Ο Βούδας σε όλα τα αγάλματα παριστάνεται με κλειστά μάτια επειδή, σύμφωνα με την θρησκεία του Βουδισμού, ο κόσμος είναι το όνειρο του μεγάλου Βούδα. Όταν ο Βούδας -λέει ο Βουδισμός- ξυπνήσει, ο κόσμος θα καταστραφεί.

Ads

Τέλος πάντων, δεν μας απασχολεί ο Βούδας που κοιμάται μακαρίως τον Βουδιστικό του νήδυμον, αλλά η καταστροφή του θανάτου που πολυβολεί ακατάπαυστα με τον κορωνοϊό σκοτώνοντας αβέρτα τους ανθρώπους. Μας απασχολεί ο θάνατος που είναι εδώ και η καταστροφή της αυριανής μέρας, που είναι κι αυτή εδώ. Και μας απασχολεί που μέσα σ’ αυτό τον πάνδημο και παγκόσμιο όλεθρο η προσπάθεια των «πάνω» είναι πώς θα κερδίσουν, πώς θα βγουν ενισχυμένοι από το τερατώδες χρηματιστήριο της καταστροφής.

Την ώρα δηλαδή που έχει αποδειχθεί πως ο άνθρωπος είναι απροστάτευτος έως θανάτου μέσα στον κόσμο τους, που από τη μια εκτυλίσσεται μια τιτάνια προσπάθεια εξόδου από το φονικό τούνελ, από την άλλη βλέπουμε μια άθλια μεθόδευση να αποκρυβεί η πραγματικότητα διά της στρέβλωσης, της αποσιώπησης και της αποκρουστικής μεγέθυνσης της κιβδηλείας.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών (μας) λένε οι «πάνω». Μόνο που αυτός ο «αγών» δεν είναι για να τελειώσει η καταστροφή με τις λιγότερο δυνατές απώλειες, ώστε να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή που έρχεται, αλλά ο «αγών» δίνεται για να μην ξυπνήσει ο «Βούδας» της κοινής συνείδησης. Ο «αγών» δίνεται ώστε να κυριαρχήσει -όπως προσφυώς έχει γραφτεί- η «ανοησία αγέλης».

Ads

Και δεν μιλώ μόνο για τα όσα λέει και πράττει (μαζί με όσα είπε και έπραξε) ο Τραμπ, αυτός ο «κοινωνιοπαθής καραγκιόζης» κατά τον Τσόμσκι. Δεν μιλώ μόνο για την «ανοσία αγέλης» που προσπάθησε να περάσει ο άλλος ακροδεξιός της Αγγλίας, ο Τζόνσον, μια «ανοσία» ανατριχιαστικά όμοια με τη ναζιστική «διά νόμου εξόντωση της άχρηστης ζωής».

Δεν μιλώ μόνο για τον βάρβαρο στην στυγνότητά του (πέρα από τον ατελέσφορο χαρακτήρα του) γερμανικό οικονομικό εθνικισμό, στον οποίο είτε υποχωρούν (Γαλλία) είτε εξαναγκάζονται σε υποταγή μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες (Ιταλία, Ισπανία), των οποίων οι πληθυσμοί αγρίως χειμάζονται.

Μιλώ και για τους καθ’ ημάς φωστήρες και την επικίνδυνη (στις συνθήκες στις οποίες διεξάγεται) γελοιότητα επιβολής της ανοησίας αγέλης. Της συστηματικής μεθόδευσης ώστε να μην ξυπνήσει η κοινωνία και αντικρίσει την καταστροφή.

Πρόκειται για μεθόδευση τόσο τραγικά κατώτερη των περιστάσεων, τόσο αποκρουστικά ανεπαρκή, ώστε πράγματι δικαιολογούνται η έντασή της και τα ποσά που ξοδεύονται για να μην ξυπνήσει ο «Βούδας» της κοινής συνείδησης. Διότι, ναι, χρειάζεται η αγελαία κοινωνική κατάσταση όταν μέσα στον όλεθρο σχεδιάζεις τον προσπορισμό μικροκομματικού οφέλους.

Όταν η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας λέει ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα χαθούν παγκοσμίως λόγω της πανδημίας 195 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης (άσε τα υπόλοιπα στοιχεία του εφιάλτη), πρέπει να νανουριστεί ο Βούδας της ορθής κρίσης και της διεκδίκησης.

Πρέπει να σκεπαστεί με την κουβερτούλα της ατομικής ευθύνης, του εγκλεισμού όχι μόνο του καθενός στο σπίτι, αλλά κυρίως στον εαυτό του, για να μην κρυώσει από τον παγωμένο άνεμο της κλοπής και της ομίχλης «που μπαίνει από παντού στο σπίτι». Πρέπει να υπάρξει η υπνοπαιδεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για να θεωρηθεί φυσιολογική η μονιμοποίηση της κατάστασης εξαίρεσης που κάνει αποδεκτό το αφύσικο, όπως την παράκαμψη της νομοθετικής εξουσίας και την αντικατάστασή της από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Βλέπεις είναι ευκολότερο έτσι να ευημερήσουν οι αριθμοί των κερδών και να δυστυχήσουν οι αριθμοί των ανθρώπων. Είναι ευκολότερο, αντί να κοιτάζεις πώς θα σώσεις ζωές, να κοιτάζεις πώς θα σώσεις ψήφους. Να σχεδιάζεις εκλογές την ώρα που στέλνεις τις δυνάμεις καταστολής να εμποδίσουν τους «ήρωες» να πουν την αλήθεια.

Η αλήθεια είναι αφυπνιστική και ο «Βούδας» πρέπει να μείνει σε καταστολή. Στην εντατική της ανοησίας. Και να ονειρεύεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος εθνάρχης. Εν καιρώ πολέμου μάλιστα. Οπότε το πολίτευμα μπορεί να είναι αδιαμεσολάβητο: ο αρχηγός και ο λαός. Τα υπόλοιπα είναι γκρίνιες και μεμψιμοιρίες.

Κάπως έτσι γινόταν και στο πολίτευμα που ακολούθησε τη δημοκρατία της Βαϊμάρης και πρόκοψε ο κόσμος. Αλλά ξέχασα. Γι’ αυτό ευθύνεται η απλή αναλογική, την οποία θα θεραπεύσουν οι σχεδιαζόμενες διπλές εκλογές.

Ώς το τότε… σιγά: ο Βούδας κοιμάται, ο Πέτσας κουρεύεται, ο Βρούτσης… βρουτσίζει τα εργασιακά, ο Χατζηδάκης κάνει δωρεές με ξένα κόλλυβα (κυριολεκτικώς) και ο Χαρδαλιάς γυμνάζει τους τρικέφαλους της λυματογραφίας. Αν η τάξη πραγμάτων διαταραχθεί, ο Βούδας θα ξυπνήσει και ο κόσμος θα καταστραφεί. Ο κόσμος τους.

Πηγή: Αυγή