«Τη θεραπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ιταλία, τη γνωρίζουμε. Προκάλεσε την καταστροφή της Ελλάδας και τώρα αρχίζει να καταστρέφει την Ισπανία», δήλωσε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τον Τύπο, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, Λαός της Ελευθερίας.
 

Ads

Όπως αναφέρει το κανάλι Rainews24, ο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια άκαμπτη πολιτική που οφείλεται και στις κατευθυντήριες γραμμές της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελας Μέρκελ».
 
Αναφερόμενος ειδικότερα στην κατάσταση της Ιταλίας, ο Σ. Μπερλουσκόνι σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της χώρας, υποστήριξε ότι «η κατάσταση είναι δραματική. Η Ευρώπη θεωρεί ότι πρόκειται για μια άρρωστη χώρα και αυτό οφείλεται και σε ευθύνες του Τύπου, που δεν μας στήριξε ποτέ στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε».
 
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τέλος, παρουσίασε δημοσκόπηση σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας, η δημοτικότητα της ιταλικής πολιτικής τάξης δεν ξεπερνά το 5%, ενώ το 57% των Ιταλών δεν γνωρίζει ποιο κόμμα θα μπορούσε να ψηφίσει σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, απαντώντας σε δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με «πιθανή ανάγκη υιοθέτησης νέων μέτρων για να μπορέσει να η Ιταλία να μηδενίσει την σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ εντός του 2013», σημειώνει: «Δεν θα χρειασθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ιταλία και η Ευρώπη έχουν ανάγκη από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να ξεκινήσει και να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη».
 
«Η επίτευξη του στόχου αυτού μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από τα spread και τις αρνητικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση μπορεί να αναγκασθεί να εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας», αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι μια «απόρρητη έκθεση που κυκλοφόρησε στην σύνοδο του Eurogroup της Κοπεγχάγης».
 
Αναφερόμενος στο οικονομικό μέλλον της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Κοράντο Πάσερα τόνισε την Τρίτη ότι «με τη λιτότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη. Αντιθέτως πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλες τις αναγκαίες δράσεις έτσι ώστε, αφού βάλουμε σε τάξη την δημοσιονομικά μας, να μπορέσει να υπάρξει και ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης».