Μέχρι σήμερα κατηγορούσαμε την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται μόνο για το χρόνο εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου και όχι για την ουσία τους. Μαθαίνουμε όμως, έπειτα από τη συνέντευξη του Υπ. Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ότι αυτό δεν ισχύει.

Ads

 
Στην ερώτηση αν πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Γαλλία για την τήρηση του ορίου του 3% του ελλείμματος, ο Γκίκας Χαρδούβελης απαντά:
 
«Θα ήταν λάθος να αγνοήσει η Γαλλία τον κανόνα. Δεν θα έπρεπε να επαναλάβουμε τα λάθη των ετών 2003 και 2004, όταν η Γερμανία και η Γαλλία αδιαφόρησαν για τους κανόνες του ελλείμματος – και μετά πολλοί έκαναν το ίδιο. Η Γαλλία θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ίδιο με όλους τους άλλους. Αυτό είναι το δίκαιο».
 
Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για τη χαλάρωση της ασκούμενης πολιτικής – όχι μόνο από την Αριστερά αλλά και από συστημικούς παράγοντες όπως ο Ρέντζι και ο Γιούνκερ – ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δίνει μάλιστα παραδείγματα για το 2003 σαν να μη συνέβη ποτέ η τεράστια κρίση στην Ευρώπη μετά το 2008.  
 
Όταν μάλιστα τολμά να ψελλίσει κάτι για ευρωομόλογα και μηχανισμούς μεταφοράς πόρων και ο δημοσιογράφος του αναφέρει ότι αυτά δεν θα αρέσουν στον κ. Σόιμπλε, ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθαρίζει ότι μιλά όχι για σήμερα – που τα έχουν ανάγκη οι χώρες του Νότου – αλλά για μετά από 20 χρόνια!
 
Είναι αυτός ένας Υπουργός Οικονομικών που μπορεί να διαπραγματευτεί για το μέλλον της χώρας, χτίζοντας συμμαχίες με χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση; Η ερώτηση δίνει και την απάντηση.