απαιτήσεών τους. Χθες, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν απέκλεισε μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως ελέχθη, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα φέρει στη Βουλή σχετικό νόμο. Παρατηρητής των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές είναι στο μεταξύ λιγότερο αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπρόσωπων των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Οι συνομιλίες αναμένεται να ξαναρχίσουν την Τετάρτη.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα απειλείται με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Προκειμένου να αποτραπεί κάτι τέτοιο, χθες είχαν διαβουλεύσεις και εκπρόσωποι του Eurogroup – παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

Ads

Η ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» έγραψε ότι η κυβέρνηση προτίθεται το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα να καταθέσει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο και οι απρόθυμοι πιστωτές μπορεί να αναγκαστούν σε παρικοπή των απαιτήσεών τους με τη μορφή ενός προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης προσπαθούν να επιβάλουν μία λύση, η οποία θα κατέληγε σε –κούρεμα- του ελληνικού χρέους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων. Η δημοσιονομική ‘τρύπα’, που θα προέκυπτε, θα έπρεπε να καλυφθεί κατά πάσα πιθανότητα από τους εταίρους της Ευρωζώνης.

Την Πέμπτη κιόλας ολοκληρώθηκε, χωρίς να βρεθεί λύση, μια πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Charles Dallara και τον Jean Lemierre του IIF. Σύμφωνα με το IIF, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία σε πολλά ζητήματα-κλειδιά.

Επίσης, το IIF επιβεβαίωσε χθες τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση «για προβληματισμό σχετικά με τα οφέλη μιας εθελοντικής προσέγγισης» της ανταλλαγής του χρέους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΙF. Μέχρι τώρα οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν οδήγησαν σε μια «εποικοδομητική και τεκμηριωμένη απάντηση» για όλα τα μέρη, αναφέρεται επίσης.

Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται εδώ και βδομάδες με τους ιδιώτες πιστωτές της για τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος, τα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου έχουν ήδη συμφωνηθεί τον Οκτώβριο.

Στόχος των συνομιλιών είναι απομείωση του χρέους συνολικού ύψους 100 δις ευρώ. Σε περίπτωση που αποτύχουν, θα τεθεί σε κίνδυνο το δεύτερο διεθνές πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε στάση πληρωμών. Κι αυτό ίσως είχε επιπτώσεις πολύ πέρα από τα όρια της Ευρωζώνης.