Ένα τηλεοπτικό κανάλι με έδρα τις Βρυξέλλες, κοντά στο PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο ηγείται του ένοπλου αγώνα κατά του καθεστώτος της Άγκυρας από το 1984 για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων) μετέδωσε στις 18 Οκτωβρίου εικόνες δύο ανταρτών να πεθαίνουν.

Ads

Ούρλιαζαν, έκαναν εμετούς, έτρεμαν, σημάδια που έδειχναν ότι είχε επηρεαστεί το νευρικό τους σύστημα. Το PKK, σε γραπτή ανακοίνωσή του, δήλωσε συγκεκριμένα ότι «17 μαχητές του σκοτώθηκαν από χημικά όπλα του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ για δύο μήνες». 47 μέλη του PKK έχουν σκοτωθεί από χημικά όπλα τα τελευταία δύο χρόνια, συνέχισε η δήλωση.

Το HDP (Δημοκρατικό Κόμμα Λαών, Κούρδων και Αριστερών, 56 έδρες από τις 580) απαίτησε αμέσως «διεθνή και ανεξάρτητη έρευνα». Όμως η αντίδραση της υπόλοιπης πολιτικής τάξης ήταν πολύ σκληρή: από τους Κεμαλιστές στην αντιπολίτευση ως τους εκπροσώπους του κράτους, σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις δηλώσεις και τις εικόνες του ΡΚΚ. «Ο τουρκικός στρατός δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ χημικά όπλα!’», «Οι προδότες της πατρίδας μας δουλεύουν!», «Αυτό είναι παραπληροφόρηση!», «Ο στρατός μας είναι η δόξα και το καμάρι μας!», «Κανείς δεν μπορεί να επικρίνει τον στρατό μας!», «Πρόκειται για μια επιχείρηση κατά του κύρους του αγαπητού μας στρατού» ξεκίνησαν.

Ταυτόχρονα, στα κοινωνικά δίκτυα αναδημοσιεύτηκαν φωτογραφίες Τούρκων στρατιωτών με εξοπλισμό χημικών όπλων που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Ντερσίμ (Ανατολικά) το 1937. Επιπλέον, αναδημοσιεύονται και οι δηλώσεις του κ Ισχάν Σαμπρί Τσαγκλαγιανγκίλ, τότε Αρχηγού της Αστυνομίας, μετέπειτα Υπουργού Εξωτερικών. Δήλωσε περήφανα ότι «οι ληστές σκοτώθηκαν στις σπηλιές από δηλητηριώδη αέρια σαν τους αρουραίους». Έγγραφα που αναδημοσιεύθηκαν σήμερα αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα αγόρασε αυτό το δηλητηριώδες αέριο από τη Γερμανία του Χίτλερ.

Ads

Η κα Σεμπνέμ Κορούρ Φινκάντσι (63), καθηγήτρια ιατροδικαστικής και Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών της Τουρκίας (TTB, ένας ημιδημόσιος οργανισμός που συγκεντρώνει όλους τους γιατρούς) που βρέθηκε στη Γερμανία για μια σειρά συνεδρίων, με τους συναδέλφους της μελέτησε τις εικόνες των δύο ανταρτών. Ως ανεξάρτητη ειδικός, επιβεβαίωσε στο κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι ότι «είχαν επηρεαστεί τα νευρικά τους συστήματα. Για να διαπιστωθεί η αιτία, απαιτείται διεθνής και ανεξάρτητη έρευνα άμεσα.»

Αυτή η δήλωση έγινε δεκτή πολύ άσχημα από το καθεστώς της Άγκυρας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ακόμη και ενώπιον των εκπροσώπων του δικαστικού σώματος, δήλωσε ότι «η δικαιοσύνη θα κάνει το απαραίτητο» και ότι «αυτό το άτομο δεν πρέπει να παραμείνει επικεφαλής του TTB». Ο κ. Μπαχτσελί, ο ακροδεξιός σύμμαχος του Ερντογάν, προχώρησε παραπέρα: «Το TTB πρέπει να απαγορευτεί αμέσως και να αφαιρεθεί η τουρκική ιθαγένεια από την πρώην Πρόεδρό του».

Αυτά τα μηνύματα από την εξουσία τα δέχτηκαν θετικά εισαγγελείς και δικαστές. Δύο ημέρες μετά την επιστροφή της στην Κωνσταντινούπολη, η κα Φινκάντσι συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι της τα ξημερώματα. Ο δικηγόρος της είχε ήδη ενημερώσει τον εισαγγελέα ότι η κυρία Φινκάντσι θα μπορούσε να προσέλθει στην εισαγγελία για να καταθέσει την κατάθεσή της εάν κληθεί. Όμως ο δικαστής αποφάσισε να την στείλει στη φυλακή για «διάδοση προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση».

Κυβερνητικά μέσα δημοσίευσαν πλάνα και φωτογραφίες από την επιδρομή της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας στο σπίτι της κυρίας Φινκάντσι. «Σφαίρες και ένα βιβλίο της οργάνωσης βρέθηκαν στο σαλόνι» ήταν ο τίτλος του ενός. Όμως επρόκειτο για τις σχεδόν αντίκες σφαίρες ενός τουφεκιού του στρατιωτικού παππού της κυρίας Φινκάντσι και το εν λόγω βιβλίο ήταν μόνο έργο μιας ποιήτριας κατά την επίσκεψή της στα στρατόπεδα του PKK, ένα βιβλίο που κυκλοφορούσε ελεύθερα στην Τουρκία.

«Έτσι ο Ερντογάν αποδέχτηκε έμμεσα ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον μαχητών του PKK», είπε ένας εξόριστος καθηγητής Νομικής.