[…] Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μέρα δεν θα αργήσει πολύ και ότι τα κείμενα αυτού του βιβλίου θα ρίξουν λίγο παραπάνω κάρβουνο στη μηχανή του τρένου, ώστε να φτάσουμε γρηγορότερα στον στόχο: στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής μας αξιοπρέπειας […]

Ads

Βρήκα από την πρώτη στιγμή εξαιρετική την ιδέα της Κρυσταλίας Πατούλη, να φιλοξενήσει το Tvxs.gr μια σειρά από συνεντεύξεις για την κρίση, για το πως φθάσαμε μέχρι εδώ και τι κάνουμε από δω και πέρα. Για καλή μου τύχη, είχε ήδη προτείνει την σειρά σε έντυπα και sites, αλλά την είχαν απορρίψει.

Η δημοσιογραφική έρευνα που θέτει ουσιαστικά ερωτήματα, ρίχνει τις μάσκες: όχι μόνο των συντηρητικών που δεν κρύβουν τι πιστεύουν, αλλά κυρίως εκείνων των μέσων ενημέρωσης που εξαντλούν την προοδευτικότητα τους στο δήθεν εναλλακτικό life style και σε άσκοπους περιπάτους στο νεκροταφείο της κεντροαριστεράς.

Ένα από τα -λίγα- καλά της κρίσης είναι ακριβώς ότι έπεσαν οι μάσκες. Όπως ακριβώς και στον συμβατικό πόλεμο, έτσι και στον οικονομικό που εδώ και 5 χρόνια βιώνουμε, από τις ηθικές αξίες μέχρι τις φιλίες όλα τίθενται σε δοκιμασία και ξεκαθαρίζουν.

Ads

Το ίδιο συμβαίνει και με τους πνευματικούς ανθρώπους από τους οποίους η Κρυσταλία ζήτησε συνέντευξη: όσοι είχαν κάτι να πουν δέχθηκαν να μιλήσουν, ξεπερνώντας το σοκ και τον φόβο, που τόσο μεγάλο ρόλο έχουν παίξει στην κοινωνική παράλυση που παρατηρούμε. Οι άλλοι το σκέφτονται ακόμη, αν και με την πορεία που είχαν πάρει τα πράγματα στη χώρα δεν αποκλείεται να σπεύσουν να προλάβουν, αντιστασιακοί της τελευταίας στιγμής, το τελευταίο βαγόνι του τρένου της μεγάλης αλλαγής που τόσο χρειάζεται η χώρα.

Όταν θα τελειώσει ο πόλεμος και θα έχουν περάσει όλα αυτά, τα κείμενα που δημοσιεύονται στο βιβλίο θα αποτελέσουν σίγουρα υλικό για τους μελετητές αυτής της απίστευτης και παράλογης περιπέτειας, στην οποία μας έριξαν λίγοι πλουτοκράτες και άφθονοι ανεπάγγελτοι και ανίκανοι πολιτικοί, παραδίδοντας την χώρα στους δανειστές χωρίς να δώσουν την παραμικρή μάχη.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μέρα δεν θα αργήσει πολύ και ότι τα κείμενα αυτού του βιβλίου θα ρίξουν λίγο παραπάνω κάρβουνο στη μηχανή του τρένου, ώστε να φτάσουμε γρηγορότερα στον στόχο: στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής μας αξιοπρέπειας.-

Στέλιος Κούλογλου, συγγραφέας – δημοσιογράφος – σκηνοθέτης.

(Από την Εισαγωγή του βιβλίου Η Έρευνα για την κρίση της Κρυσταλίας Πατούλη, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος.)

image

*Συζήτηση για τα αποτελέσματα της «Έρευνας για την κρίση (2010-2014)» της Κρυσταλίας Πατούλη

Οι εκδόσεις Κέδρος και το Floral σάς προσκαλούν σε συζήτηση για τα αποτελέσματα της Έρευνας για την κρίση (2010-2014) της Κρυσταλίας Πατούλη με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε, τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014, στις 8 μ.μ. στο Floral Bookstore.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας και συμμετέχοντες στην εν λόγω έρευνα:

Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός

Σωτήρης Δημητρίου, ανθρωπολόγος

Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος – σκηνοθέτης

Γιάννης Μπίλλας, εκπαιδευτικός – βιοκαλλιεργητής

– Floral Bookstore (Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων, τ. 210 3800070). Είσοδος ελεύθερη. Η πρόσκληση στο φ/β ΕΔΩ
image

Ποιες αιτίες μας έφεραν ως εδώ και κυρίως τι πρέπει να κάνουμε;
Απαντούν 180 πρόσωπα των Γραμμάτων, των Επιστημών και των Τεχνών.

Από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα 180 πρόσωπα των Γραμμάτων, των Επιστημών και των Τεχνών, απαντούν στην Κρυσταλία Πατούλη με βάση το ερώτημα «Ποιες αιτίες μας έφεραν ως εδώ και κυρίως τι πρέπει να κάνουμε;» και 19 πρόσωπα από αυτά απαντούν σε υποερωτήματα ανάλογα με την επικαιρότητα, στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Tvxs.gr, δημιουργώντας έναν δημόσιο διάλογο με πάνω από 280 άρθρα και συνεντεύξεις.

(Περισσότερα για την έρευνα και τα αποτελέσματά της: https://wp.me/p1u2LI-4).

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάζονται αναλυτικά στο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος.

Τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν στο ΚΕΘΕΑ, που συμβάλλει καθοριστικά εδώ και δεκαετίες στην επίλυση κρίσεων προς την ανεξαρτητοποίηση και στη ΜΕΡΙΜΝΑ που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των απωλειών στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους.

Δείτε επίσης: