Ο δημοσιογράφος Φαισάλ Ισλάμ, σε εκτενή οικονομική ανάλυση  του  στο εβδομαδιαίο περιοδικό THE SPECTATOR, περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο τις διαφορές μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που θα καθορίσει το μέλλον του ευρώ.

Ads

Από την επίσκεψή του στην Αθήνα ο δημοσιογράφος μεταδίδει τις εικόνες των απεργιακών κινητοποιήσεων και των διαμαρτυριών στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά των νέων μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Οι Έλληνες, αναφέρει ο Ισλάμ, πείσθηκαν να δεχθούν το πρώτο κύμα λιτότητας και τώρα αναγκάζονται να υποστούν επιπλέον μέτρα.

«Αυτό δεν τους μοιάζει με βοήθεια από τους καλούς γείτονές τους αλλά σαν ταπείνωση. Αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μία αναπόφευκτη σχέση με τη σαδιστική Γερμανία», σημειώνει συντάκτης.Το εκτενές ρεπορτάζ του Spectator, φιλοξενεί μαρτυρίες μερικών Ελλήνων πολιτών που αποκαλύπτουν στον Βρετανό δημοσιογράφο τις επιπτώσεις της εφαρμογής των μέτρων στην καθημερινότητά τους.

«Αυτή είναι μία χώρα στο πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δεν πρόκειται μόνο για την κατάρρευση της οικονομίας αλλά και για ένα αποτυχημένο φορολογικό σύστημα και ένα «σπασμένο» κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του», γράφει ο Ισλάμ, συμπεραίνοντας ότι «από την Αθήνα ως το Βερολίνο οι κυβερνήσεις έχουν πλέον αποφανθεί ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν αφορά μόνο την οικονομία αλλά πλέον περνάει σε μία δεύτερη φάση, αυτή του ιστορικού αγώνα για την κυριαρχία».

Ads

Από το γερμανικό μέτωπο, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι η κατάσταση κυρίως στο πολιτικό προσκήνιο δεν είναι λιγότερο πιεστική από ότι στην Ελλάδα. Ωστόσο, σημειώνει ότι φθάνοντας στο Μόναχο, φαινόταν σχεδόν αδύνατο ότι οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται στην ίδια νομισματική ένωση και πόσο μάλλον στον ίδιο «οικονομικό πλανήτη», όπως αναφέρει σχετικά.

Ο Ισλάμ επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, EFSF, αποτελεί το κεντρικό σημείο των γερμανικών ανησυχιών.Η έγκριση της ενίσχυσής του από την Bundestag την περασμένη βδομάδα δεν καθησύχασε τους φόβους της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς οι αντιδράσεις ακόμα και από το εσωτερικό του κόμματος της Merkel, αποδεικνύουν πως η Γερμανία έχει φτάσει στα όριά της αντοχής της με τους, όπως τους θεωρεί, τεμπέληδες και ακατάστατους Έλληνες.

Ο Ισλάμ υποστηρίζει πάντως ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί τα λύσει τα προβλήματα της Ευρώπης παίζοντας το ρόλο του δικτάτορα. Μπορεί να είναι ο πιο αυστηρός και οικονόμος εταίρος στην ευρωζώνη αλλά δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε τύραννο, καθώς είναι ευαισθητοποιημένη για την ιστορία της. Επομένως, το δράμα της ευρωζώνης φαίνεται να εξελίσσεται μεταξύ των σχέσεων αυτών των δύο χωρών, συμπληρώνει ο αρθρογράφος.
«Θα αντισταθεί η Ελλάδα στη λιτότητα των Βρυξελλών και του Βερολίνου; Θα αποφασίσει η Γερμανία ότι η κατάρρευση του ευρώ θα έχει λιγότερες επιπτώσεις από την κοινωνικοποίηση του χρέους των μεσογειακών χωρών;» αναρωτιέται ο Βρετανός δημοσιογράφος και καταλήγει:

«Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν μετατραπεί στους δύο πόλους της ευρωζώνης, τον ταμία και τον άπορο, εγκλωβισμένες σε μία αβέβαιη σχέση».