Η SPD, το κόμμα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας που συμμετέχει στην Κυβέρνηση, θέλει να σταματήσει την παράταση της κυκλοφορίας του glyphosate (ράουντ-απ ).

Ads

Την Πέμπτη που μας πέρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι προτίθεται να επεκτείνει την άδεια κυκλοφορίας του glyphosate (ράουντ-απ ) στην Ευρώπη για άλλα εννέα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, 48 ευρωβουλευτές των Ευρωπαίων πρασίνων από 13 χώρες, ανακοίνωσαν ότι σε μια εξέταση των ούρων τους βρέθηκε κατά μέσο όρο 1,7 μικρογραμμάρια της δραστικής χημικής ουσίας, μιας ουσίας που ο ίδιος ο ΟΗΕ θεωρεί επικίνδυνη και καρκινογόνα. Η περιεκτικότητα των ούρων των ευρωβουλευτών σε glyphosate είναι 17πλάσια από την επιτρεπόμενη στην Ευρώπη περιεκτικότητα στο πόσιμο νερό.

«Αυτό σημαίνει ότι το glyphosate μπορεί να αποβεί επικίνδυνο και για την υγεία των ευρωβουλευτών», ανακοίνωσαν οι Πράσινοι.

Ads

Πέρα από τη σπουδή για την υγεία των ευρωβουλευτών και όχι του οποιουδήποτε καταναλωτή, η πραγματικότητα είναι ότι όλοι οι πολίτες στην ΕΕ είναι εκτεθειμένοι στην επικίνδυνη αυτή ουσία από τη στιγμή που καταναλώνουν είδη διατροφής από τη συμβατική γεωργία, επειδή οι ευρωπαίοι αγρότες – αλλά και ερασιτέχνες κηπουροί εν αγνοία τους-χρησιμοποιούν ασύστολα την ουσία με τη μορφή του ζιζανιοκτόνου ράουντ – απ της Μονσάντο .

Το πολιτικό ζήτημα που μπαίνει είναι: πως είναι δυνατόν η ΕΕ να είναι υπέρ των συμφερόντων της πολυεθνικής και όχι υπέρ των καταναλωτών πολιτών της-που σημειωτέον είναι παντού ενάντια στη χρήση του ζιζανιοκτόνου – και δεν εφαρμόζει την αρχή της προφύλαξης – ευρωπαϊκός νόμος που οι ΗΠΑ θέλουν να άρουν μέσω της διατλαντικής συμφωνίας ΤΤΙΡ-ώστε όχι μόνο να μην προτείνει την παράταση της άδειας κυκλοφορίας, αλλά να το απαγορεύσει τελειωτικά.

Σε σχέση με την πρόταση της ΕΕ για παράταση της άδειας κυκλοφορίας του glyphosate, η Γερμανική Κυβέρνηση είναι διχασμένη. Ένας από τους εταίρους της, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της SPD, αποφάσισε – πιεζόμενο από το κίνημα ενάντια στη χρήση του-να μην ψηφίσει υπέρ της παράτασης, όπως δήλωσε η Υπουργός Περιβάλλοντος Barbara Hendricks, που είναι σοσιαλδημοκράτισα.

Αν αυτό ισχύσει τελικά από τη μεριά του  SPD, θα έχουμε σαν συνέπεια τη Γερμανία να μη ψηφίσει υπέρ και να απόσχει από τη διαδικασία ψηφοφορίας. Τότε η ΕΕ δε θα μπορεί να πετύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την παράταση, γιατί της λείπουν ακόμα οι ψήφοι δύο χωρών και έλπιζε ότι αυτές θα είναι η Ολλανδία και η Γερμανία – είχε αναβάλει προηγούμενη ψηφοφορία γιατί δεν είχε την πλειοψηφία. Η Γαλλία για παράδειγμα δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση της ΕΕ.

Δεν είναι λοιπόν ακόμα καθαρό αν θα επιτευχθεί η θετική για την παράταση της κυκλοφορίας του glyphosate πλειοψηφία. Αν υπάρξει όμως ισοψηφία, τότε η Ε.Ε. θα μπορέσει να αποφασίσει μονομερώς κατά της θέλησης των ευρωπαίων πολιτών, πράγμα που της δίνει το δικαίωμα η διαδικασία των ψηφοφοριών στην Ένωση.

Αλήθεια, η Ελληνική Κυβέρνηση, τι θα κάνει με την ψηφοφορία; Δεν μας έχει πει ακόμα!

Ή δεν την ενδιαφέρει το θέμα και η υγεία των Ελλήνων πολιτών ή είναι στα μουλωχτά υπέρ των συμφερόντων της Μονσάντο.

Γιώργος Κολέμπας

topikopoiisi.eu