Στη δίνη του ψέματος βρέθηκε για μια ακόμη μέρα η ΝΔ, με πρωταγωνιστή το πιο επιδέξιο από τα στελέχη της, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος κάθε φορά που προσπαθεί να αποποιηθεί τις σοβαρές ποινικές ευθύνες που ελέγχει η Δικαιοσύνη στην υπόθεση Novartis, υποπίπτει σε νέα σφάλματα. 

Ads

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε με το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για το μεγάλο σκάνδαλο, στο οποίο εμφανίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, να διατυπώνει τη γνωστή κυνική φράση πως η Novartis μπορεί να χρημάτιζε γιατρούς και πολιτικούς αλλά έσωζε ζωές. Μετά την αυτονόητη κατακραυγή ο ίδιος δικαιολογήθηκε πως τα λεγόμενά του παρερμηνεύτηκαν ενώ ανέλαβε δράση η γνωστή «Ομάδα Αλήθειας» (που ειδικεύεται συνήθως στο αντίθετο) κάνοντας λόγο για προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ

Την Τετάρτη, προφανώς αντιλαμβανόμενος πως αφού υπάρχει το βίντεο ο ισχυρισμός περί «παρερμηνείας» δεν μπορούσε να σταθεί, προχώρησε σε έναν πρωτοφανή αντιπερισπασμό: Υποστήριξε, χωρίς τεκμήρια, πως ο Τσίπρας και ο Πολάκης χρηματίστηκαν και ότι ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το φάρμακο ήταν προϊόν διαφθοράς. 

Λίγες ώρες αργότερα και αφού ήδη είχε προκαλέσει θόρυβο στα μίντια, οργή στον ΣΥΡΙΖΑ και ενόχληση στο Μαξίμου, ο Υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε σε μια εντυπωσιακή αυτοακύρωση των ισχυρισμών του και της όποιας αξιοπιστίας του. Με μια περίπου «παιδική» επιχειρηματολογία, αναίρεσε τον ισχυρισμό περί χρηματισμού του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Υγείας, λέγοντας πως δεν έχει κανένα στοιχείο όμως ήθελε να τους κατηγορήσει από εκδίκηση, επειδή τον κατηγόρησαν και εκείνοι! Σε αυτό το σημείο, η πολιτική πάει περίπατο και μπορεί να παρέμβει πλέον η επιστημονική κοινότητα. 

Ads

Το πρόβλημα είναι ότι ένας βουλευτής του γραφικού ακροδεξιού ΛΑΟΣ που πριν λίγα χρόνια απορρόφησε ο Σαμαράς για να ανταγωνιστεί τη Χρυσή Αυγή, σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Από την προγονοπληξία και τα νανογιλέκα σε περιθωριακά κανάλια έχει βρεθεί να είναι πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης, στα χέρια του οποίου ο Μητσοτάκης έχει αναθέσει εν λευκώ το βασικό του αφήγημα περί ανάπτυξης. Αυτό ίσως αποτελεί  και ένα συμπέρασμα για το πολιτικό προσωπικό συνολικά στη συντηρητική παράταξη. 

Ο Άδωνις λοιπόν δεν είναι απλώς ένα ανεπαρκής υπουργός της ΝΔ που εγκλωβίζεται όπως όλη η κυβέρνηση, μέσα στην οικονομία του ψέματος ως στρατηγική άμυνας. Είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα για το ίδιο το πολιτικό σύστημα, αλλά και την κοινωνία.